MARTiiii Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Potrzebna mi porada może ktoś z was orietuje się w głośnikach. Na jakie paramtery należy najbardizej zwracać uwage przy zakupie, zakres Hz-Khz, czy może bardziej jakie jest zwieszenie (gumowe, tworzywo), a może membrana (materiał aluminium, tworzywo)? Coś jesteście w stanie powiedzieć o takich firmach jak Boschman, Dax, Pyle, VoiceKraft? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Hmmm car audio... Nie powiedziales jakie masz wymagania , te glosniki , ktore podales to taki baardzo niski low-end ;) Przedstawiciel tych firm ma biuro dokladnie obok mojego i mialem okzje troche je potestowac i wypadaja baardzo marnie . Jezeli masz zamiar zlozyc cos pozadnego to nie pchaj sie w takie sprzety , owszem mozna to zlozyc tanim kosztem ale efekt nie bedzie zadowalajacy , no chyba ze lubisz jak glosnik zamiast grac wydaje rozne dziwne dziwieki ;) Z moich doswiadczen wynika , ze do w miare dobrego naglosnienia samochodu potrzeba troche hajsu i w zaden sposob nie da sie tego obejsc . Jesli chodzi o te tansze firmy to jedyne co mi przychodzi na mysl to JBL :) Potem juz trzeba troche kasy dolozyc Ja mam obecnie przod Kickera 13cm+gwizdki , w bagazniku skrzynia JL Audio , wyszlo mnie to bardzo malo bo kupilem za granica , u nas niestety troche cie to szarpnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2004 Jesli nie masz za duzo pieniedzy i nie znasz sie za bardzo na sprzecie (tak jak ja) to przy zakupie powinienes wybierac glosnik o jak najwiekszej srednicy jaka zmiesci ci sie do przednich dzwi oraz jak najciezsze, czyli z jak najwiekszym magnesem. Taki glosnik pozwoli na dobre odtworzenie niskich czestotliwosci. Nastepnie szukaj koniecznie glosnikow dwodroznych, najlepiej z oddzielnym glosnikiem wysokotonowym i zwrotnica (ale to znacznie podnosi cene), mozesz tez kupic bez zwrotnicy i pozniej dorobic ja samemu. Nigdy nie kupuj tanich glosnikow trojdroznych. Dobre glosniki trojdrozne sa prawdopodobnie poza twoim zasiegiem. Kolejna sprawa to lepiej kupic dwa dobre glosniki do montarzu w przednich dzwiach niz cztery srednie. Muzyka i tak jest nagrywana w dwuch kanalach, a scena powinna sie znajdowac przed sluchaczem a nie za jego plecami. Zeby sprzet dobrze gral bardzo wazny jest prawidlowy montaz, np wytlumienie dzwi. Jesli kiedys bedziesz planowal zakup subwoofera to pod zadnym pozorem nie kupuj tuby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Borys Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Podlacze sie tutaj. Znacie moze firme bazooka z tego zo wiem to pordukuja subwoofery do samochodow. Warta zakupic taki sabwoofer???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Z tego co wiem to bazooka jest recznym dzialkiem pociskow przeciwczolgowych :wink: Nie instalowalbym tego w samochodzie jesli nie chce sie miec klopotow. A tak na serio to bardzo kiepski soobwoofer, tuba to bardzo zly pomysl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 No dzięki, gosniki te oczywisće znalazłem na alegro. Głośniki te i tak pewenie będą lepsze niż to co teraz mam w swoim poltku ale że nienawidze jak coś dziwnie bzyczy, świszczy to pewnie szarpne się jednak na jakieś Sony itp. bo na jeszcze lepsze mnie nie stać chwilowo (mialem zamiar 2-drozne kupić). Tweetery chciałem ale nie mam czasu żeby coś kombinować ze słupkami - poza tym cena i jeszcze tak się nie znam żeby takie ustrojstwo montować samemu. Subwoofer odpada bo mi sie poltek rozleci ;) i nie ma miejsca. Czym szybko i tanio zatkać dziure w poltku w drzwiach za głośnikiem (wyciszyc), tylko zebym nie musial podgrzewac bo nie mam czym. Macie jakis patent jak można zamocować więszy głośnik jeśłi nie ma dziur montażowych o większym rozstawie niż 8,5cm w miescu przewidzianych przez naszych z FSO. Może jakaś stronka www z testami takiego sprzętu?? ;) CHętnie bym się coś dowiedział o tych rzeczach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Wejdz na to forum http://forum.tuning.pl/viewforum.php?f=8&s...a707cd9b81b7c60 i poszukaj tematow o matach butumicznych / wygluszajacych. Mozna je kupic w sklepach z materialami budowlanymi (najtaniej) lub w lakierniczych. Jak bedzie cieply dzien to moze sie obyc bez rozgrzewania, mozliwe ze bedziesz musial sobie pomoc suszarka. Jak poszukasz to znajdziesz tam cos na temat glosnikow w cenie jaka chcesz zaplacic, sa lepsze firmy niz Sony. Co do wiekszych glosnikow to mozesz sprobowac zrobic jakis panel z plyty wiorowej (MDF), tez znajdziesz opis na tym forum. Uzyj opcji SZUKAJ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Nieee tylko nie bierz Sony . Glosniki to porazka a z radiami tez slabo . Oczywiscie mowimy tu o Car-audio , bo jesli chodzi o zwyklym sluchaniu radia to sie nada ;) Jedynym plusem Sony'ego jest dosc ladny wyglad radyjek i np. bursztynowe podswietlenie idealnie komponujace sie z deska VW ;) Ale to nie modding i sa rzeczy wazniejsze nim wyglad... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Ja mam w Skodziawie Sony Xplod dwudrożne z przodu i Blaumpunkty też dwudrożne z tyłu. a przed modyfikacją systemu były blauki 1drożne z przodu i Tesle z tyłu, straszny badziew :? Aż dziwie sie że mogłem coś takiego słuchać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Dobra to może jakiś ranking firm robiących głośniki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dozeer Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 najbardziej opłacalnymi głosnikami ( WOOFRAMI ) są SONY X-PLOOD... zwłaszcza model 38CM , `15HZ ... kosztuje niecałe 700 zł ... a kolejny glosnik z podobnymi parametrami to JBL GTI 5000W za 3500 ... tak wiec ja biore sonego ; P co do wysokotonówek musisz zwrocic uwage na to iz twoje uszko nieuslyszy wiecej jak 22.000 kHz ... i najleopsze do tego bylby by glosniki tytanowe ( polecam yamaha )... + jakies sredniotonowe glosniki PANSONIC ( cudnie oddaje mowe ) polaczyc tak zestaw i masz idealne CAR AUDIO ( lub kino domowe w domu )... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 3 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2004 w życiu bym nie wstawił do samochodu nic od sony! wolał bym midibasy DLS'a niż super woofer od sony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 No to w tej chwili myślę nad tymi: Sony chyba te widziałem w sklepie. 119zl Blaupunkty 109zł Teraz tylko które? Zależy mi na czystości dźwięku, nie na głośności, bassach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Te blaupunkty mial moj ojciec w swoim samochodzie i nawet spoko graly , choc zadnej rewelacji sie nie spodziewaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Te glosniki sa za slabe, moc w granicach 20-25W. Do samochodu powinienes szukac czegos w przedziale 40 do 60W zeby nie bylo zaklocen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 No to w tej chwili myślę nad tymi: Sony chyba te widziałem w sklepie. 119zl Blaupunkty 109zł Teraz tylko które? Zależy mi na czystości dźwięku, nie na głośności, bassach. podobne Sony mam z przodu: xs-a1026 Tylko nie wiem czemu pisze ze max wyjsciowa moc to 100W, skoro w instrukcji mam 120 :/ Milo sie na nich rozczarowalem. Zalezalo mi na srednich i wysokich tonach(tutaj bez zastrzezen), a okazalo sie ze daja sobie niezle rade z niskimi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 4 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2004 aRoo"] Milo sie na nich rozczarowalem. Zalezalo mi na srednich i wysokich tonach(tutaj bez zastrzezen), a okazalo sie ze daja sobie niezle rade z niskimi.Albo już śpie albo coś źle napisałeś. Rozczarowałeś się, a piszesz że są całkiem niezłe :lol:. To jak to jest? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 (...) Rozczarowałeś się, a piszesz że są całkiem niezłe :lol:. To jak to jest? :? Niezrozumienie?? Napisalem wyraznie ze "Milo[czyt. Miło] sie rozczarowalem", znaczy pozytywnie. Ech. W dwoch slowach- spoko graja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Dobra nieważne :lol: już po bólu - kupiłem te Sony. Nawet łądnie grają lepiej oddają wysokie tony w porównaniiu do mich starych Tonsila. Te dałem na tył i jest git. Chodź pewnie było by lepiej gdy by te z przodu miały conajmniej 13cm albo więcej ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WRX Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2004 Odlacz te z tylu zeby nie znieksztalcaly dzwieku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...