Skocz do zawartości
n0rbi

[Propozycja] Weryfikacja uzytkownikow :P

Czy jestes za wstepna weryfikacja uzyszkodnikow ?  

1. 1. Czy jestes za wstepna weryfikacja uzyszkodnikow ?

• Tak
      18
    • Nie
      11

Rekomendowane odpowiedzi

nio wiec :

ostatnio jak czytam niektore posty, to mam wrazenie ze to jakas prowokacja czy cos ... no chociazby TU , albo wiele innych ... no i to praktycznie wszystko zakladane przez poczatkujacych uzyszkodnikow (nie licze ile jest postow typu : witom mom super pikny zasilacz codegen 220V i AIDA mi pokozuje takie napiecia ...) - no mowic do takich to jak grochem o sciane !

wiec mam taki pomysl : na forum zarejestrowac moze sie kazdy, ale posty pisac moze dopiero ktos, kto przejdzie proces weryfikacji ;) typu jakis test w miare prosty czy cos ... jak nie umie to niech idzie na google, szukajka, do kiosku kupic jakies gazetki i do ksiegarni po ksiazki i sie doksztalca - a jak umie cos, to prosze bardzo, forum otwarte :]

wiem ze forum ma pomagac w rozwiazywaniu problemow, no ale czytac to samo po raz n-ty ? i odpowiadac po raz n-ty : napiecia mierz miernikiem ? dawaj normalne tytuly watkow ? i zachowuj sie jak czlowiek ...

nie wiem czy podzielacie moje zdanie, ale takie rozwiazanie jest chyba dosyc ciekawe ;)

(od razu mowie ze pomysl sciagnalem z innego forum, ale nie o kompach ;) bo tam tez sie bydlo robilo co czytac i szukac nie umie ;) )

co wy na to ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee zly pomysl :roll:

bo nie kazdy zna sie na komputerach i oc itd.

lepsze by bylo wprowadzenie tygodniowego zakazu zakladania tematow , mozliwe ze w tym czasie uzytkownik juz zdazy znalesc odpowiedz na swoje pytanie. zreszta juz gdzies ten problem byl poruszany

imo nie da sie tego powstrzymac :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proximo - no dobra, ale jak ktos sie nie zna to ma od razu przyjsc na forum i spytac sie o cos, co bylo n razy poruszane albo co moze przeczytac na kazdej stronie ?

ParanoiK - hmm nie wyeliminuje, ale na pewno zmniejszy liczbe i ich zapal do robienia bydla, a jak bedzie taki delikwent dalej bydlo robic to owoc ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK - niekoniecznie takie pytania, bardziej ogolne by sie zadalo czy ktos cos umie i czy umie szukac (oo np test znajdz cos w 10 minut :D ;)

bo nie chodzi przeciez o to zeby na forum byli sami znawcy, ale dzieki czemus takiemu uniknelo by sie sytuacji ze ktos sie rejestruje pisze glupiego posta zeby sie posmiac i tyle ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK - a ja wiem ? ;) nie znam sie na tym ;)

tzn mogloby sie odbywac ze osoba sie rejestruje, i jak chce cos napisac to zglasza sie na gg do jakiegos moderatora, i ten ma jakies kilka zestawow i odpytuje zainteresowanego :) no albo jakies zestawy pytan na stronce, na czas (zeby ktos za duzo nie szukal) i jak uzyska odpowiednia liczbe puntkow to zdal :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przepraszam kto by to wefyfikowal, sprawdzal wiedze?? Nasi grono moderatorow i tak jest juz zajete innymi sprawami.

A poza tym co za problem czasem napisac cos 2 razy ? Co za problem podac linka? Wiele osob czyta i korzysta z forum aby zdobyc pomoc i wiedze. A niektorzy sa tu chyba po to, aby pokazac swoja wyzszosc nad osobami nieobcykanymi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK - a ja wiem ? ;) nie znam sie na tym ;)

tzn mogloby sie odbywac ze osoba sie rejestruje, i jak chce cos napisac to zglasza sie na gg do jakiegos moderatora, i ten ma jakies kilka zestawow i odpytuje zainteresowanego :) no albo jakies zestawy pytan na stronce, na czas (zeby ktos za duzo nie szukal) i jak uzyska odpowiednia liczbe puntkow to zdal :]

to nie jest dobry pomysł zobacz ile dziennie osób się loguje na tweaki i pisze nowe posty wiesz ile by muialo być modelatorów żeby robić takie odpytki. A w tym czasie kiedy modelatorzy by odpytywali mugoli to inni co zdali jakoś test to by zaczeli pisać na nowo genialne tematy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma taki pomysl aby nowi uzytkownicy dostalli 1tyg okres proby tzn ze w ciagu tego czasu moga otrzymac max2 upomnienia ze nie uzywali szukajki (zgloszenia do moderatora jak dostana 2 upomnienia to out

moderatorzy mogli by sie porozumiec aby stworzyc jeden tekst co by kazdy nowy user otrzymyal po 1 upomnieniu (w tym tekscie mogloby byc zawarta ideologia forum i inne tego typu rzeczy tzn strzeszczony regulamin do 2-5 zdan aby kazdemu chcialo sie przeczytac nawet pieknym jonaszom :D)

gdybyscie mogli to rozpatrzcie to ,bo uwazam ze to nie jest zle bo wkoncu kazdy kiedys zaczynal lepiej czy gorzej ale napewno po pewnym czasie sie wyrobil

i jeszcze jedno na layoutcie forum dac jakies ogloszenie(moze zamiast reklam :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mutos - 2 razy mozna napisac, 3 razy tez, ale ile jest pytan o zasilacze ? ile osob dalej wierzy w odczyty z mobo ?

ParanoiK - dajesz zablokuj :P i juz ;)

pozatym ile sie loguje, a ile pisze od razu nowe posty ? niektorzy sa normalni i zanim cos napisza albo zapytaja sie to poszukaja troche

no ale nie bede sie upieral, dalem tylko mysl jak mozna chociaz czeciowo zaradzic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajmy o jednym nie każdy musi sie znać na kompach.

Rozważmy dwa przypadki - osóba zieloniutka, ale inteligenta i kulturalna - szybko sie nauczy korzystać z szukajki i po pewnym czasie będzie wartościowym userem (a testu by niezdała), osoba znająca sie na rzeczy, ale arogancka/ infantylna/ złośliwa test zda z łatwością a będzie zatruwać forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nicky - przeciez nie zabraniamy nikomu rejestrowac sie ! tylko postow pisac nie beda mogli ;) a szukac i korzystac z forum beda mogli ;) a jak arogancka osoba sie dostanie to owoc ;)

Misiu15go - patrze juz 5 minut i zadnego byka nie widze .... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie latwiej bedzie poprostu umiescic przycisk "szukaj" na glownej stronie-www.tweak.pl ???

moim zdaniem tym tzw uzyszkodnikom latwiej bedzie kliknac szukaj niz bawic sie w zakladanie tematow.

update:jakos nie wiem dlaczego,ale znam odp.na to pytanie mimo ze czerpie "wiedze" tylko z tej strony:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=967296#967296

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mich - txn chcialbys, zeby wszystko bylo normalnie, tylko nowi uzytkownicy sa bardziej pilnowani ? wg mnie to by nie rozwiazalo problemu np pieknego jonasza, bo i tak jego raczej nie obchodzi ze dostal bana, tylko to ze mial przy tym ucieche ...

Misiu15go - hmm moze zaloze ankiete czy ten temat jest dobry czy nie ? ;)

Elpawlakospamietaj ze uzyszkodnik rozumuje inaczej ;) i latwiej mu bedzie temat zalozyc niz poswiecic kilka minut na szukanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech każdy nowy user składa przed rejestracją oświadczenie lustracyjne.

A my powołamy speckomisję, która będzie to sprawdzać ;]

I co to da? Już teraz przy rejestracji trzeba zapoznać się z regulaminem, moderatorzy i użytkownicy powtarzają ciągle niemal jak mantrę - FAQ, RTFM, Google - i dalej jest tak jak jest, więc imho taki test nic nie zmieni (chyba, że będzie to test IQ w połączeniu z badaniami psychiatrycznymi ;]).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec mowisz n0rbi ze sie jonasze ciesza ze dostali bana ale co nas to obchodzi skoro juz nie beda mieli wstepu na forum, raczej kazdy w miare inteligentny czlek po pierwszym bledzie(ostrzezeniu) zaskoczy ze "szukajka nie gryzie" i bedzie z niej kozystal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie to czytam i sie zastanawiam czym w tym momencie n0rbiroznisz sie od takiego uzyszkodnika (jak to pieknie nazwales) ? Zalozyles w sumie o du... rostrzasc topic i bez sensu zasmiecasz nim forum , wychodzisz z inicjatywa ale jak przychodzi co do czego i trzeba przedstawic forme realizowania planu to juz nie masz pomyslow , ehhh szkoda gadac...

Co do samych "grahamo-podobnych" to uwierz mi , ze jak ktos bedzie chcial sobie robic jaja to i tak mu w tym nic nie przeszkodzi a dodatkowe zadania dla moderow , w stylu weryfikacji i innych "udoskonalen" to tylko zbedne dodatki , ktore i tak nie pomoga ;)

Ja dalej uwazam , ze najlepszym wyjsciem jest kasowanie tych niepotrzebnych topicow i tyle .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mich - dostali bana i co z tego jak moga zalozyc nowe konto ?

Crazy_Ivan - hmm badania psychiatryczne i speckomisja moglyby przyniesc efekty i to raczej dobre ;)

HeatFighter - od uzyszkodnika :P roznie sie tym ze nie przychode na forum i nie pytam czy na komputerze skladajacym sie z monitora klawiatury i myszki bedzie mozna grac w najnowsze gry :P

a co do realizacji planu to mozna albo zglasza sie do modera (Co jest utrudnieniem dla moderow), wiuec chyba lepsze byloby rozwiazanie z testem przy rejestracji na forum, tzn kilkjanascie-dziesiat pytan i skrypt losuje je ;) i 50%+1 bedzie oznaczalo zdanie ;)

pozatym po to zalozylem temat bo moze ktos poda jeszcze jakas podpowiedz co do realizacji

a jakby ktos przeszedl test i zasmiecal forum to wtedy kasowac topici ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

squmaj ze wiekszosc z poczatkujacych userow dostaje adres tweak.pl od "starszych kolegow" a ci koledzy nie moga juz ich glupot sluchac i daja im adres forum (bo skad by sie ich tak wielu moglo arobic ostatnimi czasy)

a ci poczatkujacy userzy zapewne maja tylko jedno pytanie i pozniej (na 50%)nie beda korzystac z forum ale druga 50% zostanie i wlasnie dla nich beda te 2 ostrzezenia

bo zapewne ci starsi koledzy zrobia wszystko aby sie od nich odczepili i nawet test im pozwola rozwiazac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przejdzie.Jak sobie wyobrazasz taki test?Weryfikacje uzyszkodnikow:PPPPodobno byli tacy co zakladali po 100 kont.Dla mnie algorytmy weryfikacji niemozliwe do napisania.Moze za kilkadziesiat lat jak przy kompie bedzie czytnik wzoru siatkowki i linii papilarnych to wtedy jeden czlowiek jedno konto.zadnych oszustw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi