Skocz do zawartości
Arven

DOOM III przegrzal mi RADEONA 9800 ;( - i co dalej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowie mi ktoś ? Byłbym wdzięczny - Arven, Yotomeczek, R.i.P. - dalej jedziecie na takich przypieczonych molexach w radkach? Chciałbym się dowiedzieć czy to bezpieczne - zamieniłem kabel z zasilacza (wymiana przysmażonej wtyczki nie będzie problemem), ale co zrobić z grafiką? Nie widzi mi się odklejanie radiatorów i zdejmowanie silencera + czekanie ze 2 tygodnie. Jeżeli karta nie padłaby, wymienię to sam u jakiegoś elektronika pod koniec gwarancji, ale czy mogę czekać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wymieniał,nie ryzykował ;) Wal na gware póki mozesz moze akurat ci jescze jakas mocniejsza dadza ;PJa bym wymieniał,nie ryzykował ;) Wal na gware póki mozesz moze akurat ci jescze jakas mocniejsza dadza ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Moze zaczne od swojego konfiga:

Procek: Barton 2500@2800 (2,08Ghz)

RAM: 768 MB 333Mhz

MB: Gigabyte 7N400E-L

Dysk: Seagate 80GB barakuda 7

CDRW: Teac

Zasilacz: Chieftec 420W Dual Fan (wiadomo o jaki model chodzi)

K. Graf: Radeon 9800 Sapphire 128MB (256Bit)

Sterowniki: Catalyst 4.7 (wxp-w2k-catalyst-8-03-040610a-016126c.exe)

a oto przebieg zdarzenia:

Zainstalowalem sobie dooma 3 zeby zobaczyc jak bedzie smigal na moim konfigu.. odpalilem go w 1024x768 @ 32 Bit color z filtrowaniem anizotropowym x2.. w grze ustawilem poziom detali na ultrahigh. gralo sie zacnie ;) przez 15 min.. potem obraz zrobil sie czarny i zwis.. no to restart kompa i oczom moim ukazal sie monit mowiacy o tym ze zle molex z zasilaniem jest zle podpiety... O dziwo radek przezyl i ma sie dobrze.. ale mam pare pytan:

Witam w klubie :( jestem IIgą ofiarą identycznego przypadku... :(

Moze zaczne od swojego konfiga:

Procek: Pentium 4 2.4C@3.12

RAM: 2x512 Geil DDR 400MHz (ledwo kupione i nie miałem okazji użyć :P)

MB: ASUS P4C800

Dysk: Maxtor 120Gb SATA 8Mb

CDRW: LiteOn

Zasilacz: megabajt 350W (łoooooooooooooo 4 letni :P)

K. Graf: Radeon 9800SE@Pro Xpert Vision 256MB (128-bit)

Sterowniki: Omega ( na bazie Catalys 4.7 )

i tak dalej...

Ja w dooma 3 grałem w sumie kilka dni... BEZ SZWANKU !

800x600 FSAAx4 High Detail...

Wyszedłem normalnie z gry, coś zainstalowałem co wymagało resetu kompa... po resecie zaczął piszczeć i wyskoczyła informacja, ze MOLEX nie jest podpiety do karty :/ ... wyłaczam zasilanie patrze pod biórko...

i nic... wszystko OK... podmieniłem MOLEX Dysku i karty i ruszyło... pograłem sobie dalej reszte nocy... ale następnego wieczoru właczyłem kompa i od razu zgasł :D dioda się na MoBo paliła ale zapalić nie chciał... nie reagował na guzik wogóle... tylko po odłaczeniu zasilania i ponownym podłaczeniu czasem dochodził do biosu i trupnoł... do teraz MYŚLE, że to wina zasilacza :/... teraz jestem bez i oszczędzam na BeQuiet 400W lub Tagan 480W... ale z tą spaloną kartą mnie wystraszyłes...

Nawet gdy wyciągnąłem Radka i wsadziłem karte pod PCI dalej nie dało się wyjść poza BIOS i objawy były identyczne... myśle na 99.9% zasilacz...

Podejrzane? Catalyst 4.7 w obu przypadkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale u Ciebie to ewidentnie zasilacz zdechł, kto kładzie taki zasilacz do takiego kompa a potem wielkie zaskoczenie że coś poszło.

Poza tym to że chiefteki to przypadek, yotomeczek ma/miał anteca i też jakoś go nie oszczędziło.

A na marginesie, nie liczę na nic mocniejszego, bo i na co? Po prostu chcę mieć kartę w pełni sprawną a nie kombinować że może coś.... Zastanawiam się czy w ogóle takie coś przyjmą - choć powinni - ale wiemy jak czasami bywa, przepisy sobie i życie sobie - na razie poczekam na odpowiedź kogoś kto tak miał i oddał na gwarancję (lub nie i cieszy się kartą dalej). Nie chce mi się cyckać z wysyłaniem, ale jak będzie trzeba to wyślę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale u Ciebie to ewidentnie zasilacz zdechł, kto kładzie taki zasilacz do takiego kompa a potem wielkie zaskoczenie że coś poszło.

Odp. ten co sobie może pozwolić na taki wydatek...

Wybacz ale nie sram kasą i jak sobie raz na rok/pół roku kupie część za ok 1000zł to jestem szczęśliwy... a zeby tyle uzbierać to rezygnuje z każdej przyjemności... załapałem sie do roboty zeby za 2 i pół miecha przerobionego czasu sobie zasilacz za 500zł kupić...

a miało być chłodzenie :(

PS. Od razu wiedziałem ze zasilacz długo nie pożyje także zaskoczony jestem ZBIEGIEM OKOLICZNOŚCI ZDARZEŃ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie gniewam i nie mam czego wybaczać, to Twój sprzęt i Twoja sprawa na jakim zasilaczu to wisi - mówisz że nie srasz kasą i Cię nie stać na zasilacz, ale czy stać by Cię było na zakup nowych części, gdyby zasilacz je ubił ostatnim 'tchnieniem', co jest bardzo prawdopodobne :wink:? To tak jakbyś kupił drogie auto i jeździł na łysych oponach, bo 'nie srasz kasą'. Sprzęt za 3k i wisi na zasilaczu za 50pln, wstyd, ale w sumie Twoja sprawa. Zacząłeś rozbudowę komputera od [gluteus maximus] strony, ale mam nadzieję że jesteś tego świadomy. Widać że jeszcze nic nie straciłeś przez padnięty zasilacz, ja tak i była to akurat płyta a też myślałem że 'jakoś to będzie'. Zgadnij, co było moim następnym zakupem? I mi też nie spada z nieba i nikt mnie nie sponsoruje. Z resztą po co się rozwodzić, to wszystko było juz 1000x przerabiane.

Koniec tego OT.

---------8<--------

BTW: działa Ci ten radek w końcu? Osmoliły się wtyczki? Nie zrozumiałem za wiele z tego wszystkiego.

Ludzie, co z Wami, nikt z posiadaczy przykopconych radków nic nie napisze co zrobił dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi