Skocz do zawartości
Gość @

Przyklejone wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Użyłem wyszukiwarki - temat był poruszany dawno temu, i z dyskusji nic nie wynikło.

Może nie uwierzycie, ale przeczytałem połowę przyklejonych topiców. I jeszcze żyję :?

Ludzie! To jest horror!

Topic na X-naście stron, a co w środku?

- pytania bez odpowiedzi (przyznaję - przeważnie idiotyczne)

- chat na kilka stron

- dyskusje o cenach sprzętu w Koziej Wólce (nic osobistego - ale do tamtejszych sklepów mam za daleko, zresztą ceny są nieświeże)

- "Popieram!", "Ma rację!" itp. pier[...] w ilościach ponadnormatywnych :wink:

- kilka linków działa (na kilkadziesiąt sprawdzonych)

Pytanie brzmi:

Czy ktoś widzi sens utrzymywania wątków w tym stanie?

A może jakaś dobra dusza wykaże odrobinę współczucia dla czytelników i zrobi w tych wątkach porządek? (o problemach z numeracją stron po usunięciu postów wiem, ale moim zdaniem to lepsze niż 100 zbędnych wypowiedzi na 140 w topicu)

Jedno macie jak w banku - reszty przyklejonych NIE przeczytam, choćby mi nawet za to płacili.

Niestety, obawiam się że większość nowych użytkowników forum nie przeczyta nawet pierwszych dwóch stron z tematów które teoretycznie mają dać odpowiedź na większość podstawowych pytań.

Na szczęście FAQ (też przeczytałem) jest na dużo lepszym - jak dla mnie prawie wzorcowym - poziomie. I tym optymistycznym akcentem kończę swoją długą & nudną wypowiedź

:lol:

pozdruffka

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre dusze wymiękają przy tych topikach. Przerobienie jednego zabiera ok. 6-10 godzin i pozostawia niesmak związany z kasowaniem rozmów, które spokojnie sobie egzystują w innych topikach na forum. W tak długich wątkach nawiązują się znajomości, powstają różne przywoływane później sytuacje - trudno to kasować. Najlepsze rozwiązanie to napisanie przez kogoś na podstawie wątku kompendium (osobnego wątku) albo rozbudowanie pierwszego posta w wątku - ale mało komu się chce.

Poza tym topiki są przyklejane wtedy, gdy dany temat jest żywy, gdy userzy zdobywają dopiero doświadczenia związane z danym sprzętem - a wtedy nie da się uniknąć pewnego czatowania. A jak już główne zainteresowanie tematem wygasa - to tym bardziej trudno znaleźć motywację do opracowywania tego bądź czyszczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miope: Masz rację, wszystko co piszesz to swięta prawda. Ale wczuj się w sytuację "nowego" który szuka w takim topicu konkretów. Niewesoło to wygląda, prawda?

Przyznam się że w kilku topicach nie dojechałem do ostatniej strony - nie wytrzymałem. Ja rozumiem - rozmowy, znajomości etc. A gdzie informacje? Ja je wyłapię (przeważnie dokładnie wiedziałem o czy mowa), ale ktoś początkujący?

Testu na ludziach nie robiłem, sadystą nie jestem.

Pomijając "chat" jest w tych wątkach jeszcze sporo śmiecia, może chociaż to wywalić? Bez szkody dla przyjacielskich pogaduszek (ale nadal uważam że to nie najlepsze miejsce na takie rozmówki), a z pożytkiem dla meritum wątku.

Wiem że to kupa nieprzyjemnej roboty, ale jak się tego nie zacznie robić po kawałku to potem będzie jeszcze trudniej. Słowo, wiem z praktyki.

Pozdr

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz rozbija się o to, że te topiki nie powstają z myślą o początkujących userach. To jest na ogół wymiana zdań userów testujących nowy sprzęt - podklejenie jest wskazówką: "tu najwięcej na ten temat, nie zakładać nowych topików". Ktoś nowy musi się nauczyć wyłowić potrzebną mu informację. :/ Jak ma modem, to ma wielkiego pecha.

Zgadzam się oczywiście, że z grubsza te topiki można by oczyścić - ale to i tak robota na kilka godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się oczywiście, że z grubsza te topiki można by oczyścić - ale to i tak robota na kilka godzin.

I tylko o to chodzi, nic więcej.

Chociaż ... w przypadku tych:

- Chcesz kupić ZASILACZ ?? Nie wiesz jaki ?? Zajrzyj !!

- Chcesz kupić KARTĘ GRAFICZNĄ ? Nie wiesz jaką ? Zajrzyj !!

- Zestawy Komputerowe . Nie wiesz co kupić? Zajrzyj TUTAJ !

można by się pokusić o gruntowniejsze sprzątanie (wątki o nieco innym charakterze, raczej dla początkujących).

---

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te to by nawet mozna całkowice usunąc i zastąpicje nowymi, bo sporo informacji jest tam przestarzałych. Ale niech ktos jeszcze się wypowie na ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te to by nawet mozna całkowice usunąc i zastąpicje nowymi, bo sporo informacji jest tam przestarzałych. Ale niech ktos jeszcze się wypowie na ten temat.

zdecydowanie pokasować i dać nówki;]] najlepiej dać przyklejony i zabklokowany temat którym będzie opiekować sie osoba obezana w temacie.np co do grafiki przedziały cenowe i to co można kupić. oznaczenie kart XT, SE itd. oczywiście aktualizowane co jakiś czas.chyba to jest wykonalne?;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wiem, może napisać żeby nie było żadnych oftopów gdyż będą sie wtedy liczyli z konsekwencjami? :wink: bo znając życie to do takiego tematu wpadnie paru ludzi którzy wiedzą lepiej i przez 20stron będzie kłótnia , a na koniec przyjdzie mod i zamknie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO:

- Przebieranie długich topiców - NIE

- Podsumowanie, Esencja w jednym poscie - TAK, TAK, TAK !

- "Nie wiesz jaki [..] - zajrzyj" - Zakładac nowe np co 6 miechów z wycisnieciem najciekawszych informacji z "wymierajacych" ofcourse po ich weryfikacji pod wzgledem aktualnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakładać nowego tematu - w faq, w temacie o odblokowaniu mnożnika na athlonach i duronach brakuje fotek (chyba, że tylko mnie się nie wyświetlają, ale wątpię).

W temacie - to, że w przyklejonych toppicach jest bajzel to szczera prawda. Pewnie, że dobrze by było streścić temat w pierwszym poście, tylko kto by się tego podjął. Nawet odrzucając nic nie wnoszące posty zostaje mnóstwo informacji, które trzeba powtórnie przepisać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi