japi Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2004 Siemanko, gorace dni przyszly wiec 3ba sie jakos schlodzic Ja swoj uklad podlaczylem szeregowo do weza ogrodowego, woda w ukladzie ma 8-12stopni reszta na obrazkach ludzie w blokach powinni miec lepiej bo maja kanalizacje W planach jest wieksza chlodnica podlaczona do peltiera (zeby zrobic w ukladzie temp. plynu chlodzacego ok -10 stopni, peltier chlodzony wodą z węża ogrodowego (8-12st) Pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma3ek Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 musisz mieć zajefajnie mały pokój, żeby tak mała chłodniczka schłodziła w nim powietrze z 31* na 21* :twisted: :wink: IMO pomysł nieprzecietny :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 no to fajnie a jakie rachunki za wodę :>??pozdr :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 To ja mam lepszy pomysl, jak ktos ma domek z ogrodkiem, najlepiej jak meiszka na paterze, to zamiast w powietrzu, niech sobie wykopie dol w ziemii na jakies 60-70cm gleboki i szeroki 1m*1m, a w nim niech zakopie spirale z weza ogrodowego. Ten waz juz podlaczamy do np takiej chlodnicy jw, obieg zamkniety, pompka moze byc nawet ze stare pralki ;) i tak bedzie poza domem. Temp na takiej glebokosci powinna miec okolo 20*C. Przynejumniej mamy obieg zamkniety, a nie ciagle nowa wode czerpiemy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 To ja mam lepszy pomysl, jak ktos ma domek z ogrodkiem, najlepiej jak meiszka na paterze, to zamiast w powietrzu, niech sobie wykopie dol w ziemii na jakies 60-70cm gleboki i szeroki 1m*1m, a w nim niech zakopie spirale z weza ogrodowego. Ten waz juz podlaczamy do np takiej chlodnicy jw, obieg zamkniety, pompka moze byc nawet ze stare pralki ;) i tak bedzie poza domem. Temp na takiej glebokosci powinna miec okolo 20*C. Przynejumniej mamy obieg zamkniety, a nie ciagle nowa wode czerpiemy :) Ktoś robił coś takiego do chłodzenia proca- zwało się to zdaje sie GroundCooling. Tylko zakopał nie spiralę, a dużą metalową beczkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japi Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 pokoj jest 26m2 dosc duzy, na dodatek grzeje go spadzisty dach, wentylatory dzialaja oba na 24V i sa bardzo glosne, jak skierowalem zimne powietrze prosto na procka to mialem 27*C na samym radiatorze Athlon 1700+ bez krecenia. czekam teraz na duza chlodnice ktora powinna zapewnic szybsze schladzanie pomieszczenia a co za tym idzie mniejsze zuzycie wody. woda dostarczana jest z ziemi (pompa) wiec nie ma rachunkow za wode hehe, napiszcie mi co myslicie o tym moim pomysle z peltierem, czy uda mi sie wytworzyc ujemne temperatury ? pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 zakopał nie spiralę, a dużą metalową beczkę. To zrobil bardzo zle, kazde dziecko z przedszkola wie, ze woda w spirali ochlodzi sie duzo szybciej niz w duzej beczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2004 mozna kupic taki caly dlugi zwoj miedzianej rury i zakopac w ziemi wyjdzie na pewno taniej niz np taka BIE2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...