Xanagaz Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 NF7-S Maxtor S-ATA Barracuda 60GB ATA Windows XP Chcę podpiąć Barracudę do płyty i skopiować z niej dane na dysk Maxtor'a. Podpiąłem Seagate'a przed włączeniem komputera i wyskoczył bład ładowania systamu. Podpiąłem wtedy, gdy komputer był włączony i zacząłem szukać nowych urządeń - nie znalazło dysku. Czyli co mam zrobić :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenriz Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 U mnie tak było jak podłaczyłem uszkodzony dysk, najlepiej sprawdź czy dobrze podłączyłes kable (master,slave), wrzuć tu ten komunikat co sie pokazuje,podepnij na dwóch roznych kablach, w biosie go widzi ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 W BIOS'ie go widzi. Dysk jest uszkodzony ( ma bad sectory ). Maxtor jest na pierwszym kanale SATA. Na pierwszym IDE jest nagrywarka ( master ) i DVD ( slave ). Ja podpinam go do drugiego kanału IDE jako master. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Podpiąłem wtedy, gdy komputer był włączony i zacząłem szukać nowych urządeń - nie znalazło dysku.że what? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 że what? 8OJa kiedys wsadziłem kieszeń z dyskiem przy włączonym komputerze. Nawet go wykryło :D Co do problemu. To po podłączeniu dysku komputer próbuje uruchomic siez ATA zamiast SATA, poszukaj w biosie czy są jakies ustawienia do tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elgreen Opublikowano 16 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2004 A podpinasz na ATA czy na SATA przez Serillel ? bo jak nie na jednym, to na drugim spróbuj :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xanagaz Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2004 Przej przejściówkę nie mogę, bo nie mam drugiego kabla S-ATA, podpinam więc do ATA. W BIOS'ie szukałem i chyba nie ma takiego ustawienia, ale jak się mylę to powiedzcie które to Wink Teraz podpiąłem podczas działania komputera dysk i wszedłem w Dodaj nowe urządzenia i niestety dysku nie wykryło. Uruchomiłem komputer ponownie ( nie było komunikatu, że jest bład podczas ładowania systemu ). Kiedy ten niebieski pasek ładowania systemu Windows XP składającu się z trzech kwadracików się załadował i już miał się uruchamiać system, ale niestety to nie nastąpiło z podpiętym dyskiem, tryb awaryjny też nie chce się ładować z podpiętym dyskiem... Możecie polecić jakiś program do kopiowanie plików pod Dosem, to bym sobie skopiował pliki pod Dosem jak pod Windowsem nie idzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasha Opublikowano 19 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2004 Mam dokładnie ten sam problem. Dyski twarde to Samsung SpinPoint SATA i i WD Caviar ATA, płyta główna Asus A7V880. Po podpięciu dysku na ATA system automatycznie startuje z niego i nie widzi dysku SATA, bez względu na to jaka jest ustawiona kolejność bootowania. Czy ktoś wie, jak to wszystko podłączyć i co ustawić w biosie żeby system wystartował z SATA i widział oba dyski (muszę przekopiować parę GB plików)? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...