Skocz do zawartości
Xanagaz

Podpinanie drugiego dysku

Rekomendowane odpowiedzi

NF7-S

Maxtor S-ATA

Barracuda 60GB ATA

Windows XP

Chcę podpiąć Barracudę do płyty i skopiować z niej dane na dysk Maxtor'a. Podpiąłem Seagate'a przed włączeniem komputera i wyskoczył bład ładowania systamu. Podpiąłem wtedy, gdy komputer był włączony i zacząłem szukać nowych urządeń - nie znalazło dysku. Czyli co mam zrobić :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że what?  8O

Ja kiedys wsadziłem kieszeń z dyskiem przy włączonym komputerze. Nawet go wykryło :D

Co do problemu. To po podłączeniu dysku komputer próbuje uruchomic siez ATA zamiast SATA, poszukaj w biosie czy są jakies ustawienia do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przej przejściówkę nie mogę, bo nie mam drugiego kabla S-ATA, podpinam więc do ATA. W BIOS'ie szukałem i chyba nie ma takiego ustawienia, ale jak się mylę to powiedzcie które to Wink

Teraz podpiąłem podczas działania komputera dysk i wszedłem w Dodaj nowe urządzenia i niestety dysku nie wykryło. Uruchomiłem komputer ponownie ( nie było komunikatu, że jest bład podczas ładowania systemu ). Kiedy ten niebieski pasek ładowania systemu Windows XP składającu się z trzech kwadracików się załadował i już miał się uruchamiać system, ale niestety to nie nastąpiło z podpiętym dyskiem, tryb awaryjny też nie chce się ładować z podpiętym dyskiem...

Możecie polecić jakiś program do kopiowanie plików pod Dosem, to bym sobie skopiował pliki pod Dosem jak pod Windowsem nie idzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dokładnie ten sam problem. Dyski twarde to Samsung SpinPoint SATA i i WD Caviar ATA, płyta główna Asus A7V880. Po podpięciu dysku na ATA system automatycznie startuje z niego i nie widzi dysku SATA, bez względu na to jaka jest ustawiona kolejność bootowania. Czy ktoś wie, jak to wszystko podłączyć i co ustawić w biosie żeby system wystartował z SATA i widział oba dyski (muszę przekopiować parę GB plików)? Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi