Skocz do zawartości
Piszczel

PWR 250W vs. 400W

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwie zasilki, która lepsza (czytaj bezpieczniejsza lub lepsza do o/c):

1. 250W Enlight

Daje bardzo stabilne napięcia, cicha praca, mocno się grzeje, nie za wielkie prądy.

5V/25A

12V/10A

3,3V/14A

2. 400W noname

Wyższe napięcia, głośny, właściwie cały czas zimny, większe prądy, "duże" wachania napięcia =0,2V, tandetna obudowa, jakby mniej elementów w środku za to większe radiatory (chyba poskapili na zabezpieczeniach.

5V/35A

12V/15A

3,3V/28A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie zasilki, która lepsza (czytaj bezpieczniejsza lub lepsza do o/c):

1. 250W Enlight

Daje bardzo stabilne napięcia, cicha praca, mocno się grzeje, nie za wielkie prądy.

5V/25A

12V/10A

3,3V/14A

2. 400W noname

Wyższe napięcia, głośny, właściwie cały czas zimny, większe prądy, "duże" wachania napięcia =0,2V, tandetna obudowa, jakby mniej elementów w środku za to większe radiatory (chyba poskapili na zabezpieczeniach.

5V/35A

12V/15A

3,3V/28A

No oczywiste że ta pierwsza. Bo jeśli już nawet przy niepodkręconym procku (bo chyba tak testowałeś) występują duże wahania napięć to wybór jest tylko jeden (nr 1 rzecz jasna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to pech  :) 

Zamontuj do Enlighta trochę mocniejszy wentyl i nie będzie ci się grzał - wyeliminujesz jedyną jego wadę. Jak tego drugiego nie potrzebujesz to sprzedaj na Allegro z uczciwym opisem - ludzie i tak polecą na 400W...

NIe wiem jak ten (czy to ta seria), ale mi ok 40% Enlightów padło (4 z 10). wszystkie 235W. Rok produkcji 98-99. Padały po roku - dwuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to może jednak tego zasilacza nie sprzedawaj - w razie czego będzie zastępczy :)

Może rzeczywiście zrób jak pisze Bruce - połącz oba zasilacze (widziałem jakiś czas temu taki schemat gdzieś w sieci) i zasilaj np. dyski z jednego, a płytę z drugiego. Jest jeszcze jedna opcja: sprzedaj oba i kup jeden porządny, mocny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większego wiatraka nie włożę bo zaleta jaką jest cisza jest większa niż wada jaką jest grzanie. Tego 400W zostawie sobie dla peltka lub wiatraków na nagrzewnicy. Co ciekawe Enlighta nie da sie uruchomić "ręcznie" przez zwarcie PowerOn do masy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większego wiatraka nie włożę bo zaleta jaką jest cisza jest większa niż wada jaką jest grzanie. Tego 400W zostawie sobie dla peltka lub wiatraków na nagrzewnicy. Co ciekawe Enlighta nie da sie uruchomić "ręcznie" przez zwarcie PowerOn do masy :?

Moze wymaga podlaczenia jakiegos obciazenia (np. dyski ,cdrom) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...