Majster Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Mam zamiar niedługo kupić dysk i chciałem się poradzić co lepsze: - WD Predator 600AB 60GB za 416zł; - Barracuda IV ST340016A 40 GB za 377 zł; - a może lepiej WD 400JB 8MB cache za ok. 430zł? Pierwszy ma te zalety że jak na 5400 to ma niezłe osiągi i niewiele odstaje za dyskami 7200, a przy tym jest o 20 GB większy i jako pracujący na 5400 obr. dłużej popracuje niż dyski 7200 obr. (dla mnie to ważne) Barak jest według danych technicznych najmocniejszy: max 350Gs po drodze do kumpla (WD wytrzymują 250Gs predator i 300Gs ten z dużą cache) - to jeszcze ważniejszy parametr. WD 400JB ma większą cache, więc teoretycznie powinien być szybszy, ale nie wiem jak w praktyce. I CO MAM W TAKIM RAZIE WYBRAĆ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 To zalezy wszystkie 3 dyski sa dobre . Poczytaj sobie testy na benchmark.pl albo poszukaj na forum, bylo gadki o dyskach baaaardzo duzo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreggo Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Bierz tego WD' ka z 8 mega cache. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Dokładnie, bierz 8MB cache, jest szybszy (jeszcze kilka dni temu wałkowaliśmy ten temat ;)). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Caviar 40 gigowy z 8 megowym keszem 8O 8O Wydaje mi sie ze te modele caviarów zaczynają sie od 80 gigów Apropos, nawet jezeli ten caviar nie bedzie mial 8 megowego keszu to i tak bedzie najlepszy z tej trójki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 sam sie zastanawielem nad zmina dysku na jakis 40GB 7200 obr i z tego co przegladalem to najszybsze sa barakuda i maxtor ata133 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 sam sie zastanawielem nad zmina dysku na jakis 40GB 7200 obr i z tego co przegladalem to najszybsze sa barakuda i maxtor ata133 poczytaj sobie testy na benchmark.pl, baraka jest na samym końcu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 A co z wytrzymałością i awaryjnością? Jeżeli któryś dysk ma być o te 5-8 MB/sek wolniejszy, ale za to pewniejszy to wole właśnie taki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 A co z wytrzymałością i awaryjnością? Jeżeli któryś dysk ma być o te 5-8 MB/sek wolniejszy, ale za to pewniejszy to wole właśnie taki. Jeżeli tak myślisz to od razu kup sobie sigejta u6 i problrm z głowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 sam sie zastanawielem nad zmina dysku na jakis 40GB 7200 obr i z tego co przegladalem to najszybsze sa barakuda i maxtor ata133 poczytaj sobie testy na benchmark.pl, baraka jest na samym końcu Tia zapisuje 2,5 GB danych 6 sekund dluzej . Co prawda odczyt /zapis duzych plikow wychodzi jej srednio ale ja raczej jak sie wymieniam w sieci filmami w obie strony to smiga az milo . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Caviar 40 gigowy z 8 megowym keszem 8O 8O Wydaje mi sie ze te modele caviarów zaczynają sie od 80 gigów Apropos, nawet jezeli ten caviar nie bedzie mial 8 megowego keszu to i tak bedzie najlepszy z tej trójki Oczywiscie, ze sa 40 z 8 MB cache. Oczywiscie wybralbym wlasnie jego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Caviar 40 gigowy z 8 megowym keszem 8O 8O Wydaje mi sie ze te modele caviarów zaczynają sie od 80 gigów Apropos, nawet jezeli ten caviar nie bedzie mial 8 megowego keszu to i tak bedzie najlepszy z tej trójki Modele SE z 8mb cache'u zaczynają się od 40GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 sam sie zastanawielem nad zmina dysku na jakis 40GB 7200 obr i z tego co przegladalem to najszybsze sa barakuda i maxtor ata133 poczytaj sobie testy na benchmark.pl, baraka jest na samym końcu Tia zapisuje 2,5 GB danych 6 sekund dluzej . a co z awaryjnością ? no i z grzaniem sie ? barakuda to chyba rekordzista w grzaniu sie podam przykład: kumpel w pracy ma komputerek IBM (oryginalny), dysk wkłada sie tam na plastikowych sankach. pewnego razu przyniósł swojego baraka 80g i go tam włożył. po przegraniu około trzech filmów plastikowe sanki zaczęły się topić 8O 8O 8O no i co ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Caviar 40 gigowy z 8 megowym keszem 8O 8O Wydaje mi sie ze te modele caviarów zaczynają sie od 80 gigów Apropos, nawet jezeli ten caviar nie bedzie mial 8 megowego keszu to i tak bedzie najlepszy z tej trójki Oczywiscie, ze sa 40 z 8 MB cache. Oczywiscie wybralbym wlasnie jego. no to jak są to nie ma sie nad czym zastanawiać 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Potwierdzam, mój B2 grzeje się prawie jak toster ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Tak sie sklada ze Caviar z 8 MB cachu grzeje sie identyczne tak samo jak BIV , wyniki sa na mojepc jak i na benchmark.pl , mierzone na zewnatrz bo Caviar nie podaje w Smarcie temp . IBM DeskStar 120 GXP Vancouver 40GB 47 WD Caviar Portege 40 GB WD400EB 47 WD Caviar Predator 60 GB WD600AB 50 WD Caviar XL 40 GB WD400BB 51 WD Caviar SE 40 GB WD400JB 51 WD Caviar SE 60 GB WD600JB 51 WD Caviar SE 80 GB WD800JB 55 ---------------------------------------- Maxtor DiamondMax D540X 40 GB 43 Maxtor DiamondMax Plus D740X-6L 40 GB 45 Samsung SpinPoint 40 GB 42 Seagate 60 GB U6 ST360020A 51 Seagate 40 GB Barracuda ATA IV 55 Dane z benchmark.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Tak sie sklada ze Caviar z 8 MB cachu grzeje sie identyczne tak samo jak BIV , wyniki sa na mojepc , mierzone na zewnatrz bo Caviar nie podaje w smarcie temp . nieprawda, mój brat ma 80G caviara z 8m keszem i grzeje sie jak maxtorek, czyli w granicach tolerancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Tutaj jest cały post na temat nowych Caviarów z cachem 8MB http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=823...ighlight=caviar Jak widać ci, którzy go mają bardzo go polecają (w tym sam Lisek). Na pewno te dyski są w pojemnościach: 40, 60, 80, 100, 120 GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Tak sie sklada ze Caviar z 8 MB cachu grzeje sie identyczne tak samo jak BIV , wyniki sa na mojepc , mierzone na zewnatrz bo Caviar nie podaje w smarcie temp . nieprawda, mój brat ma 80G caviara z 8m keszem i grzeje sie jak maxtorek, czyli w granicach tolerancji Dysk grzeje sie tak samo ( zreszta odczyt w Barracudzie jezt z wewnatrz dysku a temp Caviara mierzysz palcem ) ale tez go polecam jako ze jest najszybszy , ale ja osobiscie wole cisze :) A jezeli chodzi o temperature na swojej BIV mam 36 stopnie , bo jej sprawilem wiatraka . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 No, może z tym 8MB/sek to przesadziłem. Oddałbym max 5. Właśnie przeglądam benchmarki. Dzięki za zainteresowanie tematem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 sam sie zastanawielem nad zmina dysku na jakis 40GB 7200 obr i z tego co przegladalem to najszybsze sa barakuda i maxtor ata133 poczytaj sobie testy na benchmark.pl, baraka jest na samym końcu faktycznie, ale jak szukalem dysku dla siebie nie zwrocilem jakos na niego uwagi :oops: , ale mozna powiedziec ze biorac pod uwage wydajnosc/cena to WD tak samo wychodzi jak segate czy maxtor (wd jest drozszy o jakies 40 pln czyli jakies 10% i o tyle samo jest szybszy) w takim razie bierz tego caviara :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fireman Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 ja bym wziął Caviar`a z 8mb, sam sie przymierzam do kupna i wydaje mi sie iż jest to najlepszy wybór troche ogladalem, porownywalem te dyski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 12 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2002 Posiadam WD 400BB i jest spoko na twoin miejscu bym sie niezastanawial tylko lecial do sklepu po tego WD z 8MB jest szybszy z tej trojki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Wiecie co taka dyskusja jest bez sensu! Ja bym wybrał 60 gb bo dla mnie liczy się przede wszystkiem miejsce na dysku a z zapisywaniem to czy poczekam czasem kilka sekund, minutę czy nawet kilka minut dłużej mnmie nie zbawi. I proponuję zamknąć ten topic, bo każdy i tak proponuje coś innego, bo każdy ma inne "priorytety" ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Ja bym kupowal w takiej kolejności (biore pod uwage szybkośc dysku) : 1. caviar 8mb cache 2. Maxtorek 3. barak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 popieram tomasira owszem predkos dobra zecz ale 20 gb nic ci nie zastapi chyba ze masz cd-r i duzo kasy na plyty i lubisz tachlowac cdkami bo na hdd ci wszystko nie wchodzi :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Tak się zastanawiam co wy ludzie macie na tych dyskach?! Ja mam 20GB i 3,2GB, i nie narzekam na brak miejsca. Jak dla mnie liczy się prędkość (poza tym jeśli ktoś chce postawić na nowym dysku OS'a to chyba najlepiej najszybszy). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 skoro pytasz mam 17GB mp3 10GB softu do tego pare filmow i gier i taki hdd 40gb robi sie zdeka ciasny...pozatym przy zgrywaniu filmow tez sie przydaje spory hdd jak dla mnie moge sie zmiescic w 40 ale nielubie wyzeczen typu co mam wywali skoro chce miec obie zeczy dlatego zawsze obstawiam rozmiar a z predkoscia niema problemu przy pozadnym 5400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 13 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2002 Ja wybrałem Barke IV 40GB i jestem z niej zadowolony szczeże mówiąć nie wiem czy zuważyłbyś różnice w szybkości między tymi 3 dyskami o których myślisz a Barki napewno nie bedziesz slyszał podczas jej pracy. A biorąc pod uwage że obecinie mam w kompie 5 wentylatorów to cisza ma znaczenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...