HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Witam Zakupilem Bartona 2500+ oraz plyte Asus A7V8X-X. Niestety ddry ktore mialem do tej pory sa tylko 266 mhz (2x256 MB), no i wyszedl problem z taktowaniem procka, gdyz standardowo bodajze chodzi na mnozniku 11 i szynie 333... zeby wogle komp poszedl to pierwotnie ustawilem na 1,43 Ghz procka, ale ze ... nie wystarczalo mi (wczseniej mialem 1200 durona wiec zadnej roznicy nie bylo ;], to pozmienialem tak ze teraz chodzi 15x133 (~2Ghz), temperatury (po ogladnieciu dwoch filmow, niegralem jeszcze jna nim wiec duzego zuzycia niema) to bylo ok ~40 stopni. A teraz pytanie, ile moge go podkrecac, ale tak zebym mogl puscic ramy 266Mhz, i tak zeby sie nie przepalil, (jaki maksymalny mnoznik ten procesor obsluzy)? Mam tez problem z plyta glowna, (albo mam takiego pecha albo czegos nie wiem) a mianowicie... gdy wlaczam kompa to mam problem z wejsciem do EZ setup (bios, cos jak award i ami tylko jeszcze wieksze gowno:P) pusze ze nalezy wcisnac Alt+F2, jednak jak wciskam to niewchodzi, nawet jak wciskam ciagle (chociazby mignely diody na klawie;]) poprostu jakby wtedy klawa nie dzialala. Jedyna mozliwoscia wejscia do biosu jest jego kasowania:| co raczej jest uciazliwe, (zrobilem update na najnowszy bios, ale nawet na tym co byl standardowo to niechcialo wchodzic, na najnowszym rowniez niechce). ktos sie spotkal juz z takim czyms? w pon mam isc do serwisu z tym, a niechce zeby wyszlo ze to jest moja wina ze cos przez zemnie tak nie dziala. ps. sorka jesli juz ktos o to pytal ;] ale przejzalem parenascei tematow i odpowiedzi nieznalazlem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Może byś najpierw przeczytał instrukcje obsługi do tej płyty. Ustaw ten procesor na 166 a pamięci na 133(266), bo wogóle nie rozumiem po co ustawiasz ten procesor na 133 tylko. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Gdy ustawilem 166 a wtedy ramy minimum 333 moga byc, a ja mam 266, no i wtedy komp nieszedl tylko wchodzil do biosu zeby mu to zmienic. ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_HuBi_ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 To ustaw zeby nie chodzily synchronicznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 hm, domyslam sie ze to trzeba w biosie znalezc, ale jak to moze byc nazwane? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Advanced>Memory frequency Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Advanced>Memory frequency hm, jak pamietam jak dalem tam 166 to juz mi znikala opcja dla pamoieci 266 :] ale sprawdze dla pewnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Rzeczywiście moze się nie dać. Teraz zauwazyłem w instrukcji coś takiego "When using 333MHz CPU, system memory supports DDR 333 only". Bez sensu bo przy 200/266 mozna sobie przestawiac pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 jak dam na 166 to w ramie jest tylko opcja 333. podkrecilem wlasnie mnoznikiem go na 2,27 Ghz (17x133) temp obecnie ok 56 * chyba na tylu zostane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loobek Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Rzeczywiście moze się nie dać. Teraz zauwazyłem w instrukcji coś takiego "When using 333MHz CPU, system memory supports DDR 333 only". Bez sensu bo przy 200/266 mozna sobie przestawiac pamięci.wlasnie to samo napisane jest w instrukcji i w biosie dziwen nie :lol: a ty hitek angileskiego sie naucz plyta wszystko mowi czerwona czcionka jest to poskreslone :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiTeK Opublikowano 28 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2004 angielski jako tako umiem, a co do czytania tipow/helpow to niestety ale czasu wiele na to niemam. z prostej przycyzyny, jak moj komp niechodzi tosiec tez niechodzi a niestety potrzebuje zeby ciagle chodzil z jak najmniejszymi przerwami ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...