Skocz do zawartości
rogerxxx

jai mam kupić dysk 80 gb ale jakiej firmy

Rekomendowane odpowiedzi

i ktoś to w końcu powiedział :-]

tutaj masz sporo...-> http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=68147&start=0

tutaj dokładnie takie samo pytanie, świerzy temat -> http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=86452&start=0

Tak tylko napomnę że nieładnie sie lenić ;-) powyzszy temat jest z przed 4 dni, ostatni post z wczoraj, temat nie zjechał z pierwszej strony - a ty zakładasz kolejny,,,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czego akurat 80 GB ? PRzecie to sie nie opłaca...dołozysz ok 1/3 ceny dysku a dostaniesz takjakby 2 za free (róznica w cenie miedzy 160 a 80)

Racja... nie oplaca sie kupowac mniejszych dyskow, sam sobie przelicz ile placisz za 1 GB dysku 160 GB a ile za 1 GB dysku 80 GB.... po prostu sie nie oplaca. Nie oplaca sie rowniez kupowanie najnowszych cudów techniki ktore cena przewyrzszaja swoja wartosc... za 160 GB placimy w granicach od 400 do 460 zl a za 90 GB wiecej czyli za 250 GB zaplacimy okolo 900 zł czyli prawie dwa razy wiecej placimy za 1 GB. Taka moja rada... dołóz a nie pozalujesz. Na Twoim miejscu bym sie lepiej zastsnowil czy ATA czy SATA, ale o tym już sobie przeczytasz tutaj --> http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=86509

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm rozpruwacz... dodasz jakiś argument czy tak sobie po prostu postnąłeś?? ;-)

Przed chwilką zgrywałem do kumpla na 80/7200/8 wdc i samsung jest lepszy :-] - czemu? zgrywalem i na 80/7200/2 samsunga i jest szybszy w zapisie jak i w odczycie :-D co mnie zdziwilo? dysk dosyć cichy ale ,, w sumie to nówka sztuka, na pewno byl 10x cichszy od tych z szalonymi łożyskami :P po sesji ~x * ~700mb robił się ciepły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć alternatywę dla szybkiego SCSI to jest : Western Digital 80GB.

Tylko jedna wada on jest głośny(po roku ) ale kawałek gąbki i dysk na niej i cisza

aaa WD80JB się sypią a BB nie (podejrzenie pada na pamieć cashe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aaa WD80JB się sypią a BB nie (podejrzenie pada na pamieć cashe)

Hehe, Rumia Redzie nie odpuści :wink:

Sypią się, dziwne. Ja ten dysk mam już prawie rok i działa bez zarzutu. Straciłem rachubę ile razy już go formatowałem i zmieniałe wielkości partycji. Tak samo mogę powiedzieć o dysku mojego brata. Wadliwe egzemplarze zawsze sie zdarzą, jeden producent ma ich mniej, drugi więcej, ale nie można generalizować, że wszystkie "siadają".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihi ale smieszny wątek - gosc pyta jaki dysk - 80GB a tu kazdy odpisuje (jaki ma) a nawet jaki by chcial miec a nawet 160GB (nawet scsi sie przewineLo :lol:)

tak czy siak - sprzedalem doskonałą BAracude 7 (bo rozwalala cawiory i maxtora (nieraptora - bo ten wyje jak opętaniec) i kupilem szajsunga - jest glosniejszy od niedoscignionej BIV i grzeje sie ale jest szybki cichy i wydajny... w 80GB nie ma alternatyw na temet 160 sie nie wypowidam - jak ktos nie ripuje 10 dvd dziennie to 80 lezy pusta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta trefna fabryka o ile mi wiadomo juz dawno zostala zamknieta, ze wzgledu wlasnie na padajace dyski stamtad :]

Poza tym teraz to Hitachi a nie IBM i poza tym nie slyszalem, zeby ktos narzekal na nie, co wiecej sa najbardziej zalecane jako dyski do normalnej pracy pod Windows.

Barracude odradzam, ze wgledu na dziwne zachowanie w trybie IDLE - wydaje z siebie bzyczenie - podobno jest to skanowanie powierzchni w celu wykrywania ewentualnych awarii. Tak, czy owak denerwujace to jest.

Jesli chcesz miec maksymalna cisze i swietna wydajnosc to bierz Samsunga - polecany jako najcichszy dysk na silentpc.de.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo, problemy serii DTLA dysków Hitachi nie dotyczą, także nie ma się czego obawiać. Sam posiadam DeskStar 7K250 i jestem zadowolony - cicho, chłodno i wydajnie. Problem może być jedynie z ich dostępnością - nie udało mi się np. znaleźć sklepu w Częstochowie, który miałby te dyski w ofercie. Jednak wypadek IBM z fabryką na Węgrzech ciągnie się za nim do tej pory. A szkoda, bo imho niesłusznie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli - byle nie szajsung bo szybszy i cichszy :lol: (a przy okazji tańszy? ) :roll:

pamietam jak paręnascie lat temu kupiłem Toyote to wszyscy się pukali po głowie "bo to złom, psuje się, części drogie, nie jest niemiecki i wogóle upadłem na głowe...bo za te pienadze mogłem nabyć nowego Poloneza :lol:"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi