turzol Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2004 Wlasnie postawilem na swiezo XP SP1 i chcialem zrobic obraz partycji systemowej za pomoca Ghosta lub Drive Image 2002. Oba programy mam z Hiren's Boot Cd 6.0. Po zbootowaniu z Hirensa i wyborze albo Drive Image albo Ghosta wywala mi komunikat, ze nie moze czytac z dysku C (Could not read drive C) :? Podejrzewam na 99% ze jest to wina dysku SATA, na ktorym wlasnie postawilem system. Oprocz tego mam hdd PATA, ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia. Jak mam wykonac obraz partycji systemowej z dysku SATA za pomoca narzedzi do klonowania dostepnych z pakietu Hiren's Boot CD :?: - zaznacze, ze innych narzedzi nie posiadam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Może trochę OT. Napisałeś, że nie masz innych narzędzi niż Hiren's Boot CD. Ostatnio też miałem taki problem z HDD na SATA. Udało mi się go rozwiązać przy użyciu Norton Ghost 8.0 Corporate Edition. Czyta dyski zarówno na kontrolerach SATA, jak i kontrolerach RAID'owych. Wersja 7.5 tego nie robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 1 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2004 Dzieki za porady, ale poradziłem sobie w inny sposób. Mianowicie zarówno Ghost jak i Drive Image mają problem z obsługą SATA pod DOS-em. Wiem, że Ghost obsługuje SATA gdy uruchomimy go z parametrem -noide, ale ja za cholere nie potrafiłem zmusić go do działania właśnie tym sposobem. Po przestawieniu w BIOS-ie kontrolera w tryb RAID, Ghost zaczął widzieć moj HDD :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...