Skocz do zawartości
KvM

Dostęp do internetu przez dwie komórki za darmo

Rekomendowane odpowiedzi

mam możliwośc dzwonienia co miesiąc za free 2000 minut do ery. Wykorzystuję z tego może 10% pomyślałem sobie aby podłączyć w biurze komórkę z kartą SIM z ery, której i tak nie używam i dzwonić na nią by uzyskać dostęp do internetu za darmo przez. Wiem że prędkość masakryczna 9600, ale awaryjnie dobre i to.

No i teraz zastanawiam się jak to zrobić. W biurze mam windows 2003 serwer Jedną z opcji jest korzystanie z RDP (jak to można skonfigurować przez modem?) drugą jest po prostu ruting, ale też nie bardzo wiem jak to skonfigurować na modemie niejako w drugą stronę (tzn dostęp do netu jest po lanie a ja go chcę udostępnić przez połączenie modemowe).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie myl mostkowanie z udostepnianiem... w win2k3 jest takie samo udostepnienie neta jak w XP....

a z tego co wiem to winda standartowo rozpoznaje komurki jako modemy wiec nie powinno byc problemu...

w pracy wlaczas kreator i wybierasz akceptacje polaczen przychodzacych i jako modem wybierasz komore...

no na drugim kompie to juz normalnie tak jakbys sie z netem przez modem laczyl

Pozdro Viroos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popraw jeśli źle zrozumiałem:

- masz dwie komórki w sieci ERA (nieważne jakie, byle dały się podłączyć pod kompa i miały transmisję danych)

- jedna ma do wykorzystania 2000minut/miesiąc

- druga jest po prostu działająca, można dzwonić na ten numer

- chcesz dzwonić z 1 na 2 i w ten sposób uzyskiwać połączenie z netem (przez sieć lokalną)

ie będę  ;-)

Wszystko się zgadza z jednym zastrzeżeniem - zastanawiam się nad drugą alternatywą by nie przekazywać przez komórki netu, a jedynie pulpit komputera zdalnego. Pokombinuję trochę i dam znac jak to wyszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprobój skonfigurować usługę routing i dostęp zdalny, jak nie ma w twoim systemie to poszukaj w necie info o RRAS (routing and remote acces service) było kiedyś do NT do ściągnięcia. A potem ciekawym programikiem jest VNC - jest tego dużo różnych odmian, jeszcze lepiej na tych systemach utworzyć tunel VPN, włączyć na nim kompresję jak najmocniejszą i pr5zez niego puścić to VNC, ale nie jest to rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi