Skocz do zawartości
CriXu

Czy taki zasilacz mi wystarczy...???

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem w trakcie modernizacji kompa i zastanawiam sie czy moj obecny zasilacz Codgen 300W mi wydoli.....

moja nowa konfiguracja:

MSI KT4V-L

AMD Athlon 2600+ @2075MHZ (FSB 166MHz)

TwinMos 256MB 400MHz CL2.5

GeFroce FX5500 128MB

SB Audigy 2

DVD-Rom Lite-On 16x

CD-RW Lite-On 52x32x52

DVD+/-RW Lite-On SOHW-1213S

Maxtor 40GB 7200obr/min. 2MB bufor

Seagate 80B 5400obr/min. 2MB bufor

Kieszeń na dodatkowy dysk (HDD)

Cos mi mowi ze chyba juz moj Codegen nie pociągnie tego wszystkiego lub moze pociagnie ale bedą problemy a moze sie mylę.... Proszę o podpowiedz czy trzeba juz wymienic zasilke.

Zastanawiam sie nad wymiana zasilki na Q-TEC 450W SILENT link

Proszę o info czy to bedzie w miare dobry zakup i czy taki mi wystarczy, niestety jestm juz ograniczony finansowo wiec nie moge kupic Chifteca czy innego lepszej firmy....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widze na tym zdjeciu http://www.msi-polska.pl/images/product_im.../6712_KT4AV.jpg to ta płyta nie ma RADIU na ATA ani zadnych dodatkowych kontrolerów wiec nie podepniesz do niej wiecej niz 4 urzadzenia. Ty chcesz podpiąc 6 wiec bedziesz musial sie zaopatrzyc w dodatkowy kontroler na PCI. A co do twojego zasilacza to NIE MA SZANS zeby to stabilnie chodzilo przy takim obciazeniu na tym zasilaczu. Musisz sie zaopatrzyc prznajmniej w HIPER PC (SF-420TS) 420W. Ale proponoinał bym jednak kkupic Chifteca masz pewnosc ze ktoregos dnia nie spali cie zasilacz razem z połową podzespołów.

PEACE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o wlasnie, wiedzialem ze o czyms zapomnialem mam jeszcze dodatkowo kontroler i on tez jest do pociągnięcia hyhyhy....

hmmm juz z tamtego zrezygnowalem gowna i juz mam na oku cos takiego ewentualnie taki ale jest duzo drozszy i nie wiem czym sie rozni... z tym ze im tanszy kupie zasilacz tym lepiej ale znowy chcem jakis mocny abym nie mial zadnych problemow ze spadkiem napiecia czy nie wiem nawet czego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tym ze im tanszy kupie zasilacz tym lepiej ale znowy chcem jakis mocny abym nie mial zadnych problemow ze spadkiem napiecia czy nie wiem nawet czego :D

Czego ? Ano np. uszkodzenia płyty głównej, procesora i twardych dysków. Tanie mięso psy jedzą... "Wykosztuj" się na znowu nie taki drogi (~250) Chieftec 420W i nie będziesz miał problemów nie tylko teraz ale także przy ewentualnej modernizacji tego nie najmocniejszego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety mam tylko 150zł i kupie tylko taki....

mam jeszcze tylko pytanko czym rozni sie typ PFC pasywny od aktywnego... jaka jest roznica oprocz ceny :D....

PS. A czy na 100% pociągnie mi to Chieftec 360W ???? czy koniecznie muszę kupic 420W ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi