Skocz do zawartości
olek2346

Problem z instalacjÄ… Win 98

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem: mam kilka komputerów o prawie takiej samej konfiguracji i w każdym występuje ten sam problem podczas instalacji systemu win98 następuje reset komputera następuje to zazwyczaj w momencie odczytu z CD po tem nie mozna dokonczyc instalacji.Po resecie wyskakuje menu startowe win98 i to czy po wybraniu trybu normalnego i awaryjnego system sie nie uruchamia po pokzaniu drugiego logo win98 monitor wygasa lub sie resetuje, próbowałem wymieniac wszystkie komponenty czyli ram dysk twardy procesor grafike bios był przywracany do standardowych ustawień i niestety nic!

Moja konfiguracja sprzętowa: płyta pod celerona 333( slotowy) grafika s3trio3D ram 32MB Karta sieciowa Realthek dysk Seagate 3,9GB Stacja 3,5' prosze o pomoc! Wszystkie rady i sugestie prosze kierowac na mojego Emaila olo2346@wp.pl

edit:

temat został zmieniony, ponieważ naruszał regulamin.

romek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po procesorze, jest to dosyć wiekowy sprzęt.

Sprawdź na mobo wygląd kondesatorów. Mogą być spuchnięte (górna część wypukła), co siłą rzeczy obniża ich potencjał i sprawność.

Miałem kilka takich przypadków (szczególnie podatny na to jest sprzęt IBM'a). Efektem były podobne zwiechy przy instalacji systemu. Po przelutowaniu na nowe, mobo zachowywały się prawidłowo.

Powodem może być niewłaściwa wentylacja i przegrzanie elementów płyty. Zwłaszcza wokół procesora.

Warto też sprawdzić w związku z tym wentylki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi