Skocz do zawartości
berkut

!! Chłodzenie freonem !!

Rekomendowane odpowiedzi

Co do ogrzewnic na procka, berkut jak zamierzasz to wykonać ?? tzn. z jakich materiałów i w jaki sposob zamierzasz użyć  

Pozdrawiam Robert

kupie drut oporowy, wsadze go do odpowiedniej "foremki" i zaleje silikonem tak ze powstanie taki 0.5cm plaster ogrzewajacy

Topic jakos tak traci na predkosci... berkut dopadnij jakas P4 na fajnym mobo i to pokrec!  

Buehehehehehehheehehehehehehehheeeh, nie za malo wymagasz? Narazie jest zastoj w pracy z kilku wzgedow:

-musze spylic stare monitory zeby miec kasiore na TZR i prownik

-musze zamowic ta butle 2 raz (chyba o mnie zpomnieli)

-musze kupic elastyczne weze do freonu

Narzaie jestem zajety robieniem chlodzenia na mojego radoena 8500 (polimeryzuje sie klej), bloku wodnego na procka i chipset (jeszcze tylko na chipset mi zostal do zrobienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki Berkut za te meczenie, :D , jutro do ciebie zadzownie po 20 w koncu dostalem darmowe minuty i pogadamy sobie (jesli chcesz?), mam kilka pytan do ciebie, a poztym mam dylemat co do parownika, widze ze wychodzisz na swiat - www.phase-change.com, godne podziwu 8O

Pozdrawiam Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w niedziele zalozylem FC na procka na poczatku niezle -17 stopni na procku nie podkreconym w windowsie wzrosla do -8 -7 zaczolem podkrecac dojechalem do 1533 (z A1000) na parowniku bylo -6 topni a procku +6 cos jest chyba nie tak za duza roznica temperatur :( mozliwe ze pasta titana cienko przewodzi cieplo w niskich temp. ???

i niestety uklad znow sie zapchal :( gdzies po 35 minutach temp ostro zaczela rosnac, prawdopodobnie znow zapchala sioe rurka kapilarna w parowniku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz takiego malego zbiorniczka co jest przy lodowkach ,tak zbiorniczek co wychodzi zniego kapilarna, ???

ja mam niedaleko do gostka ktory naprawia lodowki, filtr do naprzyklada lodowek ma po 5zl. a takie wieksze np zamrazalniki to sa po 45zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, mam dla was dobre info (Rafal juz o tym wie :mrgreen:) Mianowicie dzisiaj wreszcie udalo mi sie zaprojektowac blok ktory jest batdzo prosty do zrobienia a maly i bardzo wydajny. Caly parownik opiera sie na rdzeniu ktory wyglada doslownie jak choinka w ktorej pien jest 10mm rurka ktora dostarcza freon z TZR'a do podstawy i z podstawy (jest tam malutka komora) leci do gory obmywajac ok. 75 blaszek miedzianych ktore sa jakby galeziami ;) Ciezko mi to inaczej opisac ;) Przyczym freon plynie miedzy nimi i nie ma innej drogi, nie moze ich ominac ze wzgledu na scianki boczne. Wstepnie policzylem powierzchnie i przy 15cm wysokosci choinki i 5x7cm blaszkach mam ok. 5000cm^2

Mam nadzieje ze Kuki mi dzisiaj poda tel. do tego technika dzieki ktoremu min. jego fc powstal i ma sie bardzo dobrze, mam nadzieje z stamtad bede mogl kupic TZR'a i filtr oraz ze moj fizyk sie nie wkurzy jakgo 2 raz poprosze o kartke do churtowni gdzie sprzedaja te 13.6kg butle r22 :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko do Berkuta, czy ten nowy sposob jest bardziej wydajnieszy, wmiare mozliwosci przesli wstepny szkic, czy wymiary mozn zmnieszyc do okolo 70 mm wyskosci ????, co do kuki czy ty wykorzystales projek Rafa (ten na e-dysku)

Pozdrawiam Robert 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko  do Berkuta, czy ten nowy sposob jest bardziej wydajnieszy,  wmiare mozliwosci przesli wstepny szkic, czy wymiary mozn zmnieszyc do okolo 70 mm wyskosci ????, co do kuki czy ty wykorzystales projek Rafa (ten na e-dysku)

Pozdrawiam Robert 8O

ja ro sie wzorowalem na roznych projektach , ale projekt Raf'a rez widzialem, ale druga polowa wiedzy na temat na temat chlodzenia , mialem od gostka ktory zajmuje sie naprawa lodowek i chlodziarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie wzorowalem na tym

Dołączona grafika

wziolem plat miedzi o grubosci 2,5cm i na wiercialem w nim gesto dzirek, wiertlem 4mm , na glebokosc okolo 1,5cm , a potem nato nalozylem wieczko tez z miedzi i wszystko razem zapodalem, to podobnie jak na rysunku, tylko ja wiersialem dziurki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...