Skocz do zawartości
luks__pl

Test WC na tweak.pl

Rekomendowane odpowiedzi

:) Dziś przetestowałem wszystkie trzy zestawy. Trochę to trwało ale to z powodu, że dopiero wczoraj dotarła do mnie paczka z chłodzeniem firmy Speez.

:D Jeszcze tylko złoże to w całości i wysyłam na tweak.pl

8) Dzisiaj przeżyłem swój pierwszy wyciek z WC, :evil: cała płyta była mokra ale na szczęście nic się nie stało. Powodem wyciewu było to, że wąż był przecięty (ja go nie przeciłem tylko szybkozłączka na bloku firmy Speez) i gdy zaczeła płynąć w nim woda :!: rozpękł się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleciało ci na działającym sprzęcie? To była czysta destylowana czy z jakimś odsyfiaczem?

Wąż pękł właśnie jak wyłączyłem komputer, pompka chodziła dalej bo była zasilana z drugiego zasilacza. Więc komp był wyłączony. Co do cieczy to był to płyn CoolerMaster.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze pół biedy że po wyłączeniu. Niemniej jeśli sprzęt żyje nadal to oznacza że ten niebieski płyn taki zły nie jest, bo nawet po wyłączeniu komputera płyta główna jest dalej zasilana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:D Test już gotowy.

Teraz tylko muszę poczekać na Liska, bo narazie go :( nie ma i nie wiem gdzie jest.

A tak z innej beczki - więcej z tego P4 na IS7 nie wyciśniesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie wygląda w ogóle na pamięci. Twistery powyżej 205 nie chodzą?! Jakie masz DDR333, DDR400? I te i te powinny bez pierdnięcia na ponad 400 chodzić, może nie na CL2 ale na 2,5 albo 3 na pewno.

Masz chipset i865PE który po prostu na wiecej nie idzie :) Miałem takiego abita z takim samym p4 i czterema kostkami twinmos'a i powyżej fsb250 też nie dawał rady (pamięci 5:4), podobnie jak znajomy i kilku klientów. Z tej perspektywy dopiero zakup np IC7 czy P4C800 wydaje się jasny (chipsety i875P :)

Dodam że na synchro (1:1) do 235 dobiłem, ale wyżej pamięci już nie wyrabiały, więć przestawiłem na 5:4. Tak więc to nie wina pamięci tylko płyty, ewentualnie zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim wypadku to są pamięci bo przy napięciu 2,7V komp nie wstaje, a przy 2,8V wiesza się przy ładowaniu winXP.

Co do pamięci to mam DDR400 ale z bardzo nieudanej seri. Chipset daje rade bo niektórzy osiągają na tej płycie bardzo wysokie FSB przy dobrych pamięciach jak np. 284.

W synchro u mnie pamięci robią max 210Mhz. Ta płyta pokazuje swoja moc dopiero po modach ale narazie nie mam odwagi aby je zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy tak, ale płyta płycie nie równa :) Na i865PE jest loteria. Kumpel ma Asusa P4P800 i865PE, 2xGeil DDR500, P4 FSB800 i Antec'a True Power. Za chiny nie może przekroczyć 230Mhz na synchro nawet na timingach w stylu 3-4-4-8 :). A na i875P ludzie do FSB300 dochodzą nawet. Te same pamiątki testował u kogo innego i chodziły na 500Mhz na ustawieniach i napięciu zdeklarowanym przez producenta.

Stary mówię ci jeszcze raz - IS7, 4 kostki TwinMOS ddr400 cl2,5 czyli znacznie gorsze od Twisterów, chodzą synchro na 235Mhz. Dodam że 4 kości to większe obciążenie dla płyty (niż dwie w twoim wypadku). A to że musisz dać 2,8v na pamięciach by komp pracował prawidłowo to może nie być wina płyty tylko zasilacza (nie ukrywajmy ten twój wypasem nie jest). Miałem podobnie na Modecom'ie 300W. Kupiłem Sirtecha 420 DF i dzień do nocy. O niebo lepiej sobie radzi z moim sprzętem.

Dodam tylko że 235Mhz to był maks na IS7 u mnie. Geile o których pisałem wyżej sytuacji nie poprawiały. Widzisz i865PE nie dorasta i875P jeśli chodzi o wysokie FSB powyżej 230Mhz. Zresztą... sam PAT daje tyle co kot napłakał. Jak więc myslisz czy ludzie płacili by znacznie więcej za płytę i875P jeśli ludzie na i865PE osiagali by takie same rezultaty w podkręcaniu? :) Pomijam naprawde rzadkie przypadki kiedy i865PE chodził na magistrali np. 275Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat trafiłem na IS7-E z tej lepszej seri. Bo wydań tej płyty było kilka. Włąśnie osiągnołem FSB 260MHz odpalając kompa bez zbędnych rzeczy (nagrywarka,DVD,część chłodzenia,oświetlenie). Więc chyba masz rację co do zasilacza. Będę musiał połączyć dwa zasilacze bo mam niskie napięcia pod obciążeniem. Jeden będzie odpowiadał tylko za płytę i procka (550W), a drugi (350W) za całą resztę.

Ps. Coś mi się napięcia na pamięciach zanizają: jak ustawie 2,8V to mam 2,7V, a jak 2,7V to mam 2,6xV.

Na procku mam tak samo jak ustawiam 1,625V to mam coś około 1,55V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skonczcie gadke o "zasilaczach" i podajcie wyniki tych super-hiper-mega-ultra-wydajnych zestawow w bardzo przystepnej (przestepczej0 cenie.

:D Jutro powinny być już na tweak.pl

3mam za slowo. zobcze czy "chlodzenie wodne" za >1000 jest w stanie sie choc zblizyc do mojego AC lub nawet sb2 i xp120 jak przyjedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i nic? jakies x micro jest a wc ni ma :-/

:( Nic na to nie poradze. Ja swoją robotę wykonałem już :!: 2 tygodnie temu. Czekam tylko aż Lisek będzie dostępny na GG i do niego zagadam kiedy wrzuci na główną.

Sam nie możesz tego zrobić napisz na pw albo napisz do kogo innego czy tylko lisek ma takie prawa?

Może po prostu jest niedostępny nie chcę mi się wierzyć że 2 tygodnie nie włączał netu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...to może alternatywa? taki preloader? powysyłaj chętnym tekst na mail ;) da się załatwić?

Razem z fotkami zajmuje 8MB. Test leży w skrzynce Liska, ostatni udało mi się go dorwać i miał to zrobić jak tylko będzie miał chwilę czasu.

btw. u mnie na dysku leży już gotowy kolejny artykuł "Regulator Speeze", ponizej fotki na zachęte:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Chcemy test! :-).

:evil: Ja też che. :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Nic na to nie poradzę. Napisałem PW do Liska i jeszcze jest w wiadomościach do wysłania co oznacza, że od tygodnia nie był na forum. Na GG cały czas niedostępny. Gdybym mógł to sam bym wrzucił na główną ale nie mam takich uprawnień i tylko Lisek może mi takie przydzielić, więc jestem w kropce. Ten artykuł już mu wysłałem ponad 2 tygodnie temu (niedługo będą 3). Jak napisałem powyżej na dysku u mnie leży już kolejny artykuł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic na to nie poradzę. Napisałem PW do Liska i jeszcze jest w wiadomościach do wysłania co oznacza, że od tygodnia nie był na forum. Na GG cały czas niedostępny. Gdybym mógł to sam bym wrzucił na główną ale nie mam takich uprawnień i tylko Lisek może mi takie przydzielić, więc jestem w kropce. Ten artykuł już mu wysłałem ponad 2 tygodnie temu (niedługo będą 3). Jak napisałem powyżej na dysku u mnie leży już kolejny artykuł.

To moze wrzuc tymczasowo na inny serwerek, zebysmy mogli sobie poczytac :-). Bo chyba nie tylko ja jestem szalenie ciekawy wynikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi