Skocz do zawartości
Link_mc

Dj...proste pytania do znawców

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,na temat adapterów,mixerów itd.. nic nie wiem.. dopiero

zaczynam sie z tym bawić,tata zaoferował mi że na dzieciątko może na

to poświecić 1800zł...wiem że to nie za dużo ale na początek chyba

starczy..

I problem pojawia sie teraz.. myśle o zestawie jakimś...

myślałem o tym http://www.dj-sklep.com/show1.php?pok=bstdjmix12

lub o http://www.dj-sklep.com/show1.php?pok=bstzedjmix

lub o

http://www.dj-sklep.com/show1.php?pok=nudjbox

tylko hmm czym sie rózni napęd paskowy od bezpośredniego??

sprzęt ma być do małych imprez dyskoteka w szkole,impra u kumpla,czy

też na jakims małym festynie występ.

I żeby no wiecie:P żeby skracze jakies fajne byly tak żeby

zaszpanować przed kumplami icon_smile.gif plz pomózcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chesz sie w to pakowac to sie pakuje porzadnie, tzn.

1. Zadnych gramofonow paskowych, w gre wchodza tylko z napedem bezposrednim (direct drive)

2. Z tych zestawow co podales, to zaden sie nie nadaje, chyba ze jestes totalny laik i nie traktujesz tego na powaznie, bo gdy nauczysz sie podstaw na takim sprzecie to szybko stwierdzisz ze nie mozesz sie rozwijac i prosty wniosek "kasa poszła w błoto"

3. Jaka muzyke grasz i jakie masz doswiadczenie w mixowaniu muzyki ?

EDIT: Jeszcze kilka mysli:

Co do tych rodzajow napedu, paskowy opiera sie jak w nazwie slychac na pasku ktory z racji swojej nieprecyzyjnosci utrudnia utrzyamnie tempa obracania placka, a co za tym idzie mixowanie na czyms takim to katorga. O ile pamietam direct drive opiera sie na systemie zębatek i jest stabilizowany kwarcem co zapewnia dokladnosc utrzymania tempa nawet do 0,01%

Co do mixerow .. mysle ze na poczatek wystarczy jakis behringer vmx-200, ktory to posiada wszystko to co powinien posiadac mixer dla poczatkujachych dj'i. (Sam zastanawiam sie nad jego kupnem.) Ale jak wspomniales, chcesz skrechowac wiec pewnie nie grasz muzy elektronicznej, a co za tym idzie bardziej przydalby ci sie battle mixer z szybkim crossfaderem, sa one zazwyczaj tansze wiec to chyba nawet lepiej.

Ten gramofon daje rade na poczatek a nawet wiecej:

Numark TT-1650

A mixer w zaleznosci jaki rodzaj muzy bedziesz gral to tez moge doradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak posiadam sound blaster audigy platnium ex z zewnterznym panelem to moge sie z tym pobawic? bo adapter do zewnetrznenego panelu analogowo podłacze to ten panel zewnetrzy bedzie pełnił role miksera na razie? może tak być? bo gramofon chyba zamówie ten który to powiedziałes http://gramofon.djshop.pl/index.php?show_p...y&produc=Numark

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja natomiast jakbym się uparł wziąłbym ten pierwszy ;) ale tak jak mówi Neon69, do scratchowania cf musi byc dosyc szybki, no a dotego oczywiscie szybkie rączki :)

ja ze swojej strony poleciłbym np ten:

http://gramofon.djshop.pl/index.php?show_p...&produc=Stanton

jeśli to ma być naprawdę beginners-mixing to wg mnie nie ma sensu pakować kasiury w jakiś wypasiony sprzęt z którego połowy funkcji się nie wykorzysta. A jeszcze do Neon-a - duża jest różnica w starcie na pasku i bezpośrednim?? Bo mam takie dziwne przeczucie, ale tylko przeczucie, że pasek nie trafia w 100% chociaż paskowego to w życiu nie dotykałem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy starcie sie nie roznia prawi wcale, ale paskowy ma problemy z utrzymaniem pitcha bo nie jest tak dokladny (blad w granicach 0,2% a to jest b. duzo, beatmatch rozjezdza sie po 10 sekundach ;]) Ten Stanton co podales tez jest spoko, ale numark lepiej wyglada ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zrobil tak:

decki:

2x uzywany Reloop RP4000mk2

direct drive

10 %, 20 % pitch

reverse

33,45,78 RPM

szybki start

800zl sztuka (kumpel kupil niedawno 2 takie z concorde'ami pro-s i jak za ta cene jest dooobry sprzet)

mixer:

Jaytec DJ-m3

battle mixer,

eq 2zakresowy itp

za cene 300zl nowy (na allegro)

i masz sprzet calkiem calkiem

wiem ze masz 1800zl ale skoro masz tyle to 300zl na mixerek, to skads wysepisz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NA Stantona STR8-30 mozna pierdziec, ale nie grac :-)

Stanton dopiero jakos wyglada przy modelu STR8-80.

Neon ma racje - srednio 1 vinyl kosztuje ok 35zl .

Na te 3 style wydasz fortune.

Zeby grac wszystkie style to musialbys miec final scratch i lapciaka no i oczywiscie jakas porzadna konsolete :-)

Do scratchu potrzebny jest gramofon z dobrym ramieniem jak np.

ma Vestax PDX 2000/2300 i dobrym silnikiem jak np. Technics 12XX MX XX , ablo poprostu Stanton STR8-150 .

Kup sobie 2x CD Player Reloopa z funkcja scratchu - naucz sie najpierw grac na CD.

Mixer - najlepiej jakby mial 3 stopniowy EQ (do breaków i electro) , dobry cross (taki jaki jest w niektórych stantonach , model Focus v.2)

Nie ma lekko :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtrace swoje 2 grosze do dyskusji. Muzyka profesjonalnie zajmuje sie 5 rok i jak widze rade aby kupic Numarka i do tego mixer za 300zl to mnie cos trafia... przeciez chlopak NIGDY nie nauczy sie grac na czyms takim....

Po pierwsze tak jak neon69 napisal:

"Zadnych gramofonow paskowych, w gre wchodza tylko z napedem bezposrednim (direct drive)"

Brawo tylko tez trzeba wiedziec jaki DD kupic

Nie bede sie rozpisyal zbytnio ale dla mnie wybor po wieloletnim doswiadczeniu i graniu na prawie wszystkich gramofonach wszystkich firm jest jeden:

Technics !!!!!! i tylko to - nawet Vestaxy niedoruwnuja technicsom mimo iz sa o wiele nowszym produktem.

Zalet mnostwo wad malo - jesli ktos bedzie chcial to moge dokladnie je wymienic.

Sprzet: Technics MK2 1200 lub 1210 x2 (wyzej w polke nie ma sensu na razie strzelac).

Mixer ???

tutaj jest do wyboru wiele modeli:

Ja sam osobiscie polecam na poczatek Behringer VMX-200

Cena dosc przystepna a oferuje naprawde wiele, na mixerze sie nie oszczedza !!!!! Zapamietajcie... po co mu zwykly 2 kanalowy mixer Numarka skoro za pol roku bedzie go musial sprzedac za pol ceny gdyz bedzie nie wystarczajacy ????

Igly: Tylko concorde pro-s - sa niezniszczalne (no moze prawie) i bardzo dokladne.

Jesli dysponujesz ograniczona gotowka (piszesz ze masz 1800zl na wszystko) to kup sobie uzywane techniaki (na ebay dostaniesz takie za podobna cene) to o wiele lepszy wybor niz wiele innych nowych gramofonow na rynku, zakladajac ze bedziesz o nie dbal beda ci jeszzce sluzyc latami, czasem tylko tzreba go przeczyscic i naoliwic i chodzi jak nowy.

Pod simplate proponuje ci wlozyc wyciety i odzworowany dokladnie z talerzem .. worek na smieci... aby w czasie skreczu plyta dostawala odpowiedniego poslizgu.

To tyle.

Wybor nalezy do ciebie. pamietaj jednak iz warto zainwestowac raz a dobrze niz kilka razy. Tak naprawde kazdy granofon ma swoje wady i zalety ale uczyc sie grac powinienes na czym co moglbys w przyszlosci wykorzystywac rowniez do profesionalnego grania.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha i jeszzce jedno: Spraw sobie porzadne sluchawki. Wybor na rynku jest spory, ja sam probowalem przez dlugi czas wielu modeli i mam w koncu jeden z ktorego jestem w pelni usatykcjonowany. Jedni ci poleca Sony MDR-V7000J inni Technicsy DJ1210 czy tez Pionerki HDJ-100.. ja za to polece ci inne:

SENNHEISER HD25

Uzywaja je najlpesi DJ-e na swiecie jak Liebing, Dave The Drummer czy Carl Cox.

Sa niesamowicie glosne i nie harcza. Idealnie odzwierciedlaja dzwiek, czysciutko i dobrze izoluja od otoczenia. Maja tylko jedna wade... sa delikatniejsze niz inne modele co wymienilem wyzej wiec tzreba na nie uwazac. No i cena.. ale podobna do innych konkurejcyjnych modeli.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spoko, koles niech kupi najlepiej 2x Technics SL-12xx GLD limitowane wersje po 4,5 tys za sztuke do tego mixerek A&H XONE 92 (jakies 5 tys) sluchaweczki MDR-V700, do tego systemy Concorde Gold (bedzie pasowac kolorystycznie do deckow)

i pamietaj naglosnienie tylko COBRA DYNACORD !!

hahaha jak slysze takie gadanie to mi sie niedobrze robi.......

zalatw mi te technicsy, behringera, i sluchaweczki za 1800zl bo za tyle mial byc sprzet....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicsy do nauki ? Eeee.... czy jak zdajesz prawo jazdy to wskakujesz w maybacha, albo ferrari f50 ?

Jak na mixerze się nie oszczędza to spox kup sobie xone 92 nie za 5 tyś jak kolega mówił tylko za ok 7 tauzena, bo tyle kosztują :/

BTW : Numarki są o wiele lepiej wykonane niż Behringery , które lubią się psuć :/ Behringer był dobry kiedyś teraz nawet na estradzie już nie daje rady :/

Co do słuchawek zgadzam się, ale czy akurat na dzień dobry musi kupować akurat te ? Zobacz - DJ Rush gra obecnie na Stantonach Pro 2000 s - niby śmieszna marka, ale ...

A jak nie pasują te stantony to już Sennheisery HD200 mogą być. Najważniejsze żeby dobrze izolowały dźwięk zew. i były wmiare głośne , a to już Ci zapewniają niezniszczalne Techniscy RP1200/1210 :/

To ma być małobudżetowy zestaw, ale nadający się do wmiare płynnej gry.

BTW: Dynasie nie są najlepsze na świecie (tylko koleś z decka to mówi, ale wszyscy mówią, że on jest świrnięty :P niektóre zespoły z Niemiec i nie tylko mają w riderach zastrzeżone, że nie chcą EV ani Dynasia , w sumie to jest to samo ,ale niech będzie :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś mi może powiedzieć odnośnie specyfikacji Numarka ttx , gdyż chce sprowadzić ten sprzęt ze stanów ( kusząca cena290$), lecz zastanawia mnie rodzaj zasilanie , czy jest on przystosowany do amerykańskiego jak i do europejskiego napięcia??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak pisalem tu kiedys szukam igly zastepczej do gramofonu pioneer PL-4. w instrukcji znalazlem specyfikacje standardowej igly:

PC-3MC SpecificationsType..................................Moving coil typeStylus................................0.5mil diamond (PN-3MC)Output voltage....................2.5mV                              (1kHz, 50mm/s PEak velocity, LAT)Tracking Force.............. 1.7g to 2.3g (proper 2g)frequency response .................10to 32,000 Hzrecommanded Load.........................50kohmweight............................................3.1g

w dj-sklep.com nie znalazlem nic podobnego moze znacie jakis inny sklep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Sorry, ze odkopuje, ale tak przypadkiem znalazlem, a moze jeszcze szukasz tej igly. Przejzyj oferte sklepu www.klar-elektronics.com.pl/ . Mozesz tez wejsc na forum na stronie www.audiostereo.pl, do dzialu "ANALOG". Tam na pewno ktos Ci pomoze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ostrym zwolennikiem vinyli ale jak masz do przeznaczenia tylko taka kwote polecalbym najpierw jedna sie zastanowic nad analogami.

Posiedz sobie najpierw dla testu i wstepnego opblukania technik. Potem pojdz do kumpla pograj troskze na dekach i wtedy zastanow sie ile bedziesz wstanie wydawac na vinyle. Lub sie zastanowil nad cdkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi