Skocz do zawartości
Worms14

x800 XT P.E

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis wymienilem standardowe chlodzenie na Arctic Cooling VGA Silencer ATI 4, musze przyznac ze jestem bardzo zadowolony. Temperatura w idle na rdzeniu spadla 0 10-15 stopni, w stresie roznice sa jeszcze wieksze, siegaj nawet 22 stopni.

Zastanawiam sie teraz czy do podkrecenia tej karty moge wykorzystac program ATI Tray Tools, zakladki - Find Max GPU i CORE, czy ktos juz z tego kozystal i moze cos powiedziec? Napewno za pomoca tego programu, caly zabieg podkrecania, ( o ile mozna mu zaufac) przebiegnie bardzo szybko.

A moze lepiej robic to standardowo i sprawdzac - 3DM2001 2003 i poswiecic polowe dnia na to?

Pozdrawiam.

ps1. Dodam ze za pierwszym razem jak zamontowalem nowe chlodzonko, chcialem sie pochlastac, bo temperatura byla wyzsza, wina lezala po stronie malej ilosci pasty i zbyt slabego skreceniu chlodzenia.

ps2. Moze ktos ma ta karte i moze sie pochwalic swoimi osiagami O/C na taki lub innym chlodzeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silencer jest bardzo dobry, ja mam podobne różnice temp. AtiTrayTools wykorzystaj jak najbardziej, ale FindMaxGPU i MEM to bym zostawił w spokoju... program nie najlepiej szuka tych artefaktów i zawyża wyniki, doszedł mi na procku do 470MHz, ale jak sprawdzałem 3dMarkiem to były arty już przy 455MHz.

Radzę ręcznie podnosic taktowanie i potem dokładnie sprawdzac. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda ze sie ten programik do tego nie nadaje, juz mnie to powoli denerwuje , dodaja funkcje ktora tak naprawde moze Ci karte uszkodzic.

Bedzie trzeba reczne testowac , troszke juz mi sie znudzilo patrzec w te testy przez 12 minut , moze wystarczy zapuscic tylko demo z natura i slonikami w 3DM2003 bo zauwazylem ze to wlasnie na nich najczesciej cos wyskakuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh chyba kazdemu na innych testach wyskakuja arty... nie wiem od czego to zalezy... :?

Mi na GF4MX najwiecej sypalo w pierwszym tescie :?

Na Radku 8500 najbardziej w tym pierwszysm tescie ze smokiem :?

W Nature nie wyskakuje mi arty nawet jak sa w tescie ze smokiem :?

A moze jest gdzies powiedziane ktore testy sa najbardziej obciazajace ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie arty wyskakiwały w nature'03, a na pixel shaderze'01 wsio było w pariadku. ale rzeczywiście, ati tools zawyża, i to mocno (u mnie arty przy 431-2, a on że 440 jeszcze spoko). no cóż, piwko w jedną rękę a drugą zmieniać i obserwować nature (i w 03 i w 05)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabralem się za podkrecanie mojej karty, uzylem do tego ATI Tray Tools v1.0.1.371.

Default-owe taktowanie karty to GPU- 520, MEM- 560, Ati tray Tols w przeciągu 10 minut, wykryl maxymalne taktowania dla tych wartości i wyniosy dla GPU- 579.27 i dla MEM-tyle samo 579.27. Po calym zabiegu przetestowałem karte i wyniki mnie troszke zdziwily , myślałem ze wiecej uzyskam punktow, dodam ze najmniejszych bledow w obrazie nie zauważyłem.

3DM2001 default – 20684 , O/C – 20877

3DM3003 default – 11713 , O/C – 12378

3DM2005 default _ 4464 , O/C – 4734

Przed chwilka pobrałem Ati tools-a 0.23b4 by sprawdzic co ten programik wykryje, lecz się rozczarowałem , może go trzeba jakos skonfigurowac, bo u mnie zmienia wrtosc o 10mhz i spada w dol, jakby karta nie wytrzymywala taktowania, może cos zle robie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Worms - wydaje mi sie ze wyniki nie zmieniaja sie prawie, bo po prostu procek Cie hauje :D, karta ma na pewno jeszcze potencjal. Wynik w 01 moglbys jeszcze podbic na pewno roznymi tweakami. ATI Tools i te jego FIND MAX to sciema u mnie tez nie dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi