Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Komp jak w podpisie. Wyeliminowalem cooler z CPU zastepujac go WC 12dB Do wiatraka z zasilacza wpakowalem rezystore 100 ohm 2W Na chipset plyty glownej kupilem wysoki radiator w elektornicznym za 5 zl bo chce sie pozbyc aktywnego chlodzenia northbridge'a zastupujac go pasywnym tj. radiatorem :) Wszystko bylo by ok ale jak powyciszalem w/w komponenty to dzwiek z grafy mnie irytuje :) Karta Gainward TI200 (175/400) krecone na 220/500 piekna karta, ale nie piekny wiatrak :( Chce go zwolnic ale zastanawiam sie czy nie przegrzeje sie GPU. I tu pytanie jakie temperatury srednio osiagaja GPU tych kart ? Zamierzam wstawic rezystorek albo wtwalic ten smieszny wiatrak i wpakowac wielki radiator jak w przypadku mostka polnocnego tylko nie wiem czy on wyrobi. BTW: Kto mowil ze Baracuda IV jest bezglosna ?! Po wyciszeniu kompa caly czas ten dysk slysze :wink: Czekam na wasze sugestie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Komp jak w podpisie. Wyeliminowalem cooler z CPU zastepujac go WC 12dB Do wiatraka z zasilacza wpakowalem rezystore 100 ohm 2W Na chipset plyty glownej kupilem wysoki radiator w elektornicznym za 5 zl bo chce sie pozbyc aktywnego chlodzenia northbridge'a zastupujac go pasywnym tj. radiatorem :) Wszystko bylo by ok ale jak powyciszalem w/w komponenty to dzwiek z grafy mnie irytuje :) Karta Gainward TI200 (175/400) krecone na 220/500 piekna karta, ale nie piekny wiatrak :( Chce go zwolnic ale zastanawiam sie czy nie przegrzeje sie GPU. I tu pytanie jakie temperatury srednio osiagaja GPU tych kart ? Zamierzam wstawic rezystorek albo wtwalic ten smieszny wiatrak i wpakowac wielki radiator jak w przypadku mostka polnocnego tylko nie wiem czy on wyrobi. BTW: Kto mowil ze Baracuda IV jest bezglosna ?! Po wyciszeniu kompa caly czas ten dysk slysze :wink: Czekam na wasze sugestie :) Na grafe - większy radiator - mniejszy (wolniejszy) wentyl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A na jakie napiecie pusciles wentylator w zasiłce?? Tez sie przymierzam do projektu 'wyciszanie kompa', nie chcialbym tylko na wstepie przegrzac zasilacza nieprzemyslanymi dzialaniami... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 A na jakie napiecie pusciles wentylator w zasiłce?? Tez sie przymierzam do projektu 'wyciszanie kompa', nie chcialbym tylko na wstepie przegrzac zasilacza nieprzemyslanymi dzialaniami... ja mam na 7 V + dodatkowy wentylator (wycieta dziurka) na spodzie zaiłki obudowa obita matą bitumiczną (dostaniesz ją w sklepie samochodowym Ja kupiłem w Obi , 2 wentyle 8x8 na dole i górze obudowy na 5 V brzegi obudowy połaczenia plastiku i blachy wypełnione silikonem .tasmy zrobione na okrągło(rozcinasz kabel co 6 zył i okrecach np.dratwą(bo tanio) jest cicho i chłodno. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Nie mam pojecia na ile jest. Ale jak chcesz to sobie oblicz :) Tak jak pisalem wstawilem szeregowo rezystor 100 ohm 2W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 http://www.zalman.co.kr/english/product/cnpsvga2.htm Mam. Polecam z wolniutkim wiatrakiem Zalmana (1400rpm). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 ale to drogie !!! w 4maxie to kosztuje 100 zl !!!! Tyle co moj WC :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Troche tak. A jeszcze za wiatrak trzeba dorzucic 29zl. :( No to zostaje Ci jakis stary radiator od CPU z gieldy - i znowu z wiatrakiem Zalmana nad tym. :?: A taki sam radiator jak dales na chipset mobo - jakbys na niego czyms dmuchal to myslisz, ze nie wystarczy? /wersja oszczedna :) / Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 ale ten Zalman sliczniutki jest :) Jednak wezme w raczki brzeszczot i wiertare i sam cos wyciacham. Jak juz wycisze do konca kompa do zapodam fotosy, za droba oplata dodam rozkladoofke 8) A moze ktos jeszcze ma jakis pomysl co do grafy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Komp jak w podpisie. Wyeliminowalem cooler z CPU zastepujac go WC 12dB Do wiatraka z zasilacza wpakowalem rezystore 100 ohm 2W Na chipset plyty glownej kupilem wysoki radiator w elektornicznym za 5 zl bo chce sie pozbyc aktywnego chlodzenia northbridge'a zastupujac go pasywnym tj. radiatorem :) Wszystko bylo by ok ale jak powyciszalem w/w komponenty to dzwiek z grafy mnie irytuje :) Karta Gainward TI200 (175/400) krecone na 220/500 piekna karta, ale nie piekny wiatrak :( Chce go zwolnic ale zastanawiam sie czy nie przegrzeje sie GPU. I tu pytanie jakie temperatury srednio osiagaja GPU tych kart ? Zamierzam wstawic rezystorek albo wtwalic ten smieszny wiatrak i wpakowac wielki radiator jak w przypadku mostka polnocnego tylko nie wiem czy on wyrobi. BTW: Kto mowil ze Baracuda IV jest bezglosna ?! Po wyciszeniu kompa caly czas ten dysk slysze :wink: Czekam na wasze sugestie :) Wiatrak Gainwarda, a mamy chyba ten sam model, jest istotnie głośny - co w jego przypadku wynika ze świstu powietrza na pseudo żeberkach pseudo radiatorka. Dodatkowo jest on mało skuteczny... Chyba, że masz wersję z Orb`em. Sugeruję - jeśli chcesz wyciszyć - zakup radiatorka jaki jest na nowych chipsetach np. pod P4 (taki wysoki) tyle, że trudno chyba je dostac samodzielnie. Do tego mały wiatraczek jak z chipsetu. Z drugiej strony ta karta bardzo się grzeje... Ja w końcu wymieniłem chłodzenie GPU na Crystal Orb`a - jest chłodno...ale cholernie głośno bo wiatrak ma 6000 obrotów. Co do dysku to z pewnością przenosi on wibracje poprzez zatokę na całą obudowę - rada - przykręć dysk do zatoki przez cienkie uszczelki ze sklepu hydraulicznego (trzeba trochę rozepchaĆ ZATOKĘ). A może Twój dysk nie jest na łożyskach olejowych?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Nie nie. Dysk OK. Tylko nigdy wczesniej nie slyszalem jak ten dysk pracuje bo myslalem ze mialem cicho w obudowie :) Ale po zalozeniu WC stwierdzilem ze jednak mialem glosno heh :) Mysle nad ta grafa, nie mam zadnego termometru zeby sprawdzic jak sie ona grzeje. BTW: dysk mam w kieszeni ale sie cholernie grzeje, mysle ze kolo 60 stopni tak na oko. Kieszen bez wiatrakow. Ktos wie jak BiV wytrzymuje w kieszeni bez wentyli ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 ja mam wprawdzie inna karte graficzna ale wywalilem z niej stary wiatrak i dalem z pentiuma i ustawilem na 7V i jest cicho i przyjemnie:D. BTW jak myslicie spali mi sie zasilacz 300W jak przestwie w nim wiatrak na 5V?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 PireteZ cos mi sie wydaje ze cos zmienilo sie w twoim kompie 8) Zmien info :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 wracajac jeszcze do rezystora na wentylu w zasilaczu: gdzie trzeba go wlutowac??? Po prostu w jeden z kabli idacych do wentyla? Prosze o jakies wskazowki... a odnosnie grafy: na mojego mx440 wrzucilem plynna regulacje napiecia (zalman fan mate1, 20zeta) wiatraczek przedtem wyl, teraz prawie go nie slychac, a grafa chodzi juz z miesiac bez problemow i jeszcze da sie spoko krecic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 na kabelku od zasilacza. Wszystko jedno czy na czerwonym czy czarnym. benek uswiadomil mi ze mam za mocny rezystorek. Proponuje 50 ohm 2W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Komp jak w podpisie. Wyeliminowalem cooler z CPU zastepujac go WC 12dB Do wiatraka z zasilacza wpakowalem rezystore 100 ohm 2W Na chipset plyty glownej kupilem wysoki radiator w elektornicznym za 5 zl bo chce sie pozbyc aktywnego chlodzenia northbridge'a zastupujac go pasywnym tj. radiatorem :) Wszystko bylo by ok ale jak powyciszalem w/w komponenty to dzwiek z grafy mnie irytuje :) Jak już masz WC to dokup bloczek na kartę i po problemie. BTW. to WC to kupiłeś tam gdzie myślę? :) Gość sprzedaje jeszcze bloczki na grafikę/chipset za ~30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Jak już masz WC to dokup bloczek na kartę i po problemie. BTW. to WC to kupiłeś tam gdzie myślę? Gość sprzedaje jeszcze bloczki na grafikę/chipset za ~30 Popieram WC na grafe. BTW jaki gość to sprzedaje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 BTW jaki gość to sprzedaje?No jak to jaki? http://www.allegro.pl/showitem.php?item=7145141 :) Trzeba się tylko osobiście skontaktować. Bloczek ma cienkie rurki 5mm :(, ale bez problemu chłodzę tym mały piecyk - GF256 32MB DDR. Na orginalnym radiatorze był ciepły z drugiej strony laminatu. Teraz spokojnie mogę go dotknąć i jest letni 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 tia :) Mi to procka chlodzi i nie narzekam. Takie maluskie rureczki i bloczek a jest ok :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Nie nie. Dysk OK. Tylko nigdy wczesniej nie slyszalem jak ten dysk pracuje bo myslalem ze mialem cicho w obudowie :) Ale po zalozeniu WC stwierdzilem ze jednak mialem glosno heh :) Mysle nad ta grafa, nie mam zadnego termometru zeby sprawdzic jak sie ona grzeje. BTW: dysk mam w kieszeni ale sie cholernie grzeje, mysle ze kolo 60 stopni tak na oko. Kieszen bez wiatrakow. Ktos wie jak BiV wytrzymuje w kieszeni bez wentyli ? HDD lubi mieć ciepło.... Niemniej pamiętaj, że działa jak kaloryfer grzejący cały komp - moze mały wiatraczek wyciągający powietrze - dysk będzie zimniejszy o pare stopni jak nic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Nie no costy. Jak dysk lubi Cieplo ?! Wywalilem go z kiszeni i wpiolem do sanek, przynajmniej bede pewien ze dobrze obudowa odprowadzi cieplo a napewno lepiej niz kieszen bez aktywnego chlodzenia. Dysk nie lubi ciepla tak jak inna elektronika. Nie pamietasz magicznych dyskow IBM, ktore chodzac parenascie godzin w kieszeni padaly? Przeciez pewnego czasu IBM oficjalnie sie wypowiedzial ze dyski z jakiejs tam serii nie moga chodzic dluzej niz X godzin dziennie :) Poprsotu paranoja. Kumpel kupil wczoraj kompa w jakiejs firmie i o nieszczescie wstawili mu dysk IBM ICL, jak wpadlem do niego i rozkrecilem to zobaczylem niezly motyw :) Dysk byl na samym dole a przed nim cooler 80x80x25 mm :P Ja sie pytam a po co az taki duzy cooler tu na ten dysk ? A gosc "Bo ten w sklepie powiedzial ze zalozyl jakies male chlodzenie bo ten dysk lubi sie grzac " :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Karta Gainward TI200 (175/400) krecone na 220/500 piekna karta, ale nie piekny wiatrak :( Chce go zwolnic ale zastanawiam sie czy nie przegrzeje sie GPU. I tu pytanie jakie temperatury srednio osiagaja GPU tych kart ?szkoda go sciagac bo tak fajnie wyglada :D , ale to smiglo chodzi tak glosno ze nieda sie tego znosic , mam w obudowie 4 wentle 80x80+ titan , jak te 4 wylacze , spowolnie titana to szum powietrza z grafy zabija(chlodzenie dobre , ale zaglosne):( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Lubi ciepło...oczywiście w przenośni. Niemniej temp rzędu 50 stopni dla EIDE są normalne. Dla SCSI jeszcze więcej. Jeżeli Twój kolega dostał wiatrak to dobrze - ma problem kaloryfera z głowy. Ja u siebie zrobiłem to samo i dyski jest ZIMNY. Jeśli miałeś hdd w ramce to nie ma się co dziwić, że tak się grzało - w zatoce będzie zupełnie inaczej. Niektóre ramki maja wiatraczki jak na chipset i to jest ok, niemniej nie jest dobrze stosować dysku systemowego w ramce wlasnie ze wzgledu na jego ciągłą pracę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 heh, mialem w kieszeni :D Jeszcze gorzej. No ale musialem czesto go wyjmowac i denerwowalo mnie ciagle wysuwanie obudowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 PireteZ cos mi sie wydaje ze cos zmienilo sie w twoim kompie 8) Zmien info :twisted: nom zmienilo sie co nieco ale podam doklady cofig jak odblokuje wrescie tego athlona(jakos nie mam umiejetnosci do tego:D). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...