Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Mam problem ze zmiana dyskow z master na slave i na odwrot. Oto chodzi, ze dokupilem dysk 80 GB, a starszy chcialbym wstawic w kieszen - chcialbym,zeby byl slave. na kazdym mam zainstalowany system Win XP. Kiedy zamieniam zworke w dysku 80GB na master a tamten odlaczam to system nie chce sie bootowac. Pomozcie mi !!! Ale w taki sposob, abym na nowo nie musial przeinstalowywac systemow. Z GORY WIELKIE DZIEKI ZA POMOC !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Dysk co teraz jest masterem - Segate (20GB) Dodatkowy WD Caviar jest slave, a wlasnie chce go przelaczyc na master. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 mam Caviara WD 800BB. Sorry, ale nie rozumiem co to znaczy ustawic na CS :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 masz ustawienia dysku poprzez zworki: SL - Slave MA - Master CS - ??(nie wiem :D)masz ustawienia dysku poprzez zworki: SL - Slave MA - Master CS - ??(nie wiem :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 masz ustawienia dysku poprzez zworki: SL - Slave MA - Master CS - ??(nie wiem :D)masz ustawienia dysku poprzez zworki: SL - Slave MA - Master CS - ??(nie wiem :D)masz ustawienia dysku poprzez zworki: SL - Slave MA - Master CS - ??(nie wiem :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Niestety tak ustawilem,ale to tez nie pomaga.Nadal zamiast sie bootowac system to wyswietla sie tylko okno informacyjne System Configuration. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 O to chodzi, ze przy uruchomieniu bios widzi dysk Caviara jako master,ale nic dalej nie chce sie uruchomic poza oknem informacyjnym. a System jest na tym dysku zainstalowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 ale tu spece sami, wez sobie przestaw w biosie bootowanie na inny dysk, masz tam dysk0, dysk1, dysk2 i dysk3, musisz to zmienic zeby ci bootowal z innego dysku, a nie zaden tam reinstall :| czy mieszanie tasmami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Conrados Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 Chodzi Ci o litery dysku, ktore maja byc uruchamiane? Jest to usatwione tzn. Pierwszy jest dysk C, wiec to powinno wystarczyc.tak jednak nie jest.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 wejdz do biosu, i powiedz jak masz teraz bootwanie ustawione i jak mozesz to ustawic (czyli CD-ROM, SERIAL-ATA, USB, DISK0, itp., itd.) wymien mi kazda opcje, szamanem nie jestem, nie podales nawet konfigu kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 ---- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 3 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2004 ale tu spece sami [ ... ]Siebie też dolicz do "speców". Każdy dysk ma oprócz zworek jeszcze MBR i partycje (aktywną?) Nawet jeśli system był instalowany na obu dyskach, to aktywną partycję ma zapewne tylko ten który pracował jako "Primary Master". o ile dobrze zrozumialem (nawet konfigu nie podal), to problem w tym, ze dysk z aktywna partycja z master stal sie slave, a w biosie dalej bootuje master, przeciez to gdzie jest aktywna partycja nie ma nic do tego, przynajmniej ja u siebie w biosie moge bootowac zarowno primary master, primary slave, jak i secondary master/slave, niewazne jak podlacze dysk z aktywna partycja, moge tez bootwac z kotrolera serial ata, itd., czy to wazne gdzie jest aktywna partycja, on mial ja na master i tak bylo w biosie, zmienil aktywna na slave to musi to przestawic w biosie i bedzie dzialalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość @ Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 ---- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sienkos Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 Dysk co teraz jest masterem - Segate (20GB) Dodatkowy WD Caviar jest slave, a wlasnie chce go przelaczyc na master. witam mialem podobny problem, dowiedzialem sie pozniej ze caviary nie lubia byc podpiete z czym kolwiek na jednej tasmie:) po dokupieniu drugiej problme zniknal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yasin Opublikowano 4 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2004 o ile dobrze zrozumialem (nawet konfigu nie podal), to problem w tym, ze dysk z aktywna partycja z master stal sie slave, [ ... ] zmienil aktywna na slave to musi to przestawic w biosie i bedzie dzialalo Kiedy zamieniam zworke w dysku 80GB na master a tamten odlaczam to system nie chce sie bootowac. faktycznie, nie chcialo mi sie wczytywac, czyli miales racje, bez aktywnej partycji nic nie zdziala :) zastosuj sie do rad @ tasmy nie maja tu nic do rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...