amdek Opublikowano 18 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2002 Moj komp to : AXP 1,6, 256 DDR333, Barraca4 40GB(ATA-100), Mandrake8.2(KDE) i WIN2000 Mam 3 partycje linuxowe i 3 wina. 1.Stabilnosc linuxa :( -konqueror : *odpalam plik z rozszerzeniem .xml i wywala blad (po czym zamyka mi konquerora)!! *czasami klikam cofnij i blad (jak powyzej)!! *zdazaja sie bledy w ogole bez powodu !! za kazdym razem pisze ze blad nie jest rozpoznany :( takich problemow nie mialem nawet na Win98 i eksploratorze :( -KwinTV : kilka normalnych klikniec i powieszka ale calego systemu !!!(to na szczescie stalo sie tylko raz) 2.Szybkosc linuxa :( -odpalam Noatum (zeby gral pliki z pierwszej partycji windowsowej a z drugiej przy pomocy Konquerora kopiuje 100 MB na partycje linuxowa i ..... Takich zaciachow na plajerku jeszcze w zyciu nie slyszalem !! Noatum cial sie ze strach :( Czyzbym mial za slabego kompa (pw.)?? Aha przesyl wynosil od 4MB/s do 10 czy to dobrze jak na Barraka4 na ATA100?? -ten sam plik (.tar.gz juz na ext2) biore "podglad w Ark" i Noatum znowu sie tnie !! -biore "rozpakuj tutaj"(wszystko na ext2) i znowu sie tnie !! tnie sie tez jakis czas (okresowo) po wykonaniu operacji !! Aha przy tych zaciachach rowniez kursor zachowuje sie jak na slajd-szol :( po prostu tnie sie wszystko !! Nie wspomne juz o zawalonej calej pamieci( ok. mam kilka serwerow httpd, mysql itp a reszta standard )ale zeby tylko 4 MB wolne z 256 ?? I programy odpalaja sie troche za wolno a po zamknieciu ich ikonki jeszcze dlugo sie zamykaja na pasku !! Jadro przekompilowalem i powywalalem zbedne moduly i opcje bez zadnych bledow. Ludzie poradzcie !! Czy ja o czyms nie wiem czy takie sa wlasnie uroki linuxa ?? Bo jak tak to to jest po prostu zenada ,bo win2000 jest o wiele szybszy i stabilniejszy :( !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Hmmmm.....na moim sprzęcie były takie problemy - to wszystko wina KDE, poprostu za słaby mam sprzęt. Ale u Ciebie powinno być dobrze! Spróbuj innych okienek, mi się nie chciało i Linux poszedł w zapomnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 a probowales jakis bardziej dorobionych dystrybucji niz mandrake? mialem go swojego czasu i zwisy byly na porzadku dziennym, potem zmienilem na slacka i wszystko jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 1.Stabilnosc linuxa :(A nie przesadzamy przypadkiem z podkręcaniem? Linux jest trochę bardziej wrażliwy niż Windows. Dziwne, lecz prawdziwe. 2.Szybkosc linuxa :(Poproszę wynik: hdparm /dev/dyskzlinuxem Nie wspomne juz o zawalonej calej pamieci( ok. mam kilka serwerow httpd, mysql itp a reszta standard )ale zeby tylko 4 MB wolne z 256 ?? Nie no, to trzeba powywalać to co Ci niepotrzebne. Ja używam PLD i to nie instaluję tego co nie potrzeba. System po prostu śmiga. Na Twoim sprzęcie powinien chodzić jak marzenie. Pewnie coś całą pamięć zrzera. Zrób porządek w /etc/rc.d i będzie git. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 gg uspokoj sie :) Wiec tak : 1. Nie mam podkreconego kompa !! 2. U mnie hdparm nie dziala :( nie wiem dlaczego ,pewnie nie mam jakiegos pakietu :( 3.Na to rc.d tez wpadlem , ale nie chodzi mi o to !! Mialem na mysli to ze odpalenie kilku konquerorow i terminalka calkowicie zawala mi pamiec. Przy starcie jest ok!! Co do dystrybucji to juz wkrotce przerzucam sie na RH7.3 i LFS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 gg uspokoj sie :) Wiec tak : 1. Nie mam podkreconego kompa !! 2. U mnie hdparm nie dziala :( nie wiem dlaczego ,pewnie nie mam jakiegos pakietu :( 3.Na to rc.d tez wpadlem , ale nie chodzi mi o to !! Mialem na mysli to ze odpalenie kilku konquerorow i terminalka calkowicie zawala mi pamiec. Przy starcie jest ok!! Co do dystrybucji to juz wkrotce przerzucam sie na RH7.3 i LFS . PLBKAC [1] [1] http://www.google.com.pl/search?q=PLBKAC&i...&oe=UTF-8&hl=pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Prosilbym troche jasniej bo nie zakumalem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Prosilbym troche jasniej bo nie zakumalem :( hmmm ... masz problemy z kojarzeniem i nie posiadasz umiejetnosci obslugi google, a moze po prostu nie znasz angielskiego. nie zabieraj sie za linuxa jak nie masz chocby zielonego pojecia co to jest i jak sie to je ... oszczedzi ci to zgrzytania zebami i zmarnowanych godzin. Najpierw poczytaj w sieci co to jest linux, jak go wlasciwie zainstalowac i jak go skonfigurowac. Zadna dystrybucja prosto z pudelka nie jest dobrze skonfigurowana - wymaga to poswiecenia kilku godzin, dni, tygodni. Pisanie ze cos jest "nie takie" po kilkumnuntowej klikaninie jest bezsensu ... widziales chociaz prawdziwą konsole z mogajacym login : ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 UUUUU stary teraz przegiales pale !!!!! Uwazaj co mowisz i do kogo !!!! Znam angielski i znam linuxa lisciu :( a te twoje google naprawde nic mi nie powiedzialo !! Amoze ty nie umiesz po polsku ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 UUUUU stary teraz przegiales pale !!!!! Uwazaj co mowisz i do kogo !!!! Znam angielski i znam linuxa lisciu :( a te twoje google naprawde nic mi nie powiedzialo !! Amoze ty nie umiesz po polsku ?? proponowalbym # modprobe brain.o bo jakos tobie tego modulu brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Po 1 ten pierwszy odnosnik w google nie dziala !! Po 2 drugi mowi o czyms zupelnie innym !! A pozostale nie na temat !!! Przeczytaj moj pierwszy post !!!! I potem sie odzywaj na temat !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QuakeR Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Po 1 ten pierwszy odnosnik w google nie dziala !! Po 2 drugi mowi o czyms zupelnie innym !! A pozostale nie na temat !!! Przeczytaj moj pierwszy post !!!! I potem sie odzywaj na temat !!! Ale ja ci odpowiadam na temat. Post przeczytalem - zainstaluj hdparm, dodaj obsluge DMA, zmien KDE na jakis prosty WM, usun niepotrzebne daemony, potweakuj parametry w /proc/sys, dopat<span style="color:red;">[ciach!]</span> kernel ... sposob w jaki zainstalowales tego linuxa ewidentnie dowodzi ze sie nie znasz. Problem Lies Between Keyboard And Chair EOT z mojej strony ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amdek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 A skad ty wiesz jak ja go zainstalowalem ?? Przysnilo ci sie czy co ?? Nie jestem jeszcze szpecem od linuxa ale szersze podstawy znam !! I nie mowie tu o jakis szczegolikach bo na to przyjdzie czas !! A skoro ty jestes taki dobry to przeczytaj moj post o Zinfie i MPlayerze !! Potem pogadamy !! Na razie wzialem twoje uwagi do serca hehehe :) i juz bede lepiej instalowal linuxa przyzekam mamusiu :) AHA sorki ale ja mam modem i nie moge wszystkiego wyszukac na necie musze sam sie doksztalcac miszczu !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 gg uspokoj sie :)Ależ ja jestem spokojny :) To Wy jesteście jacyś poddenerwowani... Wiec tak : 1. Nie mam podkreconego kompa !! 2. U mnie hdparm nie dziala :( nie wiem dlaczego ,pewnie nie mam jakiegos pakietu :( Wiem! Nie masz zainstalowanego hdparma! :lol: Możesz spróbować: # cat /proc/ide/hda/settings | grep using_dma Prawidłowo jest: using_dma 1 0 1 rw 3.Na to rc.d tez wpadlem , ale nie chodzi mi o to !! Mialem na mysli to ze odpalenie kilku konquerorow i terminalka calkowicie zawala mi pamiec. Przy starcie jest ok!! Co do dystrybucji to juz wkrotce przerzucam sie na RH7.3 i LFS . Zobacz ps'em co tyle zżera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 ja uzywam mandrake 8.2 i jakos wszystko dziala fajnie. Jako przegladarki www uzywam opery- jest najstabilniejsza i najbardziej uniwersalna. Konqueror rzeczywiscie sie czasem wiesza, pozatym mozna go powiesic w prosty sposob: kliknac kopiuj zmienic katalog i jeszcze raz kliknac kopiuj zwiecha gwarantowana. Dzis zainstalowalem RealPlayer pod [brzydkie określenie na linuksa]a i o dziwo dziala jak windowsowy. dysk mi widzi jako udma 100 czyli wporzadku, a transfery coz nie sa rewelacyjne przy kopiowaniu do 13 MB/s, a w VIA BusMastering IDE Configuration pokazuje mi maxymalna predkosc 33.0 MB/s, dziwne. pozatym przeszedlem juz calkowicie na mandraka i powoli go dopracowuje, jak napisal kolega gg wczesniej naprawde zeby linux chodzil tak jak Ty chcesz trzeba go dopracowac, co z kolei jest trudne na poczatku jak sie jest zielonym tak jak ja. Trzeba czytac, czytac, czytac i probowac. Mi sie udaje coraz wiecej rzeczy poprawnie zrobic z czego sie ciesze i przynosi mi to ogromna satysfakcje. Co do Twojego komputera to rzeczywiscie cos jest nie tak, ja w tej chwili otworzylem 6 konquerorow, 1 opere (pisze z niej), real player (slucham trojki z niego), gadu-gadu i wszystko chodzi szybciutko i bez problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...