Skocz do zawartości
jaster

Moje [drogie;-)] WC

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu miesiącach zbierania funduszy i podzespołów złożyłem moje kolejne WC.

Blok CPU - Uriel Miltitop

(płyta ASUS A7N8X Deluxe z Athlonem XP 2600+ - bez podkręcania)

Blok GPU - Abadon

(grafika Gainward FX5600 - bez podkręcania)

Pompka - Alphacool AP900

(900l/h; H=2mH2O; 8W; 22dB)

Chłodnica

(Chiliguard 2x80 z 2 wentylami Arctic Cooling PRO TC)

Rezerwuar - 1x5,25" CFD

Zasilacz - modyfikowany firmy xxx.pl

Rurki - 8x10 InnovaSpecial na złączkach skręcanych

Temperatury (z czujnika płyty - Mother Board Monitor)

Idle - 34 stC - (1h od włączenia kompa)

Sterss - 40 stC - (2h Hot CPU test)

Założenie było proste miało być cicho i bez zbędnych dodatkowych kabli. W chwili obecnej słychać dyski i lekki terkot pompki. Wyklejenie obudowy matami bez wyklejania przodu okazało się poronionym pomysłem.

Układ chłodzenia wygląda następująco:

Rezerwuar - Pompka - GPU - Chłodnica - CPU - Zasilacz - Rezerwuar.

Myślę że trzeba to lekko zmodyfikować.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Może jakieś sugestje :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

troche dziwny ten układ z chłodnicą w środku (znaczy między blokami), no i pompka może być niezadowolona że musi ciepłą wodę z proca i psu przepychać.

próbowałeś "standardowego" układu? np. tak: rezerwuar->chłodnica->pompka->cpu->gpu->psu->rez

Btw. też niedługo będę upychał wc na podobnym sprzęcie, Chief midi mimo że to wielkie pudło na zewnątrz okazuje się strasznie ciasny w środku :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN    

jaster: te wentyle na chłodnicy są jakoś regulowane? Kratka na nich zwiększa ich głośność. Trudno mi uwierzyć, że nie słychać wentylatorów na chłodnicy

Wentyle mają czujnik temperatury. Kratki zamontowane są na tłumikach drgań i w zasadzie nie wpływają na głośność pracy. Wentyle natomiast są zabójczo ciche - można je kupić na allegro po 10zł. wcześniej siedziały wentylki Cooler Master i to dopiero był horror.

KloN    

troche dziwny ten układ z chłodnicą w środku (znaczy między blokami), no i pompka może być niezadowolona że musi ciepłą wodę z proca i psu przepychać.

próbowałeś "standardowego" układu? np. tak: rezerwuar->chłodnica->pompka->cpu->gpu->psu->rez

Btw. też niedługo będę upychał wc na podobnym sprzęcie, Chief midi mimo że to wielkie pudło na zewnątrz okazuje się strasznie ciasny w środku

Układ taki wyszedł z dwóch powodów:

1. Na forum sugerowano chłodzenie CPU wodą po chłodnicy czyli defacto najzimniejszą.

2. Sztywność rurek w chwili obecnej nie pozwala na inny układ - trzeba będzie chyba wymienić na silikonowe - ewentualnie może dołożyć chłodniczkę przed pompką prawdopodobnie zmniejszyłoby to jeszcze trochę temperaturę i pompka miała by chłodniejszą wodę.

Co do obudowy to masz rację z wieszchu wielka a w środku problemy z upchaniem. Poza tym Chieftec w seri BX robi obudowy z jednym wentylem 120mm z tyłu co było po zakupie obudowy dużym zaskoczeniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaster

Układ taki wyszedł z dwóch powodów:

1. Na forum sugerowano chłodzenie CPU wodą po chłodnicy czyli defacto najzimniejszą.

2. Sztywność rurek w chwili obecnej nie pozwala na inny układ - trzeba będzie chyba wymienić na silikonowe - ewentualnie może dołożyć chłodniczkę przed pompką prawdopodobnie zmniejszyłoby to jeszcze trochę temperaturę i pompka miała by chłodniejszą wodę.

Co do obudowy to masz rację z wieszchu wielka a w środku problemy z upchaniem. Poza tym Chieftec w seri BX robi obudowy z jednym wentylem 120mm z tyłu co było po zakupie obudowy dużym zaskoczeniem

tak, ale na tym samym forum znajdziesz info, że pompka niezatapialna oddaje znikome ilości ciepła do wody, wiec spokojnie moze byc między chłodnicą a procem.

co do sztywności węży to może pomogłoby zastosowanie kolanek? chociaż to nie każdemu musi się podobać.

A z tym wentylem to dziwne. na chieftec.pl piszą o 2x80?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KloN

tak, ale na tym samym forum znajdziesz info, że pompka niezatapialna oddaje znikome ilości ciepła do wody, wiec spokojnie moze byc między chłodnicą a procem.

co do sztywności węży to może pomogłoby zastosowanie kolanek? chociaż to nie każdemu musi się podobać.

A z tym wentylem to dziwne. na chieftec.pl piszą o 2x80?

Dlatego rozważam dołożenie 2 chłodnicy przed pompką w miejse wiatraka na płycie czołowej.

Kolanka raczej odpadają - mi nie bardzo się podobają - a i dodatkowe miejsca na ewentualne :wink: przecieki.

Co do wentyli to jestem pewien bo po zakupie pisałem do nich i otrzymałem odpowiedź że teraz będzie jeden 120mm a nie 2x80mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi