Gizeh Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Znacie może jakieś stronki, na których jest opisane dostosowanie cd-romu do odtwarzania muzyki w samochodzie tzn. biorę napęd z kompa do samochodu podłączam do zasilania z zapalniczki i pod głośniki, wrzucam płytkę i gra muza. Gdzieś spotkałem sie z opisem jak przerobić cdeka i jakie dobrać kable ale zupełnie nie pamiętam adresu. Z góry dzieki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Było w czipie 2 miechy temu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 koles na wgk mnie keidys zaczepil i piowiedzial, ze po 100 zeta sprzedaje :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 a można za 25 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 http://www.chip.pl/arts/n/article_39773.html Nie ma za co :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Co za problem. Kiedyś tak z bratem zrobiliśmy i działa do tej pory. CD z przyciskiem play więc spoko. Jak nie ma "Play" to trzeba wyprowadzać ze złącza 40 pinowego (tam gdzie podłączasz taśmę). Gdzieś w sieci można znaleźć rozpiskę pinów. Co do zasilania to musisz użyć dwóch stabilizatorów na +12V i +5V. Ale że napięcie nie jest dobrze odfiltrowane to musisz użyć jeszcze kondensatory do odfiltrowania - bez nich strasznie buczało. Kondensatory oczywiście elektrolityczne i o jak największej pojemności. Na każde napięcie (+5V i +12V) dajesz kondensatory. Acha pojemności muszą być naprawdę duże (każdy kondzior minimum 2200mikroF - lepiej dać po dwa takie na każde napięcie). Nie zapomnij o radiatorze do stabilizatorów. Ten na +5V konkretnie się grzeje, bo robi z +13,8V (napięcie podczas ładowania akumulatora) +5V. To tyle. Ale się rozpisałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Wszystko ja Oski, ale: Patrzysz na naklejke z poborem pradu przez CD i na każde 1000mA (1A) zakładasz 2000uF kondensator (Równolegle oczywiście). Dla bardziej zaawansowanych polecam artykół w Elektronice Praktycznej z tego miecha i poprzedniego. Cały opis jak zrobić interfejs z wyświetlaczem i oprogramowaniem = wypas :D . BTW CDROM nie bardzo nadaje się do auta ze wzgledu na wstrząsy podczas jazdy. CDROMy zupełnie sobie nie radzą ze wstrząsami. Chyba że ustawisz odczyt na x4 lub wyższy i założysz jaikś bufor pamięci :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Zapomniałem dodać że trza jeszcze po jednym kondensatorku 100nF równolegle do karzdego dużego - zapobiega zakłóceniom. A cewkę w szereg też nie zawadzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 To moze jeszcze ktos powie skad wziac rozklad pinow w cedeku? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koziol Opublikowano 19 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2002 Kupe grzebania to lepiej dobre radio z CiDikiem kupic. Przynajmniej jak po Polskich drogach bedzesz jechal to nie bedzie cielo nic. Mi pare tygodni temu buchenli moje radyjko i jest ZONK :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Jeżdzę głownie po niemieckich :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oski Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Wszystko ja Oski, ale: Patrzysz na naklejke z poborem pradu przez CD i na każde 1000mA (1A) zakładasz 2000uF kondensator (Równolegle oczywiście). Dla bardziej zaawansowanych polecam artykół w Elektronice Praktycznej z tego miecha i poprzedniego. Cały opis jak zrobić interfejs z wyświetlaczem i oprogramowaniem = wypas :D . BTW CDROM nie bardzo nadaje się do auta ze wzgledu na wstrząsy podczas jazdy. CDROMy zupełnie sobie nie radzą ze wstrząsami. Chyba że ustawisz odczyt na x4 lub wyższy i założysz jaikś bufor pamięci :lol: CD to stary LGx16 i jakoś nie ruszają go wstrząsy. Oczywiście lepiej dać tak jak mówisz jeszcze kondziorki ceramiczne ale same elektrolity wystarczą (sprawdzone w praktyce). A przecież można jeszcze dostać za groszę starego CD x4 lub x8. To co ja zaproponowałem jest po prostu najtańszym rozwiązaniem, które się u mnie sprawdziło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesio Opublikowano 1 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2002 Kupe grzebania to lepiej dobre radio z CiDikiem kupic. Przynajmniej jak po Polskich drogach bedzesz jechal to nie bedzie cielo nic. Mi pare tygodni temu buchenli moje radyjko i jest ZONK :(A ja sie pochwale - podlaczylem sobie, jakies nołnejm 48x, dostalem od tesciowej, bo przestal czytac plytki z danymi, ale audio wciaz lapie, i musze powiedziec ze nawet na najgorszych wybojach nie zdarzylo mi sie zeby plytka przeskoczyla :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...