Skocz do zawartości
Gizeh

Cd-rom w podłączony w samochodzie

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie może jakieś stronki, na których jest opisane dostosowanie cd-romu do odtwarzania muzyki w samochodzie tzn. biorę napęd z kompa do samochodu podłączam do zasilania z zapalniczki i pod głośniki, wrzucam płytkę i gra muza. Gdzieś spotkałem sie z opisem jak przerobić cdeka i jakie dobrać kable ale zupełnie nie pamiętam adresu. Z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za problem. Kiedyś tak z bratem zrobiliśmy i działa do tej pory. CD z przyciskiem play więc spoko. Jak nie ma "Play" to trzeba wyprowadzać ze złącza 40 pinowego (tam gdzie podłączasz taśmę). Gdzieś w sieci można znaleźć rozpiskę pinów.

Co do zasilania to musisz użyć dwóch stabilizatorów na +12V i +5V. Ale że napięcie nie jest dobrze odfiltrowane to musisz użyć jeszcze kondensatory do odfiltrowania - bez nich strasznie buczało. Kondensatory oczywiście elektrolityczne i o jak największej pojemności. Na każde napięcie (+5V i +12V) dajesz kondensatory. Acha pojemności muszą być naprawdę duże (każdy kondzior minimum 2200mikroF - lepiej dać po dwa takie na każde napięcie). Nie zapomnij o radiatorze do stabilizatorów. Ten na +5V konkretnie się grzeje, bo robi z +13,8V (napięcie podczas ładowania akumulatora) +5V. To tyle. Ale się rozpisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ja Oski, ale:

Patrzysz na naklejke z poborem pradu przez CD i na każde 1000mA (1A) zakładasz 2000uF kondensator (Równolegle oczywiście). Dla bardziej zaawansowanych polecam artykół w Elektronice Praktycznej z tego miecha i poprzedniego. Cały opis jak zrobić interfejs z wyświetlaczem i oprogramowaniem = wypas :D . BTW CDROM nie bardzo nadaje się do auta ze wzgledu na wstrząsy podczas jazdy. CDROMy zupełnie sobie nie radzą ze wstrząsami. Chyba że ustawisz odczyt na x4 lub wyższy i założysz jaikś bufor pamięci :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ja Oski, ale:

Patrzysz na naklejke z poborem pradu przez CD i na każde 1000mA (1A) zakładasz 2000uF kondensator (Równolegle oczywiście). Dla bardziej zaawansowanych polecam artykół w Elektronice Praktycznej z tego miecha i poprzedniego. Cały opis jak zrobić interfejs z wyświetlaczem i oprogramowaniem = wypas :D . BTW CDROM nie bardzo nadaje się do auta ze wzgledu na wstrząsy podczas jazdy. CDROMy zupełnie sobie nie radzą ze wstrząsami. Chyba że ustawisz odczyt na x4 lub wyższy i założysz jaikś bufor pamięci :lol:

CD to stary LGx16 i jakoś nie ruszają go wstrząsy. Oczywiście lepiej dać tak jak mówisz jeszcze kondziorki ceramiczne ale same elektrolity wystarczą (sprawdzone w praktyce). A przecież można jeszcze dostać za groszę starego CD x4 lub x8. To co ja zaproponowałem jest po prostu najtańszym rozwiązaniem, które się u mnie sprawdziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupe grzebania to lepiej dobre radio z CiDikiem kupic. Przynajmniej jak po Polskich drogach bedzesz jechal to nie bedzie cielo nic. Mi pare tygodni temu buchenli moje radyjko i jest ZONK :(

A ja sie pochwale - podlaczylem sobie, jakies nołnejm 48x, dostalem od tesciowej, bo przestal czytac plytki z danymi, ale audio wciaz lapie, i musze powiedziec ze nawet na najgorszych wybojach nie zdarzylo mi sie zeby plytka przeskoczyla :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...