Skocz do zawartości
keiename

Moja mala teora ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Moja teoria odnosi sie do krecenia i WinXP. Mianowicie zauwazylem ze winda nie odpala sie przy taktowaniu procesora powyzej 1750Mhz :cry: Sprawdzalem dla roznych mnoznikow i FBS. Np dla mnoznika 12.5*141 winda sie wlancza ale jest bardzo nie stabilna i wywala niebieskie ekrany :( . Na 12.5*140 komp jest stabilny jak skala. Ma ktos jakies inne spostrzezenia odnosnie WinXP i o/c :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam takie spotrzezenie: w czasie podnoszenia mnoznika winXP sie wywalal a win98 nie (tzn. winXP sie nie uruchamial a win98 byl nie stabilny ale odpalal) przy tym samym napieciu, ale napiecie w gore i juz wszystko bylo stabilne jak skala :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]A u mnie na 2.62GHz :-) Poprostu procesor ma dosyć. 1750MHz to przy obecnym chłodzeniu/napięciu max. co z niego wyciśniesz...

Pewnie masz racje. Sproboje jeszcze na Win98SE moze wtedy uzyskam 1800Mhz. O dziwo plyta podnosi sie przy 1825 8O ale jak dochodzi do ladowania windy to ciemnosc widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj doszedlem tylko do 1610 Mhz (Athlon jest wciaz zablokowany) na Fsb 150 i spalil mi sie zasilacz --ubaw po pachy.......:):)Stary byl i pewnie dlatego..Ale jak przekrocze 1750Mhz to dam na pewno znac...:)Pytanie kiedy odblokuje tego procka?????Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gr00bY Mazur"]A u mnie na 2.62GHz :-) Poprostu procesor ma dosyć. 1750MHz to przy obecnym chłodzeniu/napięciu max. co z niego wyciśniesz...

No nie to co mój :). Ps moja seria AGOIA to shit nad Shitem!!! przy AC i 1.85V maxymalnie 1714mhz!! czyli gowno. Dopiero po zabiegu :) z WC i modtfikacja napiecia ruszyl na 1928mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[No nie to co mój :). Ps moja seria AGOIA to shit nad Shitem!!! przy AC i 1.85V maxymalnie 1714mhz!! czyli gowno. Dopiero po zabiegu :) z WC i modtfikacja napiecia ruszyl na 1928mhz.

Mój też jest z serii AGOIA i nie kręci się tak dobrze jak myślałem. Może jest to spowodowane za słabym zasilaczem, lub zbyt wysoką temp. Działa bez podnoszenia napięcia na 135x12. Całkowicie stabilnie na 12x142 (1.8V wyżej nie daje bo nie chce spalić procka - AC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje. Sproboje jeszcze na Win98SE moze wtedy uzyskam 1800Mhz. O dziwo plyta podnosi sie przy 1825 8O ale jak dochodzi do ladowania windy to ciemnosc widze.

U mnie XP wytrzuje mniej niż 98SE. Na 98SE to spokojnie mam 145MHz FSB, a pod XP to stabilnie jest ok. 140MHz. FSB. Ps. TO normalne, że płyta wstaje na wyższej częstotliwości niż winda. Ja mam POST przy 2.72GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He He miałem identyczny problem. Zmieniłem BIOS pomogło mało (z 140 na 141) później zmieniłem 1800 na 1600 AGOIA. W sumie jeszcze nie sprawdzałem czy ruszy wyżej ale jak nie to mnie szlak trafi :evil: Spróbuj jeszcze zainstalować stery dla AMD pod winXP :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze Peltiera zastosowac? Tylko nie wiem jakiego :( Jedni twierdza ze 74Watt wystarczy inni zas ze minimum to 120 8O. Moje WC moze nie jest b.profesjonalne (blok z diskoTechu, pompka AquaEl 600l/h) wiec nie wiem jaki  Peltier bedzie dobry.

przy pelcie 74 W twój xp by był jeszcze cieplejszy niż teraz. Bo twój xp@1750 przy napięciu 1.85 wydziela ok 80 W więc efekt żaden. Minimalny pelt dla twojego kompa to ok. 100W, choć najlepiej 120 albo nawet 172W....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, to chyba juz tylko tak dla zasady, bo różnicy pomiędzy 1750 a 1800 nie uwidzisz  :P

A jak :!: Jak krecic to krecic do oporu :twisted:

przy pelcie 74 W twój xp by był jeszcze cieplejszy niż teraz. Bo twój xp@1750 przy napięciu 1.85 wydziela ok 80 W więc efekt żaden. Minimalny pelt dla twojego kompa to ok. 100W, choć najlepiej 120 albo nawet 172W....

Tak tylko czy moje WC zdola odprowadzic to cale cieplo :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak wydajne ono jest, bo 170 W to naprawdę dużo, ale powinno sobie jakoś poradzić...Nie ma jak najlepsza metoda: sprawdzić w praktyce, a jak nie wyjdzie to trudno w końcu człowiek uczy się na swoich błędach

ps. mój nick napisz w " " to wtedy będzie cytat tak jak trzeba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

peltier 173W wydziela samemu ponad 200W ciepla grubo :/

moze tak: 1 moj peltier 120W wydziela 198W ciepla wiec wez poprawke na to.. :/

narazie nie stosuje peltierow tylko FC ale moge wam polecic 1 kombinacje: chlodnica od golfa II i wentylator + okap od skody felicji- kosztuje 100zl na szrocie a oddaje z 10x tyle co te skraplacze od mate'a (przyczym radze wystawic to za okno bo nie wiem czy wyrobicie halas :mgreen: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jak wydajne ono jest, bo 170 W to naprawdę dużo, ale powinno sobie jakoś poradzić...Nie ma jak najlepsza metoda: sprawdzić w praktyce, a jak nie wyjdzie to trudno w końcu człowiek uczy się na swoich błędach

Tylko te bledy kosztuja :( A jezeli mam wydac ponad 150zeta na Peltiera to wole miec pewnosc ze spelni swoje zadanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O peltierze 172Wat i tym Cpu mozesz zapomniec, zakłądalem 2 takie pelty na XP1600 i szedł na 1900MHZ ale temperatura procka dochodzila do 40 stopni, z jednym to sobie nie poradzisz, wczoraj zalozylem na P4 1.6 to na 2.66gz w idle mam 10 stopni a w stresie 40.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...