Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Skąd moge takowy zczaić.... ??? Poszukuje wersji pod KDE.... Prosze o linki i instrukcje krok po kroku jak zainstalowąc.... ( ehhh te kompilacje... ) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Wofek - przesadzasz... Skończ z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 sorki......... ale pracuje na Linuxie i mi na tym baaaardzo zależy..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Wofek, a coś Ci się chyba forum pomyliło :) poszukaj odpowiedzi na :arrow: www.freesco.arx.pl , tzn. na ich forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
molo Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Zawsze mozna sprobowac przez emulator windowsow, niekiedy potrafi zdzialac cuda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Zawsze mozna sprobowac przez emulator windowsow, niekiedy potrafi zdzialac cuda.czyli jak ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Skąd moge takowy zczaić.... ??? Poszukuje wersji pod KDE.... Prosze o linki i instrukcje krok po kroku jak zainstalowąc.... ( ehhh te kompilacje... ) :? Istnieja 4ry klienty: EKG - http://dev.null.pl/ekg - dziala pod konsola, bardzo wygodny w uzyciu, bardzo stabilny KADU - http://kadu.net/ - wykorzystuje biblioteki QT3 (jak KDE3) - pelen bledow, niestabilny GNUGadu - http://gadu.gnu.pl/ - napisany w GTK+(gnome, aczkolwiek integruje sie rowniez z taskbarem KDE) - dosyc niestabilny GAIM - http://gaim.sourceforge.net/ - GTK+ - obsluguje ICQ, AIM, GG i pare innych. Zamotany interfejs - przyznam ze nie probowalem specjalnie sie nim bawic Zdecydowanie polecam EKG - bardzo funkcjonalny i wygodny i przedewszystkim bardzo stabilny (czego o pozostalych z oryginalnym pod windows nie mozna powiedziec) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 racja EKG jest fajny... co go GNUGadu to raczej nie zuwazyłem zeby byl niestabilny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 racja EKG jest fajny... co go GNUGadu to raczej nie zuwazyłem zeby byl niestabilny... U mnie niestety bardzo - praktycznie kazda proba komunikacji z katalogiem uzytkownikow konczyla sie padem, co ciekawe czasami udawalo mu sie polozyc cale X'y - wszystko kompilowane GCC 2.95.4 - glibc 2.2.5 - kernel 2.4.19 z kilkoma latkami - Gnome 1.4.1 (najnowsze stabilne biblioteki) - Xfree 4.2.0 (+ sterowniki nvidii 29.costam) teraz dla ciekawosci skompilowalem ponownie po zmianach: - XFree 4.2.1 i Radeon8500 - to samo ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Prosze mi wyjasnić krok po kroku......... jak skompliwać itd. ściągam ze strony i co dalej.... PROSZE ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Prosze mi wyjasnić krok po kroku......... jak skompliwać itd. ściągam ze strony i co dalej.... PROSZE ! Do kazdego z tych programow jest dolaczona instrukcja zazwyczaj w pliku INSTALL i README Jak nie lubisz kompilacji to windows jest chyba dla Ciebie odpowiedniejszym systeme [ naprawde tak trudno wpasc na pomysl ./configure (--help) make su -c make install ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Prosze mi wyjasnić krok po kroku......... jak skompliwać itd. ściągam ze strony i co dalej.... PROSZE ! Do kazdego z tych programow jest dolaczona instrukcja zazwyczaj w pliku INSTALL i README Jak nie lubisz kompilacji to windows jest chyba dla Ciebie odpowiedniejszym systeme [ naprawde tak trudno wpasc na pomysl ./configure (--help) make su -c make install ? Wpisac w konsoli ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Wpisac w konsoli ?Nie, na kartce A gdzie indziej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Skąd moge takowy zczaić.... ??? Poszukuje wersji pod KDE.... Prosze o linki i instrukcje krok po kroku jak zainstalowąc.... ( ehhh te kompilacje... ) :? gaim.sourceforge.net/ - obsługuję gg, jabber, icq, aim, toc, mns i nawet irc! Co więcej jest wersja pod Windowsa. Ma jedną wadę - fatalne tłumaczenie. Najprościej - jak Twoja dystrybucja obsługuję RPMy ściągnij z np: ftp://ftp.pld.org.pl/PLD-1.0/i686/PLD/RPM...59.3-1.i686.rpm ftp://ftp.pld.org.pl/PLD-1.0/i686/PLD/RPM...59.3-1.i686.rpm rpm -i nazwypakietów.rpm I działa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 Najprościej - jak Twoja dystrybucja obsługuję RPMy ściągnij z np: ftp://ftp.pld.org.pl/PLD-1.0/i686/PLD/RPM...59.3-1.i686.rpm ftp://ftp.pld.org.pl/PLD-1.0/i686/PLD/RPM...59.3-1.i686.rpm rpm -i nazwypakietów.rpm I działa :) Nie sadze zeby byl to najszczesliwszy pomysl. Od bibliotek GTK poczawczy, via rozne glibc po niekomaptybilne binarnie GCC o zaleznosciach nie wspomniawszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2002 ] Nie sadze zeby byl to najszczesliwszy pomysl. Od bibliotek GTK poczawczy, via rozne glibc po niekomaptybilne binarnie GCC o zaleznosciach nie wspomniawszy Może faktycznie masz rację - na RedHacie zazwyczaj się udawało :). O ile dobrze pamiętam chodziło o Mandrake'a: ftp://ftp.icm.edu.pl/pub/Linux/mandrake/c...1-1mdk.i586.rpm Czyli jest standardowo w 8.2 więc pewnie nawet jest na płycie. A kompilacja jak na drugą dobę używania nie jest dobrym pomysłem 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 A kompilacja jak na drugą dobę używania nie jest dobrym pomysłem 8)Wydaje mi sie ze demonizujesz. Przeciez zazwyczaj sprowadza sie do zdekompresowania: tar xfz costam.tar.gz cd costam ./configure make make install jesli w.w. nie dziala czytamy pliki INSTALL i README - naprawde wydaje mi sie ze sredno rozgarniety orangutan poradzi sobie z kompilacja wiekszosci programow ( nie mowie o jakis zadkich przypadkach recznej edycji Makefile'i i innych takich) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 WIELKIE THX !!! Zaraz będę się tym bawił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Wydaje mi sie ze demonizujesz. Przeciez zazwyczaj sprowadza sie do zdekompresowania: tar xfz costam.tar.gz cd costam ./configure make make install jesli w.w. nie dziala czytamy pliki INSTALL i README - naprawde wydaje mi sie ze sredno rozgarniety orangutan poradzi sobie z kompilacja wiekszosci programow ( nie mowie o jakis zadkich przypadkach recznej edycji Makefile'i i innych takich) Ale przez rozpowszechnianie takich porad utwierdzasz wszystkich Windowsowców z opinią, że tutaj trzeba wszystko kompilować itp. Nie ma chyba większego sensu kompilacja określonego programu własnoręcznie, jeżeli istnieje gotowa paczka dla danego środowiska, bo i tak wyjdzie to samo - kompilacja póki co jest procesem deterministycznym. No chyba, że chcesz mieć optymalizację pod konkretną architekturę, ale mieć dziwne opcję. Reasumując - najpierw trzeba rozejrzeć się za gotową binarką, a dopiero później kombinować z kompilacją, tym bardziej że takie coś nie zarejstuję się bazie RPMów na której jest oparte to distro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Ale przez rozpowszechnianie takich porad utwierdzasz wszystkich Windowsowców z opinią, że tutaj trzeba wszystko kompilować itp. Nie ma chyba większego sensu kompilacja określonego programu własnoręcznie, jeżeli istnieje gotowa paczka dla danego środowiska, bo i tak wyjdzie to samo - kompilacja póki co jest procesem deterministycznym. No chyba, że chcesz mieć optymalizację pod konkretną architekturę, ale mieć dziwne opcję. Reasumując - najpierw trzeba rozejrzeć się za gotową binarką, a dopiero później kombinować z kompilacją, tym bardziej że takie coś nie zarejstuję się bazie RPMów na której jest oparte to distro.Jesli istnieje paczka do dokladnie tej dystrybucji to mozna jej uzyc. W przeciwnym wypadku nie ;) Zreszta biorac pod uwage ze paczki ze zrodlami sa zazwyczaj mniejsze, mozna samemu dobrac opcje - jedyne co instaluje czasami ze zrodel to OpenOffice bo tutaj kompilowanie trwa i trwa i trwa ;) marco - zatwardzialy uzytkownik systemow bez paczek binarnych ;) [gentoo & FBSD] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 ja tez mam gnu-gadu 0.2.4 i jest super stabilne (mialem kadu i sie sypalo co chwile) a kompilowalem z gcc 3.0 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 polecam tez przy kompilacji gnu wpisac ./configure --enable -docklet (chyba cos w tym stylu, jest w instrukcji), wtedy bedziesz mial dokowanie ikonki w pasku :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Jesli istnieje paczka do dokladnie tej dystrybucji to mozna jej uzyc. W przeciwnym wypadku nie ;)Nie "można", tylko "trzeba" jej użyć :) Zreszta biorac pod uwage ze paczki ze zrodlami sa zazwyczaj mniejsze, mozna samemu dobrac opcje - jedyne co instaluje czasami ze zrodel to OpenOffice bo tutaj kompilowanie trwa i trwa i trwa ;)Wiem - 12 godzin. I do tego po kompilacji nie chcę mi ruszyć poprawnie :) Robienie tego co ktoś już zrobił to strata czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Wiem - 12 godzin. I do tego po kompilacji nie chcę mi ruszyć poprawnie :) Robienie tego co ktoś już zrobił to strata czasu. Nie absolutnie nie moge sie z toba zgodzic. Ot przyklad KDE Standardowo w wiekszosci dystrybucji wlecze sie niemilosierne. Wystarczy przekompilowac QT i KDE z optymalizacja pod i686, powylaczac niektore zbedne opcje (bys sie zdziwil ile tego jest i ile nie potrzebnych jest w wiekszosci pakietow). Taki wybitnie glupi przyklad Na moim komputerze czas startu KDE 3.0.2 w przypadku pakietow Mandrake'a: - 28 sekund Po wlasnej kompilacji z calym systemem zoptymalizowanym i instalowanym ze zrodel (wszystko - lacznie z glibc) - 12 sekund Dlamnie jest to wystarczajaco duza motywacja szczegolnie ze caly proces sie sporawdza do edycji 3 plikow i wydania komendy emerge kde-base/kde i wyjsciu do miasta na zakupy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Podczas instalacji GNUGadu wyskakuje mi: [wojtek@wofek_linux wojtek]$ cd gg-0.2.4 [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure--enable-docklet bash: ./configure--enable-docklet: Nie ma takiego pliku ani katalogu [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure --enable-docklet checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets ${MAKE}... no checking for style of include used by make... none checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make install bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ gg bash: gg: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ Co robić ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Nie absolutnie nie moge sie z toba zgodzic. Ot przyklad KDE Standardowo w wiekszosci dystrybucji wlecze sie niemilosierne. Wystarczy przekompilowac QT i KDE z optymalizacja pod i686, powylaczac niektore zbedne opcje (bys sie zdziwil ile tego jest i ile nie potrzebnych jest w wiekszosci pakietow). Taki wybitnie glupi przyklad Na moim komputerze czas startu KDE 3.0.2 w przypadku pakietow Mandrake'a: - 28 sekund Po wlasnej kompilacji z calym systemem zoptymalizowanym i instalowanym ze zrodel (wszystko - lacznie z glibc) - 12 sekund No fakt - kde przekompilowane pod gcc 3.2 podobno przyspiesza... Niemniej wyjątek potwierdza regułę :). Moja dystrybucja udostępnia wszystkie paczki pod i686, część nawet pod athlona więc nie widzę potrzeby kompilacji oprócz kilku wyjątków. Dobra starczy, szkoda żebyśmy się nawzajem przekonywali bo i tak nikt zdania nie zmieni 8) Podczas instalacji GNUGadu wyskakuje mi: [wojtek@wofek_linux wojtek]$ cd gg-0.2.4 [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure --enable-docklet checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets ${MAKE}... no checking for style of include used by make... none checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found Co robić ??? Wg. mnie zainstalować gcc i make (rpm'y są napewno na instalce), albo wypróbować binarnego Gaim'a. Marco zapewne poleci kompilacje gcc - ciekawe czym 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Podczas instalacji GNUGadu wyskakuje mi: [wojtek@wofek_linux wojtek]$ cd gg-0.2.4 [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure--enable-docklet bash: ./configure--enable-docklet: Nie ma takiego pliku ani katalogu [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure --enable-docklet checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets ${MAKE}... no checking for style of include used by make... none checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make install bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ gg bash: gg: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ Co robić ??? Czytac ze zrozumieniem tresci Zainstalowac gcc, gmake i inne zalezne Przeciez wyraznie pisze: no acceptable C compiler found Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 No fakt - kde przekompilowane pod gcc 3.2 podobno przyspiesza...Nie uzywam kompilatorow w wersjach beta - kompilowane standardowym sprawdzonym 2.95-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Podczas instalacji GNUGadu wyskakuje mi: [wojtek@wofek_linux wojtek]$ cd gg-0.2.4 [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure--enable-docklet bash: ./configure--enable-docklet: Nie ma takiego pliku ani katalogu [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ ./configure --enable-docklet checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c checking whether build environment is sane... yes checking for gawk... gawk checking whether make sets ${MAKE}... no checking for style of include used by make... none checking for gcc... no checking for cc... no checking for cc... no checking for cl... no configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ make install bash: make: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ gg bash: gg: command not found [wojtek@wofek_linux gg-0.2.4]$ Co robić ??? Czytac ze zrozumieniem tresci Zainstalowac gcc, gmake i inne zalezne Przeciez wyraznie pisze: no acceptable C compiler found Prosze powiedz jak tego dokonać ??? Menedżer pakietów mi wywala ze to jest ! Prosze o konkretnrgo link do pakietu z GNUGADU albo KADU pod KDE i MANDRAKE 8.1 ! PLIZZZZZZZZZ ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 21 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2002 Przy kompilacji kadu-0.2.1 i po wydaniu komendy make install wyskakuje coś takiego: checking for location of readline.h... /usr/include/readline/readline.h checking for rl_set_prompt() in readline... yes checking for rl_filename_completion_function() in readline... yes checking for rm... /bin/rm checking for gmake... /usr/bin/gmake checking for ar... /usr/bin/ar checking whether byte ordering is bigendian... no checking for t_accept in -lnsl... no checking for socket in -lsocket... no configure: creating ./config.status config.status: creating Makefile config.status: creating lib/Makefile config.status: creating src/Makefile config.status: creating examples/Makefile config.status: error: cannot find input file: examples/Makefile.in make[1]: *** [../ekg/lib/libgadu.a] Błąd 1 make[1]: Opuszczam katalog `/home/wojtek/kadu-0.2.1/kadu' make: *** [install-recursive] Błąd 1 [wojtek@wofek_linux kadu-0.2.1]$ Co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...