Skocz do zawartości
kamień36

Dziwne "mulenie" systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni mam w systemie taki problem: po godzinie /mniej więcej/ pracy lub krócej ,system strasznie się zamula. Porusza się dosłownie jak pentium 133 i 32Mb ramu. Długie dziesiątki sekund czekam na otworzenie się programów ,albo wczytanie obrazków z płytki. Mam WinXP Prof. SP1. Po restarcie wszystko wraca do normy i działa z normalną prędkością. Poustawiałem go TweakXP,sprawdziłem pod kątem wirów i trojanów /czysty/ ,wyłączyłem zbędne usługi w tle i ....... qpa. Nadal to samo. Nie mam już pomysłów. Może ktoś miał podobny problem i jakoś sobie poradził......będę niezmiernie wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pierwsza sprawa.. alt+ctrl+del i patrzysz co ci ssa 100% procka... tylko nie bierz pod uwage Prcesu bezczynnosci systemu.. bo raz juz ktoś wyskoczył tutaj z takim pomysłem... ze ma system bezczynny przez 100% czasu :D i to wg niego źle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie........dziś zainstalowałem Aida32 i popatrzyłem na temperaturkę proca.....przeraziłem się bo ma 67-69 stopni!!!!!!!

Może to być przyczyną?? Wydaje mi się ,ze tak....a jak uważacie?

Chyba dlatego po restarcie chodzi lepiej.....jest poprostu chłodniejszy ,a potem traci stabilność. Może się myle ,ale i tak muszę z tym coś zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sa takie wiatraki/grzejniki do domu - plastikowa skrzynka ze sprezynka od suszarki (tylko wieksza) i wiatrakiem o srenicy 30-40 cm sluzacych czesto do ogrzewania i schladzania pokoju...

sciagnij obudowe, postaw takie cos obok kompa, wlacz na chlodzenie i skieruj strumien powietrza na procka..

teraz daj kompowi wycisk - wszelkie chwyty dozwolone...

niech sobie pochodzi z godzinke...

od czasu do czasu sprawdzaj temperature i po zakonczeniu wysilku ocen szybkosc systemu...

temperatura dzieki wiatrakowi nie powinnna byc duza wiec dowiesz sie ile ma wspolnego temp procka z 'muleniem' systemu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 100% bedzie to przez to ze ci sie procek grzeje, miałem podobnie.

U mnie wystarczyło przedmuchać sprężarką radiator na procku, bo długo tego nierobiłem (2,5 roku) i nagromadziła się warstewka "kurzu", potem jeszcze zmieniłem wentylatoerek na proxcesorze na wydajniejszy i dostał takiego kopa komputer ze hej.

Co do temperatury w biosie to ja do niej duzęj uwagi nieprzywiązuje, bo już widziałem takie cuda ze głowa mała, u mnie np obecnie temperatura wynosi na procku 86 (nieważne czy dopiero włączyłem kompa czy chodzi 2 dni), a na chipsecie - 18 (czytaj minus osiemnaście) hehe.

Ale szczerze to mi to wisi, działa zajebiście więc niema co grzebać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamien36 jak masz mozliwosc to przetestuj plyte główna bo moze masz czukniki zwalone i wariuje ci procek ja mam AMD Atlona XP 2.2Ghz+ (odczyt 1.8GHz) i mniałem temp 63-67 i wieszał mi sie komp jak odpalałem gry które wymagały większej wydajnosci procka też nie wiedziałem co i jak a nie mniałem aida32 szkoda ale za to poszłem do kumpla z prockiem i u niego spawdziłem procka działał jak nie wiem co 20 godzin bez przerwy chodził bez zwieszki ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>łem wszystkie gry jakie tylko mniałem (sprintel cell, project igi2, toca racer driver, nfs:u, i nawet Sims2 a procek chodził bez zazutu wiec sprawdz czujniki moze to one sa wadliwe lub chłodzenie masz słabe nie znam sie na czujnikach ale wiem ze one tez moga pomieszac w kompie i to dobrze fachowcy zgodza sie ze mną .... 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi