Jump to content
Dylu

Problem z Epoxem 8RDA+ rev 1.1 i odblokowanym Bartonem 2500+

Recommended Posts

Problem jest taki ze :

 

po 1 : plyta odczytuje mi proc na defaultowych ustawieniach jako AMD K7 processor 1883 Mhz zamiast jako 2500+

 

po 2 : nie daje sie zmienic mnoznika w procku.

 

Procek jest napewno odblokowany,bo na innej MoBo mnoznik daje sie zmieniac bez problemu (np 100 x 20 i wstaje jako 2 Ghz ) i z ww plyta tez do tej pory nie mialem problemu bo przy 1700+ i 2100+ z odblokowanym mnoznikiem mialem swobodna regulacje od x3 do x24...

 

BIOS mam najnowszy...

 

PROSZE O POMOC bo pomysly mi sie skonczyly...

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawie zwykly 2500+,pisze prawie bo jest on na napieciu domyslnym 1,5V

Pewnie dlatego, temu napięciu bliżej do mobila niż do zwykłego. A tak w ogóle to po co chcesz zmieniać mnożnik? Masz nforce więc kręć przez fsb.
Pamieci mam niestety tylko 333 Mhz wiec wiele nie wytzymaja a ja lubie prace synchroniczna :)

A po za tym miec procka z odblokownym mnoznikiem i nie moc go zmienic to jakos tak nie fajnie :)

Ja lubie jak wszystko dziala tak jak powinno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawie zwykly 2500+,pisze prawie bo jest on na napieciu domyslnym 1,5V

Pewnie dlatego, temu napięciu bliżej do mobila niż do zwykłego. A tak w ogóle to po co chcesz zmieniać mnożnik? Masz nforce więc kręć przez fsb.
Pamieci mam niestety tylko 333 Mhz wiec wiele nie wytzymaja a ja lubie prace synchroniczna :)

A po za tym miec procka z odblokownym mnoznikiem i nie moc go zmienic to jakos tak nie fajnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dylu

Dublniete posty:!:

Zwieksz timingi na ramie to moze ci pojda na 200 fsb.

Ja mam podobna sytuacje,mi proc standrtowo wstaje z mnoznikiem 6 i fsb 100/133 i v core 1.6 v

Probowalem na najnowsyzm biosie,a takze na tym:

http://k7jo.de/8rda+/

I [gluteus maximus].

MAm rev 2.2.

Sorki za podwojny post...jakis zwis explorera byl...

 

Mowisz ze masz podobna sytuacje,ale poradziles sobie z nia czy pogodziles sie z faktem??

A ten bios ze stronki co podales cos pomogl czy nie ??

Bo prawde mowiac ja wolalbym jakos rozwiazac ten problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem wtrakcie,proca mamod neidawna....

Biosa cudem przywrocilem (awdflash8.33,8.52,8.08-zaden nie dzialal ,dopiero 8.24 ze strony asusa sobie poradzil) bo nie udnaym flashowaniu.

Teraz mam ten zmodowany z tamtej stornki i gluteus maximus,czyli to samo. Jakis tam koles mowil ze mu pomogło,jak bede mial chwilke to go zlapie,o ile sie kpane ktory to bydlak:)

Bede kombinowal,ale nie wiem czy cos wymysle.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem wtrakcie,proca mamod neidawna....

Biosa cudem przywrocilem (awdflash8.33,8.52,8.08-zaden nie dzialal ,dopiero 8.24 ze strony asusa sobie poradzil) bo nie udnaym flashowaniu.

Teraz mam ten zmodowany z tamtej stornki i gluteus maximus,czyli to samo. Jakis tam koles mowil ze mu pomogło,jak bede mial chwilke to go zlapie,o ile sie kpane ktory to bydlak:)

Bede kombinowal,ale nie wiem czy cos wymysle.....

To jak juz sie dowiesz jaki BIOS pomaga zwalczyc ten problem to BARDZO prosze o info bo mam mozliwosc oddania caly czas tego procka i waham sie...bo w sumie po co mi odblokowany jak nic z tego nie mam...a FSB to sobie moge podciagnac nawet w tych zablokowanych..wiec...

Ehh do niedawna uwazalem swoja MoBo za taki przyzwoity kawalek sprzetu...a tu taki zawod...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz to juz nic nie kumam...

 

Oznaczenia :

 

AXDL2500DLV4D

Y870717240140

AQXFA0336UPMW

 

co z nich wynika :

 

- jest to 2500+

- obudowa OPGA

- napiecie nominalne 1,5V

- 512 KB L2

- FSB 333 Mhz

- Batch procesora 40

- stepping AQXFA

- rok produkcji 2003

- tydzien produkcji 36

 

opis wg wyjasnien oznaczen AMD na stronie CHIPa

 

Do tej pory wszystko by sie zgadzalo gdyby nie informacja wyswietlona przed WCPUID :

 

Dołączona grafika

 

...i co wy na to ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie wiem jak chcesz zmieniac mnoznik pow. 12,5 na rda. jest to nie wykonalne bez drutmodow i innych tego typu zabiegow.

Jak juz napisalem wczesniej...przy prockach 1700+ i 2100+ mialem swobodna regulacje mnoznika od x3 do x24...

Share this post


Link to post
Share on other sites

i chodzil proc ustawiony np na 14*100?? z moich przygod z epoxami wynika, ze momo regulacji w biose mnoznika w duzym zakresie procek nie wstanie jak dasz wiecej niz 12,55, bo plyta ma tylko 4bitowe rozpoznawanie mnoznika.

1700 i 2100 wstalawy w trakcie doswiadczen nawet jako 100 x 24 = 2,4 Ghz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyciag z Sandry :

 

SiSoftware Sandra

 

Processor(s)

Model : AMD K7 processo

Co-Processor (FPU) : Built-in

Speed : 1.84GHz

Model Number : 2222 (estimated)

Performance Rating : PR2665 (estimated)

Type : Mobile

Packaging : Socket A PGA

Multiplier : 11x

Generation : 7th (7x86)

Revision/Stepping : A / 0 (0)

Core Voltage Rating : 1.300V

Min/Max Core Voltage : 0.000V / 1.300V

 

Processor Cache(s)

Internal Data Cache : 64kB synchronous write-back (2-way, 64 byte line size)

Internal Instruction Cache : 64kB synchronous write-back (2-way, 64 byte line size)

L2 On-board Cache : 512kB ECC synchronous write-back (16-way, 64 byte line size)

L2 Cache Multiplier : 1/1x (equiv. 1838MHz)

 

 

XP-Mobile 2500+ na FSB 166 Mhz ???????????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś mutant. Zdarzają się wpadki, ktoś już pisał o niemożności zmiany mnoznika w zwykłym bartku sprzed 39 tyg. W Twoim przypadku wynika raczej że to wina płyty. Może to nie ma związku ale czy jesteś pewien że wszystkie opcje w biosie masz ustawione dobrze? Czy robiłeś clear cmos po zmianie procka? Czy próbowałeś jednak zwiększać fbs, jeśli tak to na ile poszedł?

 

ps. chętnie się wymienię: mam zwykłego bartka z odblokowanym mnożnikiem z dobrej serii

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś mutant. Zdarzają się wpadki, ktoś już pisał o niemożności zmiany mnoznika w zwykłym bartku sprzed 39 tyg. W Twoim przypadku wynika raczej że to wina płyty. Może to nie ma związku ale czy jesteś pewien że wszystkie opcje w biosie masz ustawione dobrze? Czy robiłeś clear cmos po zmianie procka? Czy próbowałeś jednak zwiększać fbs, jeśli tak to na ile poszedł?

 

ps. chętnie się wymienię: mam zwykłego bartka z odblokowanym mnożnikiem z dobrej serii

To czy wszystko jest OK ustawione w BIOSie to jestem pewien na 100%.

Clear CMOS byl robiony kilkukrotnie...

Procek ma odblokowany mnoznik !!!!!

(pisze to po raz chyba trzeci) na plycie tez mam swobodna zmiane mnoznika przy prockach 1700+ i 2100+

Po zwiekszeniu FSB na 200 bez problemu wstaje jako 2200 Mhz,wiecej narazie nie probowalem bo chce dojsc do ladu z tym procem a pozniej moze go troche pokatuje...

 

Co do wymiany to jest juz wielu chetnych :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja już nie mam koncepcji.

 

BTW. zaj... forum, podobno najlepsze w Polsce, mnóstwo użytkowników, pełno fachowców, a jak ktoś ma zwykły problem, który potrafi normalnie opisać to chętnych do pomocy niewielu. Może ci "lepsi" nie zaglądają do "podstawowych..."

 

Dylu, wyślij to na "Platformę AMD".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...


Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...