Skocz do zawartości
MarasK

Foldery tylko do odczytu?!?!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem. Zimą ubiegłego roku zainstalowałem Win 2003 (oczywiście na próbę) i straciłem dostęp do części plików. Szybko wróciłem do Win XP Pro, a tam wszystkie foldery są tylko do odczytu (na szarym tle), z tym, że można je edytować. Ostatnio zrobiłem full format - uzunąłem wszystkie partycjie, pełne fomatowanie itp. a tam nadal ten sam problem - tworzę nowy folder, a on jest tylko do odczytu na szarym tle. Co z tym fantem zrobić?

Z góry THX za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie temat 3 lata stary ;]

Robiłem ostatnio reinstalkę systemu [nowa płyta główna] i teraz wszystkie foldery na dysku C mają parametr tylko do odczytu. No niby mi to nie przeszkadza tylko, że całe Program Files też jest tylko do odczytu... Odznaczyłem ten parametr, dałem zastosuj, sprawdzam i znowu jest tylko do odczytu. Było by wszystko ok, tylko że przez to nie zapisują mi się ustawienia róznych programów. Np zmienie w tlenie parę opcji, włączę go od nowa i opcje są ustawione tak jak przed zmianą. Parę innych programów zachowuje się podobnie. Po prostu nie da się zmienić ustawień, bo po włączeniu ponownym ustawienia wracają do poprzednich :mur:

Sys to WinXP + SP2 + NOD32 - wirusów nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wina tych programów. Coś jest z nimi nie tak, że nie zapisują swoich ustawień. Windows pokazuje jako tylko do odczytu, ale sam zobacz, że foldery są także do zapisu - skoro dałeś radę zainstalować oprogramowanie, które Ci teraz nie działa jak byś chciał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi