ZwieRZakwawa Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 możesz wyrobić sobie nipa niemając 18 lat ale musisz do tego mieć dowód tymczasowy albo paszprot! na legitke się nieda... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2006 Kurde :| To w koncu jak z tym jest? Szukalem cos po necie ale nic nie znalazlem, znajomi i rodzicie tez nie wiedza. Wiec moge isc (nie majac 18 lat) z legitymacja szkolna i wyrobic sobie NIP? stary, ja Cię nie chcę popędzać czy coś.. ale rusz 4 litery i się przejdź... czy wyprawa do US wymaga jakichś szczególnych poświęceń? Mieszkasz na biegunie północnym czy co? Skoro mama nie wie, tato nie wie, sąsiedzie też nie wiedzą, nawet kot dziewczyny twojego kumpla z klasy też nic na ten temat nie wie.... to może pani pracująca w US będzie wiedziała... Mam to za Ciebie sprawdzić? Niech stracę te 40 groszy na telefon... nie, pierwsza w nocy.. pewnie śpią :D, nie będę budził... Może się boisz kontaktu z urzędnikami...? Nie bój się, w większości przypadków są to zwykli ludzie... Normalnie, wchodzisz... dzień dobry, jakie są warunki uzyskania NIPu i dalej nastawiasz się na odbiór :).. to samo możesz zrobić via telefon... no... dobranoc wam NIPy PINy i inne ISBNy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 NIP uzyskujesz podczas pierwszej pracy, nie wcześniej, ja rejestrując się w UP nie dostałem NIPu z US, wpisywałem jedynie swój PESEL i imiona rodziców. NIP przyjdzie jak będę miał pierwszą pracę. Nie myl ludziom, jeśli nie znasz tematu. UP nie ma nic wspólnego z US. Jedyną metodą uzyskania numeru NIP jest złożenie wniosku NIP-3 w urzędzie skarbowym właściwym dla miejsca zamieszkania. Nie ma znaczenia czy pracujesz w danym momencie czy nie. To pierwsze jest zresztą trudno osiągalne ponieważ pracodawca zatrudniając Cie będzie potrzebował NIP w celu odpowadzania zaliczek z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych w Twoim imieniu (i dotyczy to zarówno pracy na umowę o pracę jak również umowy-zlecenia i umowy o dzieło). OK, wiec rozumiem ze pracodawca musi dac mi odpowiednie papiery pottwierdzajace ze gdzies tam pracuje, tak? Nie. Natomiast Ty powinieneś dostarczyć pracodawcy swój numer NIP. Na koniec roku powinieneś otrzymać z każdej firmy dla której pracowałeś dokument PIT-8 z wyszczególnionymi kwotami zaliczek z tytułu podatku dochodowego od osób fizycznych które firma za Ciebie wpłaciła co potem jest podstawą do ewentualnego ubiegania się o zwrot nadpłaty (PIT-37 do końca kwietnia roku następującego po roku w którym powstało zobowiązanie podatkowe). To juz rozumiem, ale jezeli nie jestem pelnoletni to moge wyrobic sobie nip? Możesz, co więcej nie jest wymagana do tego obecność opiekuna ustawowego. Niezbędny jest dokument potwierdzający tożsamość - tymczasowy dowód osobisty, paszport lub prawo jazdy. Dokumentem takim nie będzie legitymacja szkolna, ubezpieczeniowa, karta płatnicza ze zdjęciem itp. Musi to być dokument wydany przez stosowny organ administracji państwowej(samorządowej). Nie możesz, oficjalnie można pracować dopiero po 18 roku życia. Absolutna bzdura. Są pewne ograniczenia w przypadku osób małoletnich. Nie wchodząc w szczegóły: 15 lat wzwyż (poniżej też można, ale jest bardziej skomplikowana procedura wiążąca w całość prawnego opiekuna - przykład dziecko czy wręcz niemowle występujące w TV ;) ), do 6 godzin dziennie (15 lat), 8 godzin (16 i więcej). Musi mieć ukończoną szkołe podstawową (chyba, że zatrudnienie jest jednocześnie przyuczeniem zawodowym) i nie można zatrudniać niepełnoletniego w warunkach niebezpiecznych i jakieś tam jeszcze (górnikiem nie zostanie - jest cała lista wyłaczeń - odsyłam do prawa pracy nikt tego nie spamięta). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Winter Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Na pełny etat małolata nie zatrudnią, dopiero od 18 lat możesz się podjąć każdej roboty, wiem, bo podpisywałem taki papierek w UP i czytałem wszystkie podpunkty. Owszem, można pracować wcześniej, ale są ograniczenia godzinowe, można się zatrudnić np. do roznoszenia ulotek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Asten Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Przedmówcy już prawie wszystko wyjaśnili, więc ja tylko dopowiem, że nie trzeba się fatygować do US wystarczy wysłać wniosek(NIP-3) pocztą. Natomiast, możesz dostać wezwanie, celem uzasadnienia wniosku o przyznanie NIP'u(np. na podstawie umowy o prace itp.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 Na pełny etat małolata nie zatrudnią, dopiero od 18 lat możesz się podjąć każdej roboty, wiem, bo podpisywałem taki papierek w UP i czytałem wszystkie podpunkty. Owszem, można pracować wcześniej, ale są ograniczenia godzinowe, można się zatrudnić np. do roznoszenia ulotek. Jeszcze raz proszę - nie wiesz nie mieszaj ludziom. Ktoś posłucha i będzie problem. źródłem powinien być kodeks pracy. Aż specjalnie zajrzałem dzisiaj i wniose kilka poprawek (opieram się na stanie prawnym na sierpień tego roku - nie mam subskrypcji żadnego systemu, a na uczelni średnio komuś się chce instalować uaktualnienia ;> ) Dział IX. Rozdział I Art. 190. (132) § 1. Młodocianym w rozumieniu kodeksu jest osoba, która ukończyła 16 lat, a nie przekroczyła 18 lat. § 2. Zabronione jest zatrudnianie osoby, która nie ukończyła 16 lat. Art. 191. § 1. Wolno zatrudniać tylko tych młodocianych, którzy: 1) (133) ukończyli co najmniej gimnazjum, 2) przedstawią świadectwo lekarskie stwierdzające, że praca danego rodzaju nie zagraża ich zdrowiu. § 2. Młodociany nie posiadający kwalifikacji zawodowych może być zatrudniony tylko w celu przygotowania zawodowego. Czyli mniejwiecej to co mówiłem wcześniej. Zapomniałem tylko o gimnazjach za co przepraszam (mam wyjątkowe szczęście bycia pominiętym przez eksperymenty edukacyjne ;) I dalej Art. 2001. § 1. Młodociany może być zatrudniony na podstawie umowy o pracę przy wykonywaniu lekkich prac. § 2. Praca lekka nie może powodować zagrożenia dla życia, zdrowia i rozwoju psychofizycznego młodocianego, a także nie może utrudniać młodocianemu wypełniania obowiązku szkolnego. Oczywiście tak jak mówiłem wcześniej w przypadku gdy osoba niepełnoletnia jest objęta obowiązkiem szkolnym to maksymalna ilość godzin pracy jest dosyć ograniczona. Co nie wyklucza w żaden sposób możliwości zawarcia umowy o prace. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukeXE Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 poszedłem dziś do US z paszportem, wypełnilem wniosek, powiedziano mi, żebym poczekał 3 tygodnie i decyzja do domku mi przyjdzie. Dziekuje :) (18 latek skonczylem 3 listopada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 7 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2006 nie w kazdym urzedzie mozna dostac NIP jesli sie nie pracuje - znajomy tydzien temu byl i mu powiedzieli, ze jak jeszcze nie pracuje to nie dostanie bo po co mu <ściana> potwierdzam, mam ta sama sytuacje, teraz czekam az procedure uruchomia ;DDD dopoki nie dostane NIPu - nie dostane wyplaty ;-O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 8 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2006 potwierdzam, mam ta sama sytuacje, teraz czekam az procedure uruchomia ;DDD dopoki nie dostane NIPu - nie dostane wyplaty ;-O No ja pamiętam swoją pierwszą pracę w JTT Computer (produkcja) i miałem tam niezłe jaja ,ponieważ firma niechiała mi wypłacić pieniążków dopóki nie dostanę NIP'u i dotstałem go pocztą (list polecony).Znajomy za to z innego miasta dostał ale w UP... także mi się wydaje że to zależy od regionu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pioorek Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2006 Absolutna bzdura. Są pewne ograniczenia w przypadku osób małoletnich. Nie wchodząc w szczegóły: 15 lat wzwyż (poniżej też można, ale jest bardziej skomplikowana procedura wiążąca w całość prawnego opiekuna - przykład dziecko czy wręcz niemowle występujące w TV ;) ), do 6 godzin dziennie (15 lat), 8 godzin (16 i więcej). Musi mieć ukończoną szkołe podstawową (chyba, że zatrudnienie jest jednocześnie przyuczeniem zawodowym) i nie można zatrudniać niepełnoletniego w warunkach niebezpiecznych i jakieś tam jeszcze (górnikiem nie zostanie - jest cała lista wyłaczeń - odsyłam do prawa pracy nikt tego nie spamięta). Dzieki za odpowiedzi wszystkim. No niestety w moim przypadku nie udalo mi sie rozpoczac pracy (a mialem taka mozliwosc) - warunek 18 lat. Nie wiem czy tak jest wszedzie, czy tylko po prostu takie zasady mieli tam, gdzie mialem zamiar pracowac. No ale jak napisalem nic nie wypalilo. Nie ma 18 lat, nie ma nipu = nie ma pracy (przynajmniej w moim wypadku). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...