Gość ghost00 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 halo ja mam zlozony komp sempron 300+,asus k8n-e deluxe-nforce 3,512 mb ram twinmos,gf 6600 td i inne ..ale mam mozliwosc zmiany plyty glownej (ta jest na nforce 3 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4153...55f44454c555845 ) na plytke Via k8t800 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4153...55f44454c555845 ,ktora z nich bedzie bardziej przydatna przy podkrecaniu procka i czy warto cos zmieniac wogole? znacie sie na tym,podpowiedzcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleniks Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Dalo by sie na tym cos osiagnac? : codegen350 elixir 400mhz cl3 k7vt4a+ i jakis sempron [2200-2500]-jeszcze nie mam semprona mam zamiar dac 200fsb [o ile sie da] i wtewdy pujdzie do ok 1750mhz czy jeszcze cos trza robic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Dzięki za linka, nie doczytałe, jeszcze do tej stronki :( Zamalowałem mostki tak jak to jest pokazane na fotkach Pytanie brzmi: Jak zmienić mnożnik ? (z poziomu bios nie da rady, chyba, że trza ołówkowac jeszcze raz) Z biosu mi też się nie udało, ale można w windzie programem crystal cpu-id. BTW jaki miałeś mnożnik na starcie? Ja zamiast 9 miałem 11 :mellow: Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez cyrkiel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kettler Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Miałem 9x i chyba mi nie wyszło :( W crystal cpuit opcja zmiany zmnoznika jest nieaktywna - czy to znaczy, ze nie odblokowalem mnoznika ? Przy okazji wrzuce fajnego linka: http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e24.html#L5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 I tka jak mowilem, drut mod nad podkowy, od razu w biosie FSB200, mniej sie juz nie da. Zmienialem paste i cos zjebalem bo mam 60 stopni, jutro sie tym zajme Dobra konkrety, nie mam athlona mobile 2500 tylko semprona 2800 -->> moze to lepiej, ale najbardziej mnie zdiwilo to dlaczego windows sie nie wlaczal, dlatego teraz zdjalem moda. Wlaczal sie i reset, takie problemy to tylko brak napiecia wiec dalem 1.75 i dalej zonk, doszedlem do wniosku ze pamiec chyba podskoczylo na okolo 460, a ze to elixiry jakies badziewne to chyba przez to. Co o tym myslicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 (edytowane) Miałem 9x i chyba mi nie wyszło :( W crystal cpuit opcja zmiany zmnoznika jest nieaktywna - czy to znaczy, ze nie odblokowalem mnoznika ? Przy okazji wrzuce fajnego linka: http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e24.html#L5 A jak Ci bios procka wykrył? Jeżeli mobile AthlonXP-M... lub unknown cpu, tzn. że mod Ci się udał. Ciebie powinno raczej zainteresować to http://fab51.com/cpu/sempron/s10.html :wink: Edytowane 27 Kwietnia 2005 przez cyrkiel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kettler Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Nic o procu teraz nie pokazuje.. hmmm zawsze pokazywało, że athlon a teraz nic.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kettler Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2005 Teraz jak go troche odkrecilem (musiałem bo założyłem obudowe :( ) to pokazuje ze athlon i taktowanie. Przyczyną może być ołówek ? Jak póbowalem odblokowac mnoznik dutem to tez pokazywalo tak jak wyzej.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeryk Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Teraz jak go troche odkrecilem (musiałem bo założyłem obudowe :( ) to pokazuje ze athlon i taktowanie. Przyczyną może być ołówek ? Jak póbowalem odblokowac mnoznik dutem to tez pokazywalo tak jak wyzej.. 1414433[/snapback] Użyj sobie lakieru przewodzącego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 (edytowane) siemaka (sorki ze troszke OT ale to moj ulubiony topic) co o tym myslicie: Wartości napięć Napięcie rdzenia procesora 1.70 V +3.3 V 3.28 V +5 V 4.97 V +12 V 11.84 V +5 V podczas wstrzymania pracy 5.00 V EVEREST mi to powiedzial zasilke mam dobra "raczej" 300 "firmowa" mam powody do strachu? IMHO czujniki moga troszke oszukiwac ale na ile? konfig jak w opisie. pozdro Edytowane 28 Kwietnia 2005 przez meeron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Everestem to ty wiesz co mozesz sobie sprawdzac? piiiiii <<-- sam sie przekonalem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamo00 Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2005 Dalo by sie na tym cos osiagnac? : codegen350 elixir 400mhz cl3 k7vt4a+ i jakis sempron [2200-2500]-jeszcze nie mam semprona mam zamiar dac 200fsb [o ile sie da] i wtewdy pujdzie do ok 1750mhz czy jeszcze cos trza robic ? 1412725[/snapback] Posiadam taka sama płyte co ty i niema problemów aby dac Samprona 2200+ i to smialo mozesz poszczac na 200 FSB u mnie idzie jeszcze troche wyzej. i chodzi stabilnie na normalnym napieciu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kettler Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Wie Ktoś co może być przyczybną tego że w programie CrystalCpuid mam nie aktyną opcje "AMD K7/K8 Multiplier" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Wie Ktoś co może być przyczybną tego że w programie CrystalCpuid mam nie aktyną opcje "AMD K7/K8 Multiplier" ? 1417058[/snapback] albo wcale albo slabo zrobiles mobil moda olowek polecam HB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Wie Ktoś co może być przyczybną tego że w programie CrystalCpuid mam nie aktyną opcje "AMD K7/K8 Multiplier" ?Być może nie dokopałeś się do ściezki ("złotego"), ja tak miałem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kettler Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Czyli pierw czymś podrapać to miejsce ? :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Czyli pierw czymś podrapać to miejsce ? :D 1417551[/snapback] Nic nie drap. Kup lakier przewodzacy i zrob moda jak nalezy. Jak podrapiesz mozesz stracic gwarancje na procka a tak nie bedzie problemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 A czy na ukruszenie jest gwarancja? :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrkiel Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Czyli pierw czymś podrapać to miejsce ? :DJeżeli robisz ołówkiem :D A czy na ukruszenie jest gwarancja? :lol:Mi nie dali :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2005 Sprzedam na allegro jako uszkodzony. Wiec kupie sobie lepszy :lol: Powiedzicie mi jaki bedzie najlepszy procek na platforme A? Razem z jakims linkiem, odrazu napiszcie czy tez sie tak dobrze kreci. Ja jak na razie znalazlem ten: http://sklep.benchmark.pl/pelny_16855.html Tylko jeszcze nie wiem czy moja plytka go obsluzy, ale raczej powinna :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Ej dajcie normalne zdjecie które mostki trzeba połączyć aby odblokowac sempa 2800 z góry thx Ps tamto jedno co przedtem ktoś dał nawet niewiem gdzie sie znajduje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Ok odblokowałem mnożnik za 5 razem :D Ale amm teraz pytanko jakie dać fsb no i mnożnik ? mój sprzet to : Mobo : Ga 7va Proc :Sempron 2800 (niewiem czego teraz go wykrywa jako athlona xp) Pamięc: 512 mb kingstona Co doradzacie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Ok odblokowałem mnożnik za 5 razem :D Ale amm teraz pytanko jakie dać fsb no i mnożnik ? mój sprzet to : Mobo : Ga 7va Proc :Sempron 2800 (niewiem czego teraz go wykrywa jako athlona xp) Pamięc: 512 mb kingstona Co doradzacie ?? 1420393[/snapback] ustaw sobie fsb na 200MHz sciagnij program do zmiany mnoznika pod windowsem i sie pobaw bedziesz zapewne musial podbic napiecie na procek jak chcesz wieksze mnozniki wykrywa ci go poprawnie ( athlon m XP ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Ale jak ustawie powyżej FSB 180 to reset :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekwisniewskipadl Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 No to masz lipe bo pewnie masz gigabyte, rob drutmoda na fdb200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 No to masz lipe bo pewnie masz gigabyte, rob drutmoda na fdb200 1420599[/snapback] Wole zostać na tym co mam 166 X 14 kicha bo mało ale może niedługo kupie mobo nowe i bede podkrecał. Ps: Co z tym L2 jak odblokować na 512 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimu Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Wole zostać na tym co mam 166 X 14 kicha bo mało ale może niedługo kupie mobo nowe i bede podkrecał. Ps: Co z tym L2 jak odblokować na 512 ? 1421000[/snapback] Jak już napisałem viva - płyta :) A poza tym sepmron 2800 ma fizycznie 256 kB L2 więc nic nie odblokujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 (edytowane) Jestem w takcie 2 testow . 1. Max jakie wyciagnie procesor narazie 2,2GHz na 1,6V 2. Min napiecie przy jakim moze pracowac z orginalnym zegarem. narazie 1,38V (nizej niezjezdzalem bo testuje) Jakie min napiecie jest dopuszczalne w pracy procesora ??? Zawsze to kilka dobrych stopni :D nominalne 49W na 1,4V juz jest 38W :D Jakby poscic go nizej np. na 133MHz to mozna by pasywnie go chlodzic :D Edytowane 1 Maja 2005 przez luki_pc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 Jestem w takcie 2 testow . 1. Max jakie wyciagnie procesor narazie 2,2GHz na 1,6V 2. Min napiecie przy jakim moze pracowac z orginalnym zegarem. narazie 1,38V (nizej niezjezdzalem bo testuje) Jakie min napiecie jest dopuszczalne w pracy procesora ??? Zawsze to kilka dobrych stopni :D nominalne 49W na 1,4V juz jest 38W :D Jakby poscic go nizej np. na 133MHz to mozna by pasywnie go chlodzic :D 1421612[/snapback] no to piekny ci sie proc trafil czekamy tu na jego oznaczenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 2 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2005 (edytowane) z oznaczeniami bedzie problem bo zalozylem wlasnie niedawno nowa paste i niech mi sie sciagac radiatora. Nowe osiagi to : 1588 1,34V (1,325 BIOS) @ 2000 1,44V (1,425 BIOS) @ 2200 1,56V (1,525V BIOS) testowane kilka dobrych godzin. Pelna stabilnosc. (mniej juz z napieciami nieda sie zejsc) Na 2000MHz 1,44V tak samo sie grzeje jak na 1588MHz 1,6V (z kalkulatora wychodzi ze pobiera ta sama moc) :D Edytowane 2 Maja 2005 przez luki_pc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...