Skocz do zawartości
Gość

utlenianie sie miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam sie na blokach wodnych ale troche chemii mialem na studiach :)

Mysle, ze oczywiscie ma. Przeciez to jest utleniona miedz a tlen juz jest izolatorem wiec wniosek prosty- zdrapac to jak najszybciej bo bloczek traci swoje przeznaczenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robisz tak:

Zanurzasz radiator/blok wodny w roatworze o następujacym składzie :

na 1 litr wody (najlepiej destylowanej) 50-60 ml kwasu siarkowego, 50-60 ml kwasu azotowego (oba oczywiście stęzone) 15 g soli kuchennej. Radiatorek trzymaj w roztworze przez jakieś 5 sekund nie dłużej. taka kąpiel nie tykko usunie tlenki ale także wybłyszcza i roajaśnia trawiony przedmiot, no chyba że zostawisz w nim ten radiatorek na dłużej

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój blok miedziany lepiej zeszlifować lekko papierem bo kleje nie bardzo tolerują kwasy... Poza tym w bloku ważna jest powierzchnia od strony procesora a ta jest zabezpieczona pastą termo i nie utlenia się tak jak reszta. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utleniona miedź ma gorszą przewodność, ale waterblock ma stały kontakt z wodą i utleni się ponownie po kilku godzinac więc nie ma sęsu szlifować, środka. Od strony procka jest pasta niedopuszczająca do utleniania, a naokoło może się utlenić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój blok miedziany lepiej zeszlifować lekko papierem bo kleje nie bardzo tolerują kwasy... Poza tym w bloku ważna jest powierzchnia od strony procesora a ta jest zabezpieczona pastą termo i nie utlenia się tak jak reszta. 8O

No ale w przypadku radiatora ciezko byloby papierem sciernym go przywrocic do blasku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie wodny zacznij od 1500 potem 2000 i slyszalem, ze mozna na sam koniec normalna tekturka wypolerowac.

czym sie rozni papier wodny od normalnego ??

czy p. wodny trzeba zamoczyc zeby lepiej szlifowal ??

wiem ze to glupie pytania ale nie fiem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli opłaca się go czyścić  :?: 

mam taki radiator (jakiś Spire, jest cały z miedzi) od pół roku

czy po takim czasie warto to robić  :?:

a oni nie pokrywaja tego jakas warstwa ochronna?

xtrdxys moj wujek ostatnio zxeznawal mi zie das sie to jakosc "obejsc" cvzyms sie to pokrywa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może spryskać taki radiator jakimś lakierem np. do włosów  :P

tylko czy to nie będzie gorsze od samego utleniania  :P

8O jak już to może lepiej shampoo przeciw-łupiezowym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może spryskać taki radiator jakimś lakierem np. do włosów  :P

tylko czy to nie będzie gorsze od samego utleniania  :P

8O jak już to może lepiej shampoo przeciw-łupiezowym ?

a potem utlenić na blond :P

Procki wolą blądynki :P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy utlenianie sie miedzi ma wplyw na termoprzewodnosc bloku wodnego??? jak ma to jka duzy wplyw?

SPOKOJNIE

utlenia się tam gdzie ma dostęp tlen

Zatem miejsce styku z procem jest bezpieczne - chyba że kto ma prześwity

Jest to bardziej kwestia estetyczna - ja mam pomalowany blok na kolor ... miedzi (taka farbka w spraju)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedź łatwo itrwale mozna poczernić, przez tzw ''opalanie''.

A czy to nie jest przypadkiem utlenienie.. bo z tego co pamietam reakcja utleniania byla tym szybsza im bylo cieplej..

A swoja droga moze ktos ma jakies dane na ten temat. bo utlenianie bardzo przeszkadza prądowi.. a jak jest z cieplem.. tak laboratoryjnie .. ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie jest przypadkiem utlenienie.. bo z tego co pamietam reakcja utleniania byla tym szybsza im bylo cieplej..

A swoja droga moze ktos ma jakies dane na ten temat. bo utlenianie bardzo przeszkadza prądowi.. a jak jest z cieplem.. tak laboratoryjnie .. ??

To jest nakładanie związku srebra (tlenki tez się tworzą ale nie tylko one). Używa się do tego mieszaniny azotanu miedziowego i azotanu srebra a potem "przypala" nad gazem.

A co do utleniania wogule to nie są to żadne tlenki. Ten nalot tworzy się w wynku reakcji CO2 i H2S (które sa w powietrzu) a które na powieszchni miedzi daja węglany i siarczki miedzi i dopiero ten ostati się utlenia do siarczanu.

pozbyc się tego najlepiej przez zanurzenie w mieszaninie kwasu azotowego siarkowego + sól kuchenna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest nakładanie związku srebra (tlenki tez się tworzą ale nie tylko one). Używa się do tego mieszaniny azotanu miedziowego i azotanu srebra a potem "przypala" nad gazem.

A co do utleniania wogule to nie są to żadne tlenki. Ten nalot tworzy się w wynku reakcji CO2 i H2S (które sa w powietrzu) a które na powieszchni miedzi daja węglany i siarczki miedzi i dopiero ten ostati się utlenia do siarczanu.

pozbyc się tego najlepiej przez zanurzenie w mieszaninie kwasu azotowego siarkowego + sól kuchenna.

:idea: Jeżeli już tak do tego podchodzisz, to wydaje mi się że lepszym wyjściem byłby amalgamat, następnie ogniowo odparować rtęć i masz wieczny spokój z utlenianiem się miedzi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:idea: Jeżeli już tak do tego podchodzisz, to wydaje mi się że lepszym wyjściem byłby amalgamat, następnie ogniowo odparować rtęć i masz wieczny spokój z utlenianiem się miedzi 8)

Może i lepszym ale nie chciał bym wąchać oparów rtęci - ekologia się kłania :wink:

A tak w ogóle to zamiast past "Silver"costam to ja zastanawiam się nad użyciem stopu wooda. Zabezpieczam takie tam mostki Lx (w duronie) albo nic (chyba) w intelu oraz krawędzie podstawki oklejam dookoła tasmą klejącą. Na procek wylewam ciekły stop (czy 70*C stopu zaszkodzi pockowi zwłaszcza Intelowi??) na procka i nakładam radiator/blok wodny ,mocno przyciskam i czekam az "zastygnie". Efekt powinien być lepszy niż pasty i najlepszego polerowania. przecież przewodność cieplna takiej pasty to 8 W/*C a stopu przynajmniej o rząd wielkości większa. A poza tym ciepło by było odbierane nie tylko z powierzchni ale i boków rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i lepszym ale nie chciał bym wąchać oparów rtęci - ekologia się kłania :wink:

A tak w ogóle to zamiast past "Silver"costam to ja zastanawiam się nad użyciem stopu wooda. Zabezpieczam takie tam mostki Lx (w duronie) albo nic (chyba) w intelu oraz krawędzie podstawki oklejam dookoła tasmą klejącą. Na procek wylewam ciekły stop (czy 70*C stopu zaszkodzi pockowi zwłaszcza Intelowi??) na procka i nakładam radiator/blok wodny ,mocno przyciskam i czekam az "zastygnie". Efekt powinien być lepszy niż pasty i najlepszego polerowania. przecież przewodność cieplna takiej pasty to 8 W/*C a stopu przynajmniej o rząd wielkości większa. A poza tym ciepło by było odbierane nie tylko z powierzchni ale i boków rdzenia.

odnosnie oparow to przecierz nie na piecyku w kuchni bys to robil,

a co do tego stopu, to moze jakis namiar zapodasz , tak zeby zwizualizowac conieco ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odnosnie oparow to przecierz nie na piecyku w kuchni bys to robil,

a co do tego stopu, to moze jakis namiar zapodasz , tak zeby zwizualizowac conieco ?

ten stop Wooda można kupić w http://www.poch.com.pl/ kosztuje 25zł za 100g
Qrcze Adam , nie moge tam znalezc Twojego stopu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...