Skocz do zawartości
WoofeR

Jak przekonwertować NTFS w XP na FAT32 i ........

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki oto problem.

Mam obecnie zainstalowanego Windowsa XP, zdecydowanie chciałbym jednak przerzucić się na starego wysłużonego Windowsa 98. I tu zaczynają się schody. Podczas instalacji windowsa XP przekonwertowałem system plików w 1 partycji na NTFS a po zainstalowaniu już w windzie także 2 partycje na ten system. Obecnie nie wiem jak zainstalować 98. Gdy robię format dysku podczas ponownego instalowania XP w opcji formatowania pokazują się jedynie 2 opcje formatowania tzn. szybkie NTFS albo bez zmian. I co tu zrobić? Jaki jest dobry program pod windę aby przekonwertować OBIE partycje na Fat32 i spokojnie w ciszy wentylatorków zainstalować 98?

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do konwersji na FAT32 pod Windows XP możesz użyć Partition Magic ale nie dałbym głowy, że z danymi po tym procesie będzie wszystko OK

Dane przetrwaja, nie ma sie co obawiac. Korzystalem z tej opcji popdczas przechodzenia z Windowsa XP na Linuxa (jakies 4 miesiace temu), do konwersji korzystalem z Partion Magica 8.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal instalację XP, podczas instalacji sformatuj na Fat, zrestartuj komputer, i instaluj 98.

Napisałem chyba wyżej, że nie ma opcji formatowania na Faty tylko jest: pozostaw bez zmian albo ponownie na NTFS.

A tym programem mogę przekonwertować podczas pracy w XP ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tym programem mogę przekonwertować podczas pracy w XP ?

Nie do konca, mozesz dac mu zadanie przekonwertowania partycji. W wiekszosci przypadkow konwersja odbywa sie po zresetowaniu komputera, a przed zaladowaniem systemu. Czasami, jesli partycja jest nieuzywana przez system przekonwertowac na dzialajacym systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi