ZOh1w2 Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Mam pytanie odnośnie właśnie tej części płyty głównej - co to jest , za co jest odpowiedzialny PLL chip i jaki wpływ na overclocking ma jego temp. . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Jest to uklad scalony wytwarzajacy czestotliwosci dla komponentow plyty glownej takich jak FSB, PCI, AGP i inne np zegar systemowy RTC. Wraz ze wrostem temperatury tego ukladu wzrastaja szumy sygnalow zegarowych ale raczej sa to niewielkie zmiany i jezeli uklad nie ma 80C to nie ma co sie martwic. Uklad ten nie grzeje sie mocno wiec pewnie jego temp oscyluje w granicach temp otoczenia +5C Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Dexter zrób experyment ;) - test palca a sam zobaczysz co potrafi ten mały układ . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Dexter zrób experyment ;) - test palca a sam zobaczysz co potrafi ten mały układ .Właśnie zrobiłem - zimny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Właśmnie trafiłem na TO mój pll też jest gorący - jak w tym tekscie i właśnie zastanawiam sie czy warto dodac chłodzenie na niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Co masz na mysli mowiac test palca?? Mam podgrzac palcem ?? Mysle ze to nie jest dobry pomysl bo przy takich czestotliwosciach jakie on wytwarza to skora juz jest niemalze przewodnikiem 8) Tam wychodzi FSB wiec zaklocenie go musi sie skonczyc zwisem. To tak jakbys przytknal palec do wejscia anteny odbiornika radiowego. Cialo ludzkie staje sie niezla antena i odbiornik zaczyna odbierac. Za to mozna zrobic inny eksperyment mianowicie podgrzac go suszarka z wiekszej odleglosci. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 OK juz wiem o co Ci biega. Moj jest chlodny tak jak napisalem pare stopni powyzej otoczenia. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Co masz na mysli mowiac test palca?? Mam podgrzac palcem ?? Mysle ze to nie jest dobry pomysl bo przy takich czestotliwosciach jakie on wytwarza to skora juz jest niemalze przewodnikiem 8) Tam wychodzi FSB wiec zaklocenie go musi sie skonczyc zwisem. To tak jakbys przytknal palec do wejscia anteny odbiornika radiowego. Cialo ludzkie staje sie niezla antena i odbiornik zaczyna odbierac. Za to mozna zrobic inny eksperyment mianowicie podgrzac go suszarka z wiekszej odleglosci. Pozdro Dexter hehehehe ale wymodziłeś posta A teraz wracając do sedna sprawy - mój jest gorący jak cholera - palec nie wspomina dobrze spotkania z tym chipkiem więc musi on ( PLL nie palec ) mieć wysoką temp - ponad 60'C . Teraz sie zastanawiam czy wrto go chłodzić czy tez nie - w tym atykule na overclockers wspominają że może to mieć wpływ na stabilność pracy systemu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 No napisalem ze jezeli jest goracy to wzrastaja szumy sygnalow zegarowych czyli staja sie one mniej "klarowne" dla komponentow ktore z nich korzystaja i moze to powodowac niestabilnosc kompa. Podaje przyklad z mojej plyty gdzie ten uklad jest chlodny. Skoro u Ciebie jest goracy to pewnie ze warto zamontowac mu male chlodzonko, napewno mu to nie zaszkodzi a moze pomoc. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Moj Clock Generator troszke sie grzal przy wiekszych fsb - wiec zapakowalem na niego paste i zgrabny radiatorek. Chip buforowania DDR grzal sie duzo bardziej - pasta i radiator zalatwily sprawe. Na ile to pomoglo w podkrecaniu i stabilnosci nie wiem, bowiem radiatory zakladalem na 2 dzien po zlozeniu komputera. Od 2 miesiecy nie zaliczylem ani jednego twardego zwisu i ani jednego niebieskiego ekranu wiec mozliwe ze cos to pomaga. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fach Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 clock generator odpowiadajacy mn. za taktowanie PCI/AGP w stosunku do taktowania FSB (on steruje dzielnikami) ale niestety nie moze supportowac dzielnika wyzszego niz zapdaje chipset chyba ze taka opcje dodal producent (np. Iwill XP 333). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...