Skocz do zawartości
peter4

problem z gigabyte gfx5900xt

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna jestem szczęśliwym(?) posiadaczem karty graficznej Gigabyte GeForce FX5900XT(GV-N59X128D). Kupiłem ją między innymi dlatego, że podobno się bardzo dobrze podkręca(wełlug pclab.pl do 470/790 z 390/700) a w 3dmarku03 wyciąga ok.5500 punktow(podkrecona nawet 6270).

I tu zaczynają się problemy: moja karta chciała się podkręcić najwyżej do 420/750 i nawet przy takich ustawieniach ledwo co wyciągała 5000 punktów w 3dmarku'03. Nie wiem o co tu chodzi.

I jeszcze jedno: nie wiem czy to ważne, ale i tak napisze na wszelki wypadek: EVEREST home edition(następca programu AIDA32) pokazuje że pamięć na karcie ma taktowanie 351MHZ. To pewnie tylko błąd, ale na wszelki wypadek napisałem.

Na reszte kompa narzekać rzczej nie moge: Athlon XP 2500, płyta główna Asus A7V8X-X, 256mb RAM-u(no dobra, na to moge narzekać:)) i 360watowego Chiefteca. Wie ktoś o co tu chodzi? Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EVEREST home edition(następca programu AIDA32) pokazuje że pamięć na karcie ma taktowanie 351MHZ. To pewnie tylko błąd, ale na wszelki wypadek napisałem.

Co do tej sprawy to wszystko jest ok, bo 700/2=350

A jeśli chodzi o OC to chyba niektóre FX mają jakąś blokadę zabezpieczającą je przed przegrzaniem.

A co do ramu to lepiej dokup drugie 256 DDR, bo ta karta się marnuje.

PS: A czy nie lepiej było brać Radka 9800 Pro :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz caly temat o 5900XT http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=818...b7be3d63e3907fc

Te karty kreca sie znacznie lepiej ale sam musisz poczytac i zobaczyc.

Abit KV7

Barton 2500

512 DDRAM Kingstone

60 GB Caviar

GF Gainward 5900 XT

Chieftec 360-302 DF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi