Skocz do zawartości
q3Jarz4b

Maxtor czy Hitachi??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przyszedl czas na wymiane dysku i pojawily sie watpliwosci. Mianowicie nie wiem co wybrac pomiedzy dwoma dyskami:

Maxtor DiamondMax 10, 160GB Serial ATA/150, 7200RPM, 8MB CACHE, NCQ

Hitachi Deskstar 7K250, 160GB, Serial ATA 150, 7200 RPM, 8MB cache

Za hitachi przemawia lepszy czas dostepu (8,5ms czy 9 maxtora). Jednak maxtor posiada kolejkowanie rozkazow. Roznica cen jest niewielka bo ok. 25zl tanszy jest maxtor (ok 385zl - hurt).

Prosze o rade kogos kto wie co mowi/pisze.

Pozdrawiam

Ps. Nie wykluczam innych dyskow ale to sa glowni faworyci ze wzgledu na moje zaufanie do nich (szczegolnie maxtor).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki artur.c za ten link. Widac ze ncq moze byc przydatne. Nie odstawal od raptora, ktory cene za 1gb ma z 2 razy wyzsza. Dostal bardzo dobra opinie i chyba nowym dyskiem zostanie kolejny maxtor. Chyba, ze ktos bedzie w stanie mnie nanowic odpowiednimi argumentami/linkami.

Do Hitachi tak strasznie nie jestem przekonany bo kojarzy mi sie ciagle z IBM. Kiedys mialem IBM'a i wyslalem do serwisu 3 kolejne egzemplarze, fakt ze made in Hungary a nie Singapore ale jednak.

Samsungi sa ok ale juz nie tak szybkie dlatego z gory odpadaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh... Ja przed zakupem Hitachi również miałem chwilowe opory, wspominając incydent z IBMem. Jednak, można do tego podejść inaczej - skoro IBM raz doznał takiej wpadki, teraz za wszelką cenę będzie się starał poprawić reputację, przez co nie trzeba się obawiać padnięcia dysku :P

A tak serio... Bodajże w lutym kupiłem dokładnie taki dysk DeskStar 7K250 160GB S-ATA. Gdybym teraz miał wybierać hdd, kupiłbym dokładnie to samo - to chyba o czymś świadczy. Dysk szybki, cichy, bezproblemowy w działaniu. Imho najlepszy wybór obecnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi