Skocz do zawartości
Dż0ki

Problemy z Asus A7V8X-X

Rekomendowane odpowiedzi

Elo!!!

Od niedawna posiadam płytkę Asus A7V8X-X i same problemy niestety :(

Po pierwsze i najważniejsze: mam ATHLONA XP 1800+, GeForca3 Ti200/450 GS Gainwarda, kostkę 256 DDR 266Mhz(wilk Elektronik czy coś takiego :/), zasilacz Mode com 350 GTF no i reszta chyba nie istotna ;) Otóż płyta główna nie obsługuje mi AGP 4x. Głupio to brzmi, ale niestety tak jest. W biosie mam do wyboru ustawienia AGP:auto,1x,2x,4x. No i niby wszystko powinno być ok, ale karta pracuje nadal z prędkością 2x. Potwierdza to AIDA, SANDRA i wyniki w 3dmarku 2001SE (6100 co uważam za totalną porażkę, bo na poprzedniej płycie Soltek 75-drv5 via kt333 miałem 6600 leciutko). BIOS w wersji 1011, stery do karty graf. 61.77 (XP ofkoz), stery do płyty gł via hyperion 4.49, windoza xp (choć pod 98SE jest to samo). Karta graf. jest na 100% dobra, bo na poprzedzniej płycie mi działała normalnie, a poza tym na GeFocie4 Ti4200 64DDR mojego znajomego też byłó AGP 2x. NAprawdę nie wiem co robić ;( (Mam nadzieję, że jeszcze to czytasz :))

Po drugie: Czytając posty na tym forum doszedłem do wniosku, że ATHLON XP 1800+ (Thoroughbred) powinien mieć napięcie vcore=1.5 V czy tak??? Pytam się, ponieważ ja mam napięcie w biosie ustawione na 1.6V i nie mogę tego zmniejszyć (jedynie zwiększyć do max 1.8V).Co najśmieszniejsze PC Probe podaje mi, że napięcie vcore=1.648. Dodam, że nic nie podkręcam!Załamka ;(

Po trzecie: czasem wywala mi pad pod usb 1.1 tzn. pokazuje się monit, że wykryto nowy sprzęt. Pad jest nowiutki i normalnie działa dobrze, ale czasem mi się właśnie te usb wywala ;/

Po czwarte (Boże, albo ja jestem kompletną ciotą albo ta płyta jest MEGA CHŁAMEM :P):oto parę opinii na temat a7v8x-x:

1 Nigdy przedtem Win nie startował tak szybko na ASUSIE jest to 10 sekund !! (od momentu uruchomienia kompa) wcześniej na moim ABICIE KG-7 było to ok. 25-30 s. więc chyba nie musze pisać jaką wydajność ma ta płytka. Co do O/C to też SUPER !! Athlon XP 1800+ (1533 Mhz, DUT3C JIUHB0) bez problemu śmiga na 2800+ 2170 Mhz !!!

2 A co do loga w trakcie startu systemu to RAKIETA nawt nie mogę go zobaczyć tak szybko się uruchamia windows zwłaszcza XP

3 System zachowuje się stabilnie bez żadnych problemów,otwiera się bardzo szybko nawet "niewiarygodnie" szybko około 5-6sek. (na atlonie xp 1700+)

Może to i szczegół, ale ja na swoim sprzęcie uruchamiam świeżo zainstalowany system 40 sec. CZemu? Przecież nie mam gorszego sprzętu :|

Proszę was o pomoc!!! Jestem na skraju wyczerpania (czyt. "zaraz wykręce tą płytę, sprzedam i kupię Asrocka za 100zł :P) Wszystko inne gra. System chodzi stabilnie, w gry też mogę grać i ogólnie jest OK poza tymi w/w bugami. Nie zauważyłem aby produkt miał wady fizyczne. Aha nie ma to chyba znaczenia, ale podam tak dla pewności ;) temp. procka 51 stopni C, płyty 40 stopni C.

Ps Jeśli macie jeszcze jakieś pytania odnośnie mojego sprzętu i konfiguracji, walcie śmiało wszystko wam podam. Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tego Asusa i uważam że to dość udana płyta, zainstaluj odpowiednie stery, najlepszego biosa (jest temat o tej MOBO, trzeba go tylko znaleźć). A odnośnie napięcia to ona tak niestety już ma - poniżej 1,6 nie da się zejść ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi