Skocz do zawartości
Lancer(@twojepc.pl)

Pokonalem sam siebie :)

Rekomendowane odpowiedzi

No i stalo sie. P4 2,8GHz najwydajniejszy CPU na rynku pokonal o 1GHz wolniejszy AthlonXP. Stalo sie to w SPECviewperf 7.0.

P4 2,8GHz i 256MB RDRAM PC1066 osiagnal wyniki takie jak TU

a oto co pokazal AthlonikXP 1800MHz na 200MHz FSB na Abicie KX7:

9,282

49,64

51,80

12,51

9,318

3,956

W Cinema 4DXL poszlo juz troche gorzej i moze sie rownac tylko z P4 2,53GHz

18,34

35,16

25,36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko P4 pracowal na swojej domyslnej szynie :lol: a AMD na 200Mhz nie zobaczysz na rynku z 2 lata: ))))))))))))))

Pozatym ten test jest faktycznie zaj...... wiarygodny :))))))))))))) Zrob test w Lightvawe :) mozesz krecic XP do 2,2Ghz pozwalam ci :D jesli ci sie uda :)))))))))))))). Takie pokazywanie wyzszosci danej platformy do niczego nie prowadzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stalo sie. P4 2,8GHz najwydajniejszy CPU na rynku pokonal o 1GHz wolniejszy AthlonXP. Stalo sie to w SPECviewperf 7.0. 

9,282

49,64

51,80

12,51

9,318

3,956

W Cinema  4DXL poszlo juz troche gorzej i moze sie rownac tylko z P4 2,53GHz

18,34

35,16

25,36

fajnego masz procka ciekawe ile wyciagnie po o/c

3.6?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9,282

49,64

51,80

12,51

9,318

3,956

18,34

35,16

25,36

fajnego masz procka ciekawe ile wyciagnie po o/c

3.6?

Widzisz masz racje , jednak mysle ze Lancer chcial pokazac zjawisko pustych megahercow w wykonaniu P4 , nie kazdy umnie lub wcale nie ma ochoty krecic P4, a na defoultowych ustawieniach i na ddrach to p4 cienki jest po maxie . ( chociaz krecenie p4 to juz inna bajka ;) sam bym sie pobawil :) .)

A jezeli chodzi o testa to gratuluje Lancer :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.dzikie.net/ccr/wyniki.php

zobaczcie wpisy 5 i 6

Szyne w P4 tez mozna do 640Mhz wyciagnąć i nawet w połaczeniu z szybkimi DDR-ami znacznie podciagnąć jego wydajność.

Ale takich porownan nie ma co robic. Pozatym juz mamy chipsety obslugujące DDR333 dla P4 i dwa banki pamieci. Poczekajmy na płyty:)

KT400 przestanie wystarczac w tym momencie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie wpisy 5 i 6 

Szyne w P4 tez mozna do 640Mhz wyciagnąć i nawet w połaczeniu z szybkimi DDR-ami znacznie podciagnąć jego wydajność. 

Ale takich porownan nie ma co robic. Pozatym juz mamy chipsety obslugujące DDR333 dla P4 i dwa banki pamieci. Poczekajmy na płyty:) 

No to co z tego, że w P4 można szynę podkręcić? Tu chodzi o porównaie wydajności procesorów BEZ wpływu FSB/RAMu na wyniki. Jak podkręcasz w P4 FSB, to podkręcasz też całego procka. Athlony można odblokować i zwiększać FSB BEZ podkręcania samego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9,282

49,64

51,80

12,51

9,318

3,956

18,34

35,16

25,36

a zrobiłeś w koncu vmoda na rimmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie wpisy 5 i 6 

No to co z tego, że w P4 można szynę podkręcić? Tu chodzi o porównaie wydajności procesorów BEZ wpływu FSB/RAMu na wyniki. Jak podkręcasz w P4 FSB, to podkręcasz też całego procka. Athlony można odblokować i zwiększać FSB BEZ podkręcania samego procka.

Mozna z utratą gwarancji :) a po drugie chodzi mi o to ze nie mozna porownywac podkrecanych maszyn!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie wpisy 5 i 6 

Mozna z utratą gwarancji :) a po drugie chodzi mi o to ze nie mozna porownywac podkrecanych maszyn!!!

Można to zrobić bez utrtaty gwarancji - niewątpliwie jest to jednak trudniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki z tego moral ?

Przesiadamy sie wszyscy na AMD poniewaz Specviewperf jest najwazniejszym programem, ktorego wszyscy uzywaja.

Kolejna zlota mysl. Celeron Inside, lamer outside :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem ten test jest troche niesprawiedliwy

-skoro z P4 nie było nic robione to dlaczego Xp leci na zmienionym FSB ?

wiem procek ma taką samą częstotliwość zegara, ale nie sa to juz sandardowe ustawienia

-osoba która potrafi odblokować mnożnik w AMD na pewno nieżle podkręciła by tego P4

-Test wykonywany w mało popularnym programie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tia , puste megaherce i cena :>

lancer zapodaj mniej wiecej ceny obydwu prockow !?

AthlonXP 1700+- 325zl(chodzi do 1900MHz)

P4 2,8GHz- 2800zl (chodzi do 3300MHz)

P4 2,53GHz- 1200zl (chodzi do 2900MHz)

Ladnie to wyglada proc za 320zl wydajny tak jak za 2800zl! O/C czyni cuda! ale tylko z AMD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem ten test jest troche niesprawiedliwy

-skoro z P4 nie było nic robione to dlaczego Xp leci na zmienionym FSB ?

wiem procek ma taką samą częstotliwość zegara, ale nie sa to juz sandardowe ustawienia

-osoba która potrafi odblokować mnożnik w AMD na pewno nieżle podkręciła by tego P4

-Test wykonywany w mało popularnym programie.

ot zrobilem sobie tescik i chcialem podac wyniki bez zadnych podtekstow. To czystko eksperymentalny post. czy to tak ciezko zrozumiec. chyba wstrzymam sie z podobnymi zestawieniami bo zapaleni AMD/Intelowcy zaczna pluc na mnie. Ludzie wrzuccie na luz i troche wiecej wyrozumialosci.

Mnoznik w AXP odblokowacv latwo i to bez utraty gwarancji. Wystarczy chwilke pomyslec. Moja metoda jest bezinwazyjna i na CPU nie ma nawet sladu ingerencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna i to bez utratu gwarancji tylko trzeba klapki zdjac z oczu :lol:

te wyniki mialy cos pokazac. Nie wyzszosc tego czy owego a tylko ze moc P4 lezy w wysokiej przepustowosci pamieci i jednostce SSE2. gdyby nie to, to P4=Cyrix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze a widzisz gdzieś bym Ci coś zarzucał ?

po prostu zamieszczam swoje zdanie że test jest troche niesprawiedliwy.

wcale nie jestem żadnym zapaleńcem jakiejś firmy, kupuje to co jest dla mnie lepsze i nie patrze czy to od Intela AMD czy Via :wink:

jeśli mnie nazywasz zapaleńcem to co powiesz na to :

Kolejna zlota mysl. Celeron Inside, lamer outside  .

ja w przeciwieństwie innych szanuje ich wybór i nie nazywam lamerami.

Każdy koopuje na co ma ochote.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobaczcie wpisy 5 i 6 

a wpis 3 i 4 swiadczy ze P4 potrzbuje szybkich pamieci by pokazac na co go stac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tia , puste megaherce i cena :>

lancer zapodaj mniej wiecej ceny obydwu prockow !?

AthlonXP 1700+- 325zl(chodzi do 1900MHz)

P4 2,8GHz- 2800zl (chodzi do 3300MHz)

P4 2,53GHz- 1200zl (chodzi do 2900MHz)

lol

Ja mam 2.8 za 850 zl (teraz kosztuje chyba 700 zl). Krecenie P4 jest bardzo skomplikowane i trudne - aby wejsc do biosa i zmienic magistrale trzeba miec kilka doktoratow :P

Kazdy amd xp 1700+ kreci sie na 1900 MHz ? :P

Chyba na 1900+ i to co 20 egzemplarz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko P4 pracowal na swojej domyslnej szynie  :lol: a AMD na 200Mhz nie zobaczysz na rynku z 2 lata: ))))))))))))))

Pozatym ten test jest faktycznie zaj...... wiarygodny :))))))))))))) Zrob test w Lightvawe :) mozesz krecic XP do 2,2Ghz pozwalam ci  :D  jesli ci sie uda :)))))))))))))). Takie pokazywanie wyzszosci danej platformy do niczego nie prowadzi. 

Pozdrawiam

Lightvawe jest testem intensywnie kozystajacym z jednostki SSE2 i wybitnie dobrze zoptymalizowany. Nie mam tego benchmarka ale oczywiscie P4 wygra. Kazdy test lubi co innego. To moze by tak 3dsmax? ciekawe co bedzie szybsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 2.8 za 850 zl (teraz kosztuje chyba 700 zl). Krecenie P4 jest bardzo skomplikowane i trudne - aby wejsc do biosa i zmienic magistrale trzeba miec kilka doktoratow :P

Kazdy amd xp 1700+ kreci sie na 1900 MHz ? :P

Chyba na 1900+ i to co 20 egzemplarz :)

Gosciu czy tak ciezko ci zrozumiec o co chodzilo mi w tych wynikach? nie bede tego tlumaczyl, zrob kilka doktoratow i pogadamy :P

Krecenie P4 nie jest takie latwe. Sam mam i to i to i powiem ze latwiej mi krecic AMDka. P4 po ostrym o/c robi pozory stabilnego a dluzsze posiedzenie odkrywa niestabilnosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...