Skocz do zawartości
yogi186

Dysk 10GB, 7200 Obrotów :-)

Rekomendowane odpowiedzi

No już pisalem, że mi wymienili dysk na inny (chrupiący, wqrzający) ale daje nowego posta.

Przed chwilą odkryłem, że dysk ten ma 7200 obrótów (Model 100BB, wcześniej 100EB), stąd moje pytanie: Czy to może tłumaczyć chrupanie?

I drugie pytanie:

Kierownik Sewrisu Komputronika zaproponował mi, że mi go wymienią na dowolny inny za dopłatą. Mój wycenili na 270 zł, a resztę do ceny detalicznej muszę dopłacić ( no i dostanę od tej ceny rabat jakieś 10 - 15 zł). Czyli np do 20GB (5400) muszę dopłacić 35 zeta itd (ale on będzie wolniejszy). Na tym dysku co mam tera winda śmiga zatentegowiście, uruchamia się momentalnie, wszystko chodzi super i wogóle. Brali byście to 20GB?? Czy jechali na tym 10GB ????

Mam tera urodzinki więc może uda mi sie jakieś 100zeta uzbierać w wezmę wtedy 40GB 7200 :-) To by było najlepsze wyjście :-):-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym te 100plnów z pod ziemi wytrzasnął.

Łap okazje puki możesz.

A jeszcze lepiej dołożyć tak koło 130 i kupić u6 60 gb jeśli to wielkość dysku jes u ciebie priorytetem, a jak nie to bierz np. baracudaka 40gb, ewentualnie maxtorka lub co wolisz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest lepiej niż myślałem - Gadałem z Kierownikeim serwisu

Dogadałem się na 85 zł dopłaty do 40GB 7200 :-) . W przyszłym tygodniu jest mój. Będę sępił wszystkich : Starych, Ciotki, Babcie - kto się tylko nawine musi coś rzucić ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... i kupić u6 60 gb ...

odradzam mieszanke U6 + kontroler UDMA33 :!:

slaba wydajnosc nawet po przestawienu firmware dysku na UDMA33 z domyslnego UDMA100

PS BIV nie bawilem sie na starej plycie ale slyszalem ze tez lepiej przestawic tryb na UDMA33 progsem ze strony Seagate :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się zdecydowałem na tego: WD Caviar XL 400BB - 40GB, 7200RPM - na tej 10GB, 7200,ATA 100 (znaczy chodzi Na ATA33, płytka jest jaka jest)nie mam żadnych problemów, śmiga za&@#$cie. Tera tylko musze skołować te 85zł. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...znaczy chodzi Na ATA33, ...

U6 tez chodzil w koncu jest zgodnosc w dol - ale mial problemy z wydajnoscia (przynajmniej u mnie na BX) - wybieralem z U6 i Maxtora D540X i wizalem Maxtora :!:

Oki, spoko. Wiem, że jest zgodność w dól, ale mówię, że na WDkach nie miałem problemów z wydajnością :-) I raczej ich mieć nie będę :-). Mam paru qmpli różnymi WDkami na różnych starych i nowszych płytach i nigdy nie było żadnych problemów :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do demonow szybkosci to on moze nie nalezy  :? ale i tak za ta cene to Caviarek jest OK ...

Wg. niektórych testów WD400BB bije spokojnie inne dyski więc różnie interpretowana jest ta szybkość.

Yogi186 masz niezłego farta 270zł za 10GB HDD nawet niech bedzie 7200rpm, to i tak dużo ja bym nie dał więcej jak 150zł więc wykorzystaj okazję. BTW sądzę że dobrze wybrałeś sam bym chciał tego WD :) (może bedę miał w przyszłym m-cu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, wiem, że Cavirek jest dobry (może troszkę przygłośny). Ale w testach wypada znakomicie, no i ma duuuuużo mniejszą temperaturkę pracy, niż Burak 4. A to też się liczy - nie potrzeba jakiegoś chłodzenia dodatkowego!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój jest na performance jakoś sie nie grzeje tak strasznie, a dzisiaj zacząłem ostro po nim jeździć - 43*C - jakie chłodzenie??? BRAK. tym bardziej na ATA33

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój jest na performance jakoś sie nie grzeje tak strasznie, a dzisiaj zacząłem ostro po nim jeździć - 43*C - jakie chłodzenie??? BRAK. tym bardziej na ATA33

Hmmm.....widziałem u qmpla barakudę która w trybie performace na ATA 66 miała 52 stopnie 8O . Więc wolę jednak Caviarka. U mnie temperaturki w granicach 35 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...