Skocz do zawartości
Gray

Patriot Extreme Ddr 1gb/600 Pc4800 Cl2,5 (8-4-4) X

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał to w łapkach.

Cena już dość spora około 920 zł.

Gogle nic na ich temat nie wiedzą, widziałem je w siriusie.

Pojawiły się tam też astaki 600MHz na TCCD

1588460[/snapback]

Tutaj recka tych patriotow... Zastanawiam sie nad nimi, albo Corsair TwinX DDR4400 (klik)

Oczekuje FSB~270 (zeby miec >4GHz na budziku) przy max timingach 8-4-4-3cl @2,8Vddr

Obie powinny byc dobre, ale nie wiem na co sie zdecydowac...

EDIT:

Po dluzszej wymianie opinii i doswiadczen przez GG z autorem tych aukcji zdecydowalem sie na te pamieci (dzieki DaRo za pomoc w zakupie :D)

Na dniach powinny byc u mnie........... oj, bedzie sie dzialo :plum:

Edytowane przez Dimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak na platformie i875 nie bedzie tak latwo wyzylowac do tych upragnionych 270MHz... Procek 1:1 potrzebuje duuuzo pradu i nie oplaca mi sie tak go meczyc...

Stanelo na FSB=250 @6-3-3-2,5cl 2,6V... ale skrzydla pamiatki rozwina na nastepnym moim kompie - jakis 2jajowy A64 :idea:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zakupem 2x512MB , ktore docelowo bede smigac na MSI K8N NEO2 na nf3 ultra . Pytam tutaj bo pamieci nad ktorymi sie zastanawiam maja dosc podobne parametry...

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20638

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20636

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13187

Pamieci beda smigaly razem z selekcjonowanym venice , mysle , ze docelowo bedzie to 9x300 jak plyta pociagnie...

Aha cenowo musze sie zmiescic do 900zl i musza to byc pamieci z komputronika...

Edytowane przez Heat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie DDR chcesz wsadzic na DFI Nf4? moze i lataja 700 ale 3-5-5-9 to smiech :]

1642408[/snapback]

na 700 te 3-5-5-9 masz gwarantowane... jak umiejetnie pokombinujesz, to kto wie ile z nich wyciagnie sie wiecej - mysle, ze to i tak swietne pamieci za te pieniadze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest test tych 700

Test

Dobili do 674MHz, ale ich DFI nie dałą rady więcej z FSB.

Prawdopodobnie jest to winbond UTT - w teście nie jest to jasno napisane.

Sirius twierdzi u siebie, że to Samsung TCCD. Moge się mylić.

Pamięci nie poszły na 2-2-2-5.

Na 2-3-2-5 doszły do 247 MHz - 3,2V

Na 3-5-5-9 doszły do 337 MHz 2T - 2,9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 700 te 3-5-5-9 masz gwarantowane... jak umiejetnie pokombinujesz, to kto wie ile z nich wyciagnie sie wiecej - mysle, ze to i tak swietne pamieci za te pieniadze

1642524[/snapback]

pytanie jak takieMHz przy tak kiepskich timngach mają się do np 300MHz 2,3-3-3-7-1T ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie jak takieMHz przy tak kiepskich timngach mają się do np 300MHz 2,3-3-3-7-1T  ...

1644122[/snapback]

No fakt - trzeba znalezc te najlepsze ustawienia - troche to zajmuje... ale skoro tyle maja gwarantowane, to przy odpoweidnim manipulowaniu napieciami i timingami na dobrym sprzecie mozna sporo uzyskac - pewnie wiecej niz podaje prosucent...

Nie wiem ile te pamieci z timingami pozwola zejsc przy 300MHz, ale pewnie dobrze by sie spisaly :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy pamieci Patriot XBLK 600DDR ewentualnie 400DDR.

Kupiłem pamieci 600DDR i na nich sa naklejki z ich timingami przy 300mhz 2,5-4-4-8 czyli tak jak powinno byc. Tymczasem w programach typu Cpu-Z czy Everest w zakladkach SPD jest napisane ze przy 277Mhz timingi wynoszą 2,5-5-5-10 , a przy 303mhz 3-5-5-11 :/

Czy to normalne ?? Tez tak u was jest ?? czy moze mam reklamowac pamieci ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy pamieci Patriot XBLK 600DDR ewentualnie 400DDR.

Kupiłem pamieci 600DDR i na nich sa naklejki z ich timingami przy 300mhz 2,5-4-4-8 czyli tak jak powinno byc. Tymczasem w programach typu Cpu-Z czy Everest w zakladkach SPD jest napisane ze przy 277Mhz timingi wynoszą 2,5-5-5-10 , a przy 303mhz 3-5-5-11 :/

Czy to normalne ?? Tez tak u was jest ?? czy moze mam reklamowac pamieci ??

1649892[/snapback]

Moje pamieci w biosie przy ustawieniu "by SPD" ustawiaja sie na 5-2-2-2,5cl, podczas gdy normalnie maja 5-2-2-2cl i tak pokazuje np. CPU-Z, Aida, Sandra...

Rozmawialem tez z chlopakiem, ktory sprzedaje te pamieci i z ich serwisantem/testerem - nie ma obawy o te odczyty bledne... wazne jest to co na naklejce - jesli tego sie nei trzyma, to jest podstawa do reklamacji i wymiany - tak mi obaj tlumaczyli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje pamieci w biosie przy ustawieniu "by SPD" ustawiaja sie na 5-2-2-2,5cl, podczas gdy normalnie maja 5-2-2-2cl i tak pokazuje np. CPU-Z, Aida, Sandra...

Rozmawialem tez z chlopakiem, ktory sprzedaje te pamieci i z ich serwisantem/testerem - nie ma obawy o te odczyty bledne... wazne jest to co na naklejce - jesli tego sie nei trzyma, to jest podstawa do reklamacji i wymiany - tak mi obaj tlumaczyli.

1650666[/snapback]

Mi chodzi o to co pokazuja zakładki SPD w tych sprogramach i tam sa dane typu nr seryjny, data producji, max bandwidth itd oraz jest tez nizej (w CPU-Z) SPD Timigs Table ze stalymi timingami na jakich kosci moga pracowac przy danych mhz. Nie wiem czy to to spradzales jesli tak to ok ;)

Czyli mowisz ze najwazniejsze sa timingi na naklejkach tak ??? i nie przejmowac

sie tym co pisze w SPD ??

czy moze chodzi ci ze jak jedno pisze na naklejkach a drugie w SPD to wtedy jest to podstawa reklamacji ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mam te pamiatki co w podpisie , wiec teoretycznie powinny chodzic na 300 przy 8-4-4-2.5 . Na mojej DFi tyle nie poszly ale to raczej nie wina pamiatek , bo wczoraj moja plyta zaliczyla zgon . Natmiast dziwi mnie to , ze dalem te pamieci kumplowi do przetestowania na MSI NEO4 i tam tez lipa , za nic nie chca chodzic na 300 przy takich timingach... WTF :?

Jakie max napiecie dawac tym pamiatkom ? W koncu to tccd wiec ich sie chyba raczej nie karmi duza iloscia voltow ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam jestem posiadaczem tych 700, kupiłem tanio.

A timingi nie są takie złe jak wam sie wydaje, aktualnie mam 650 przy cl 2,5 4,4,6 :) wieć nie jest źle naprawde. A kości są napewno na samsungach TCCD.

Edytowane przez Wrześni@k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm mam te pamiatki co w podpisie , wiec teoretycznie powinny chodzic na 300 przy 8-4-4-2.5 . Na mojej DFi tyle nie poszly ale to raczej nie wina pamiatek , bo wczoraj moja plyta zaliczyla zgon . Natmiast dziwi mnie to , ze dalem te pamieci kumplowi do przetestowania na MSI NEO4 i tam tez lipa , za nic nie chca chodzic na 300 przy takich timingach... WTF  :?

Jakie max napiecie dawac tym pamiatkom ? W koncu to tccd wiec ich sie chyba raczej nie karmi duza iloscia voltow ?

1651544[/snapback]

Wlasnie mam ten sam problem. Fakt ze zaczałem dopiero testowac te pamieci ale tez przy 1T mam problem ze zblizeniem sie do 300mhz :/ na swojej MSI Neo2.

Mam zamiar jeszcze odwiedzic kumpla z DFI NF4 i zobacze jak bedzie u niego.

U powiedzcie mi czy problem z kreceniem takich pamieci moze lezec w kontrolerze pamieci w procku ??? Moze w niektorych prockach kontrolery sa wybredne i 300mhz nie idzie na nich osiagnac bez wzgledu na rodzaj pamieci ???

Ja mam Winchestera kumpel Venice wiec sprawdze czy moze cos w tym jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi