pasztecik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Cześć. Potrzebuję rad w sprawie kupna panoramy 19' :) Przez najbliższe pół roku ma ona pracować z moim niezbyt wypasionym kompem (Radek9800Pro na pokładzie), dlatego raczej rozmiary większe niż 19' nie wchodzą w grę - Radek pewnie nie wyrobi nawet w starych grach w takich kosmicznych rozdziałkach? Zdecydowałem się na panoramę dlatego, że za jakieś pół roku (po zaliczeniu roku na studiach) sprawię sobie XO i docelowo pod ten monitorek miałbym podpiąć konsolę. Teraz moje pytania: Dysponuję budżetem ok. 1000, a właściwie na chwilę obecną max. 1000 zł :) W oko wpadły mi dwa modele w cenie niższej, ale jeżeli różnica między nimi a czymś za 1100 ma być znaczna to nic nie stoi na przeszkodzie żebym poczekał miesiąc i dozbierał. Moje typy: Acer AL1916WAs - 715 zł http://www.agito.pl/product/33524?cid=351 Samsung SM 940BW - 802 zł http://www.agito.pl/product/35078?bid=39 Problemy: -> Jestem laikiem w sprawie LCD, matryc, czasów reakcji itd. Czy matryca TN aż tak bardzo odrzuca? Nie jestem wymagający, w końcu nie będą to monitory z 'wyższej półki'. Miał ktoś do czynienia z którymś z tych monitorów? Co możecie o nich powiedzieć? -> Sprawa podłączenia XO: Acer ma tylko złącze DSUB, Samsung ma też DVI.. Czy samo łącze DSUB w czymś przeszkadza? Jak się podłącza XO do Monitora LCD? Czy oprócz tego będę potrzebował jakiegoś specjalnego kabla (VGA)? -> Rozdzielczość - oba monitory mają natywną 1440 x 900 - czy XO będzie wyświetlał normalne 720p czy może będzie musiał coś skalować i obraz wyjdzie zniekształcony? To tyle, z góry dzięki za odpowiedzi :) Edytowane 27 Stycznia 2007 przez pasztecik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaon Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) -> Rozdzielczość - oba monitory mają natywną 1440 x 900 - czy XO będzie wyświetlał normalne 720p czy może będzie musiał coś skalować i obraz wyjdzie zniekształcony?Obraz będzie miał te same proporcje, lecz będzie skalowany do natywnej monitora (jak to LCD, innej nie wyświetli). Efekt może być nieprzyjemny (gorszy, niż powiększenie w paincie obrazka o 20-30%). Matryca TN TFT, jak dobrze mi wiadomo jest standardową. Za inne trza (było) słono dopłacać, ale daje radę. Sam mam monitor z taką martycą. EDIT -> Spojrzałem na kąty widzenia... Jak masz możliwość to pójdź do jakiegoś sklepu i przyjrzyj się, czy patrząc na wprost nie będziesz miał innych kolorów po bokach monitora. Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Xaon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicked Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Co do skalowania rozdzielczości nie jest źle. Mój monitor (samsung 205BW) radzi sobie z tym całkiem nieźle. Odpalałem nfs hot pursuit 2 i brothers in arms w rozdziałce 1280 na 800 i nie odstrasza, powiem nawet, że wygląda ok, jasne, że w natywnej zawsze wygląda lepiej, ale skalowanie nie przeszkadza w grze. W zasadzie trzeba zatrzymać grę i się przyglądać. Jest jeszcze druga opcja, jeśli monitor ma dvi to może wyświetlać obraz z pikselem 1:1 z czarnymi pasami u góry i po bokach. Ogólnie jeśli możesz dołożyć to kup samsunga 205BW, mi się udało wyrwać za 999, a w zamian dostajesz jedną z lepszych matryc TN (podobno pełne 16.7 mln kolorów czyli pełne 8 bitów, chociaż w internecie się toczyły zażarte dyskusje na ten temat;]), kąty ok, mogę spokojnie oglądać film leżąc na kanapie, któa jest prawie metr poniżej linii monitora i do tego rozdziałka 1680 na 1050 zamiast 1440 na 900. Ale to ostatnie już zależy od ciebie, jaki wolisz rozmiar piksela, niektórzy nie lubią małych. [edit] jeśli martwi cię grafa to ci pocieszę, ja mam radka 9600 pro i nie jest najgorzej, ale oczywiście w nowsze gry nie da rady już pograć Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Wicked Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Dzięki za odpowiedzi. Obraz będzie miał te same proporcje, lecz będzie skalowany do natywnej monitora (jak to LCD, innej nie wyświetli). Efekt może być nieprzyjemny (gorszy, niż powiększenie w paincie obrazka o 20-30%). W sklepie Ultima.pl nawet 'polecają' tego Acera do XO 2486486[/snapback] ... i do tego rozdziałka 1680 na 1050 zamiast 1440 na 900. Ale to ostatnie już zależy od ciebie, jaki wolisz rozmiar piksela, niektórzy nie lubią małych. [edit] jeśli martwi cię grafa to ci pocieszę, ja mam radka 9600 pro i nie jest najgorzej, ale oczywiście w nowsze gry nie da rady już pograć Jednak zdecyduje się na mniejszy pixel. Raz, że większy pochłonie więcej gotówki.. a dwa, że .. no właśnie.. R9800 chyba na długo zostanie w moim kompie ;] Aha.. i jak ze złączami, DVI / DSUB..? Któreś jest wymagane do XO? Oczywiście nadal jestem otwarty na komentarze i propozycje. Pozdro ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wicked Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Jednak zdecyduje się na mniejszy pixel. Raz, że większy pochłonie więcej gotówki.. a dwa, że .. no właśnie.. R9800 chyba na długo zostanie w moim kompie ;]Chciałeś powiedzieć na większy. Ja cię namawiałem właśnie na mniejszy;) (1680x1050 na 20" vs 1440x900 na 19"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Fakt, mój błąd :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Cholera, aż tak źle? Myślałem, że kąty widzenia dają się we znaki tylko wtedy, gdy patrzę np. na cały monitor spod dużego kąta... a nie że kolory zniekształcają się bo bokach gdy ja się patrzę w środek.. Miałeś może z takim zjawiskiem do czynienia wcześniej? Bardzo się to rzuca w oczy?Ja jak patrze na TN to tez zawsze widze roznice w jasnosci (gora/dol) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Ja jak patrze na TN to tez zawsze widze roznice w jasnosci (gora/dol)noooo .... Ja też ..... może nie różnicę w jasności ale w barwach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 noooo .... Ja też ..... może nie różnicę w jasności ale w barwachNo jak zwal tak zwal :D, ale wiem tyle ze TNu dla siebie chyba nigdy bym nie wzial :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasztecik Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dobra, mam już od wczoraj Samsunga 19'' SM 931BW. Wszelkie wrażenia w temacie o nim: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=225405 Dzięki wszystkim za pomoc i sorry za śmiecenie, ale chciałem doprowadzić topic do 'końca' ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...