Macieqqq Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 (edytowane) 3 dyski 320GB: Hitachi DeskStar T7K500 - HDT725032VLA360 Samsung SpinPoint T166 - HD321KJ WD Caviar SE-16 - WD3200AAKS Samsung z tego co czytam ostatnio roznie - trafiaja sie ciche, jak i bardzo glosne sztuki. WD wydajny, ale czy cichy? Hitachi - moze on bedzie kompromisem? Na maksymalnej wydajnosci mi nie zalezy. Wiec, ktory wybrac? Ktory bedzie najcichszy? O wypowiedzi prosilbym jedynie osoby majace doswiadczenie z co najmniej dwoma z wyzej wymienionych dyskow. Z gory dziekuje Pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2007 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimaz Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 WD głośniejszy od Samsunga. Odnośnie Hitachi tak jak pisałeś jest to kompromisem, jednak jak się dogadasz ze sprzedawcą to może uda się zwrócić Samsunga jakbyś trafił głośną sztukę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardwin Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 ja odradzam samsunga mi sie trafil jakis traktor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 No tak, ale mozliwe, ze trafiles na wadliwa sztuke. Wiec chyba zostaje wybor miedzy Samsung i Hitachi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Nie on jeden trafil na w cale nie cicha sztuke (moze nie niewiadomo jak glosna, ale do cichego to mu duuuzo brakuje). Poprostu z Samsungiem jest tak, ze albo trafisz na fajna sztuke, albo na jakas lipe. Kiedys polecilem kumplowi SP2054C, bo niby taki idealnie cichy, podpinamy, a to chodzi jak traktor. Teraz mi polecali HD321KJ, niby idealnie cichy, niby w testach super, a tu [gluteus maximus], chodzi jak moj stary Seagate 80GB, a drgania ma sporo wieksze. Nie tylko ja trafilem na taka sztuke niestety... Teraz bym raczej bral WD, jednak WD to WD, solidna firma, a nie raz lipa, raz nie lipa. Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 No tak, ale w testach WD jest "dosc cichy", a Samsung i Haiachi "bardzo ciche", tylko jak to ma sie do siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ostatnio miale 'przyjemnosc' pracowac na komputzerze z Samsungiem 250GB. Istna rzez ;) Glosniejszy od mojego starego Seagate 4GB :] Z kolei stary Samsung 80GB jest cichy.. To wszystko zalezy od tego na jaki dysk trafisz. U WD jest tak, ze moze nie sa to najcichsze dyski, ale przynajmniej u wszystkich glosnosc jest na takim samym poziomie - dosc cicho ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 (edytowane) Ostatnio miale 'przyjemnosc' pracowac na komputzerze z Samsungiem 250GB. Istna rzez ;) Glosniejszy od mojego starego Seagate 4GB :]Rozumiem, że nie piszesz o tym nowym jednotalerzowcu - ST3250410AS, tylko o ST3250620AS? Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Rozumiem, że nie piszesz o tym nowym jednotalerzowcu - ST3250410AS, tylko o ST3250620AS?W tym fragmencie co zaznaczyles pisalem o Samsungu ;) Nie seagate. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Należy również wspomnieć co rozumiem pod pojęciem "chodzi jak traktor". Jeżeli ktoś piszę o tym, że szajsungi tak chodzą, bo rzucają budą po całym pokoju to ok. Najlepsze jest to, że wystarczy odizolować dysk od obudowy i kłopot znika. Bardziej dokuczliwa sprawa to świst talerzy którego w żaden sposób nie da się wyeliminować :? Piszę te słowa jako posiadacz barki, a wcześniej szajsunga 160GB, który był niesłyszalny gdy nie rzucał budą po pokoju :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bARtOMi Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Mam Hitachi 320Gb który w czasie kiedy go wybierałem był niekwestionowanym liderem ciszy i praktycznie jedynym polecanym hdd dla cichofilów ;] Wcześniej byłem posiadaczem świetnego Samsunga SP012N czyli 80Gb bardzo cichy, chłodny i wydajny. Przesiadka na Hitachi nie przyniosła jakichś specjalnych zmian co do głośności... tz. szum talerzy nie dokuczał aczkolwiek wydaje mi się, że z tych 5-10cm to Hitachi głośniej szumi niż Samsung. Jednak wszystko niweluje się kiedy zachowujemy już normalną odległość od kompa tj. ok. 1m Gorszą rzeczą okazły się wibracje... coś co na początku nie występowało z czasem jak się zapełnił dysk niestety zaczeło mieć miejsce i stawało się coraz bardziej dokuczliwe. Mam bude Chiftec Dragon ale Medium czyli nieco wyzsza od midi i ma 2 koszyczki na dyski, napędy dyskietek zamiast 1. Dysk był przykręcony na sztywno na 4 śrubki i mimo wszystko podczas pracy głowicy drgania przechodziły na bude i dodatkowo powstawał rezonans... całość głośna i wkur.. :( No więc zastosowałem piankę i zrobiłem 2 "szyno-podstawki" pod hdd i od kiedy na nich się opiera jest cichy jak... mysz pod miotłą A więc jak najbardziej trafne okazują się spostrzeżenia, że nie ma cichego dysku bez eliminacji drgań, rezonansów itp. Możesz kupić nawet najgłośnieszy dysk ale równie ważne jest abyś dokupił np. SQD :rolleyes: Mój system montażu nie jest jeszcze doskonały bo czasem zaterkocze dyskacz i dlatego zastanawiają mnie projekty ludzi z SPCR gdzie np. podwieszli dyski na sznureczkach ;] A więc tak podsumowując to WD nie bo słyszy się coraz opinie, że terkocze i nawet świszczy... samsung podobno bardzo cichy no ale.. trafiająsię buble [jak to mówią noł risk noł faan :D ] a Hitachi wygląda statecznie i kompromisowo p.s jeszcze 1 a mianowicie temp... dla mnei szok bo Samsun miał po 27-30*C a Hitachi bez nawiewu to i z 45* bez problemu osiąga a teraz mam 35* z 80tka na 1000obr puszczoną Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2007 (...) Mój system montażu nie jest jeszcze doskonały bo czasem zaterkocze dyskacz i dlatego zastanawiają mnie projekty ludzi z SPCR gdzie np. podwieszli dyski na sznureczkach ;] (...) Nie wiem czy to taki oryginalny pomysł :wink: Ja stosuję gumki (zamiast sznureczków) od dobrych paru lat i dysk wisi cicho w zatoce 5,25 :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Zdecydowalem sie na Hitachi, w poniedzialek przekonam sie czy bylo warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 I jak? Jest cicho i szybko? Mozesz zarzucic screena z HD Tach? ; > Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) W idle jest jak dla mnie bardzo cichy (Freezer na 50-70%), poczas "Random Access" slychac lekkie chrobotanie. Temp. jak widac w HDTune ("ciasna" obudowa bez dodatkowego chlodzenia). Ogolnie jestem zadowolony, ale czy temp. 50* nie bedzie szkodzic? Czytalem, ze temperatura nie ma wplywu na zywotnosc dysku... EDIT: Dysk na gabce... Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecumseh Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Ogolnie jestem zadowolony, ale czy temp. 50* nie bedzie szkodzic? Czytalem, ze temperatura nie ma wplywu na zywotnosc dysku... EDIT: Dysk na gabce... Były gdzieś wyniki z Google n/t trwałości HD. wg tego, wysokie temperatury pracy dysków mało korelowały z awaryjnością/bezawaryjnością. byłem zaskoczony, bo zwykle uważa się że temp. ma znaczny wpływ na HD-ki. a raport miał solidną grupę badawczą- kilka tyysięcy dsysków pracujących nawet kilka lat. dyski jednej firmy były bardziej awaryjne niż reszty- niestety nie opublikowali jakiej:( Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Tecumseh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 (edytowane) Na pewno nie Seagate's, bo u mnie w obudowie nigdy nie miały jakiegokolwiek nawiewu. Zawsze temperatura wszystkich modeli jakie miałem była w granicach 40-48st i żaden dysk nie padł. :D :D :D Edytowane 8 Sierpnia 2007 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Dawac jakis nawiew? Bo nie wiem czy jakis wiatrak w ogole do budy wejdzie ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bARtOMi Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Ja mam nawiew na swoim Hitachi i mam ok. 36-38*C bez nawiewu rzeczywiście osiągnięcie 50 nie jest problemem zależy od temp. otoczenia No nie wiem właśnie jak to z tym nawiewiem, rzeczywiście gdzieś tam były badania, że temp. pracy wcale nie ma wpływu a najgorsze jest włączanie i włączanie Zresztą sam w ramach wyciszania zamierzam pozbyć się maksimum wentyaltorów i chyba ten z dysku też pujdzie sio, zobacze jak będzie się sprawował w 50*C ;] Ale ciekawe, że dostrzegasz chrobotanie i to na gąbce !! Masz dys ułożony na dnie budy czy w tej "kolumnie" dla dysków i dotyka ścianek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShinJii Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Ja uważam, że WD są ciche :) na starym komputerze mam WD 120GB i jest cichy :) teraz na tym nowym komputerze mam WD 320 GB (chyba nawet ten model co podales) i też jestem zadowolony :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 (edytowane) Zresztą sam w ramach wyciszania zamierzam pozbyć się maksimum wentyaltorów i chyba ten z dysku też pujdzie sio, zobacze jak będzie się sprawował w 50*C ;]Przy otworzonej obudowie - 46*C, moze pomysle nad jakims wiatrakiem, ale najpierw musze znalezc miejsce na niego w mojej skapej obudowie desktop :D Ale ciekawe, że dostrzegasz chrobotanie i to na gąbce !! Masz dys ułożony na dnie budy czy w tej "kolumnie" dla dysków i dotyka ścianek ?Lezy na dnie obudowy (jezeli w desktop'ach jest dno ;)), na gabce. Podczas codziennej pracy jeszcze nigdy go nie uslyszalem. To chrobotanie slychac jedynie w benchmark'ach podczas testu "Random Access". Edytowane 10 Sierpnia 2007 przez Macieqqq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bARtOMi Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2007 A to w takim razie wszystko OK W końcu benchmarki... się nie liczą :-P btw odczyt z hdtacha mam prawie identyczny tylko wykres spada bardziej skokowo, nie tak płynnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...