NieOclocker Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Właśnie wymontowałem wentylatory z moich starych kompów. I teraz mam 3 wentylatory 80 mm. Od każdego odchodzą 2 kabelki czarny i czerwony. czy można je podłączyć do wiązki z zasilacza? czy są jakies przejściówki (jak by były 3 kabelki to wiem że chyba są) czy może lepiej kupić taki panel na 4 wentyle z regulacją obrotów? a może te wentyle do niczego sie nie nadają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 nie podłaczaj ich do płyty głównej bo dodatkowo obciążysz zasilacz mobo. lepiej podepnij je do molexów na 7V (do czerwonego i żółtego kabla) i będzie spoko. przelotki ci nie są potrzebne, na 7V wiatraki będą ciche i w miare wydajne (2 wiatraki na 7V są cichsze i wydajniejsze niż 1 wiatrak na 12V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieOclocker Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 mam dwa 0.14A i jeden 0.17A czy to ma jakieś znaczenie które podłącze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Nie, acz przypuszczalnie mają inną prędkość obrotową. Podłącz je do wtyczki zasilającej HDD bądź flopa. Jeżeli podłączysz: -czerwony z wiatraka do żółtego we wtyczce, a czarny z czarnym, wiatrak będzie zasilany napięciem 12V -Jeżeli podłączysz czerwony z wiatraka do czerwonego z wtyczki, a czarne połączysz, wiatrak będzie zasilany napięciem 5V -Jeżeli podłączysz czerwony z wiatraka do żółtego z wtyczki, a czarny z wiatraka do czerwonego z wtyczki, wiatrak będzie zasilany napięciem 7V Żółtego przewodu z wiatraka nie podłączaj nigdzie; służy on do monitorowania obrotów wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieOclocker Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 I czy podłączenie do molexa który już coś zasila np hdd jest bezpieczne - w końcu jak można podłączyc 2 napędy toi tu nic nie powinno sie stać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radoha Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Przejsciowki do wentyli podpinane pod molexy sa 3 pinowe ale i tak wykorzystane masz 2 piny. Jesli masz gole kable( bez jakiej kolwiek koncowki) to przylut je tak jak wyzej zostalo opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Ja mam tak podlaczone i nic sie nie dzieje. P.S czasem na wyjsciu z wiatraka wyposazonego w 2 kable mozna zobaczyc 1 wolne miejsce gdzie nic nie jest przylutowane wystarczy dolutowac kabel i mozna monitorowac predkosc wiatraka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieOclocker Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 Dzięki za odzew ( już czekałem na wpisy " opcja szukaj baranie" itp) popróbuje teraz na starym kompie jak to najlepiej w tego molexa wpiąć żeby było bezpiecznie może się obejdzie bez lutowania - ale wtedy może się taki kabelek wysmyknąć i biedy naklepać :) ps. jak macie jakieś doświadczenia na tym polu to z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 nie podłaczaj ich do płyty głównej bo dodatkowo obciążysz zasilacz mobo mozesz mi powiedziec o jaki zasilacz mobo ci chodzi ??? pierwsze slysze ze mobo ma zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
finalcell Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 no co płyta ma zasilacz którym podaje napięcie do podzespołów buehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbusek Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 zasilacza nie ma ale stabilizatory to w niejednej widzialem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 no ale kolega 2600 postow twierdzi ze ma zasilacz AMD Rulezz pokaz mi ten zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 wiadomo o co chodzi. źle się wyraziłem i tyle. nieoclocker : ja mam podłaczony wiatrak na 7V do molexa i śmiga pięknie, zero problemów. w sumie wiatrak na procku też mam podłączony do molexa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 10 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2003 nieoclocker - jak chcesz ograniczyc lutowanie do minimum to przylutuj molexa (to taka wtyczka jak do zasilania hdd) do kabla wentyla zamiast tej malej wtyczuszki. oczywiscie meskiego. a jak chcesz bardziej pokombinowac to mozesz sobie zrobic rozgaleznik: zenski molex i kabelki zakonczone meskimi wtyczkami do wentyli (czyli cos w typie rozwiazania zalmana chyba) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieOclocker Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 Właśnie zamontowałem dwa wentylatory obydwa na 7V jeden z przodu na dole nadmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy drugi z tyłu wyciągający. Mam jeszcze jeden w zapasie jak będzie malo to wytne dziurę na wysokości karty graficznej w bocznej ściance. Jestem zaskoczony bo tych wentyli PRAWIE NIE Szok 8O tak więc jak by co to dam je na 12V. Poradziłem sobie bez lutowania 1. Wziąłem 2 wentylatorki od procesora 486 one mają na końcu 2 molexy męski i żeński i podmieniłem wenylatory tylko podpiąłem pod inne kabelki tak jak mówiliście 2. wszystko ładnie przykręciłem i chula jak sie patrzy temperatury: 1. przed zamontowaniem wentyli i zdjęciem obudowy buda - 40 st procek - 48-49 st 2. po zdjęciu jednej ścianki, bez wentyli buda 37- 38 st proc - 44 st 3. po założeniu wentyli i obudowy buda - 38 st proc - 46-47 st Wszystkie temperatury po 30 min pracy w internecie. a wszystko przez to że zamieniłem mx 440 na ti 4200 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NieOclocker Opublikowano 11 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2003 I przez elektrociepłownie bo grzać zaczeli i 24 st mam w pokoju. :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...