erbs Opublikowano 4 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2004 Witam. Mam w domku 2 kompy. Ostatnio spiąłem je siecią. Wszystko jest ok kompy się widzą, ale ja chciałbym zrobić tak, że jak na moim połączę się z netem to żeby drugi komp mógł korzystać razem ze mną z netu - za chiny mi się to nie udaje. Proszę o pomoc bo z siecią praktycznie nie miałem styczności, aha i czy można przydzielać transfer tak żeby było np 50/50 lub inaczej :?: Z góry dziękuję za pomoc BTW: Proszę o wytłumaczenie w miarę proste, aha no i łączę się z modemu - mówię bo może ma to jakieś znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zakladam, ze masz teraz dynamiczne IP w LAN... Na poczatek kompy musza miec stale IP (np, 192.168.0.1 dla 1 i 192.168.0.2 dla 2, maska podsieci 255.255.255.0) Na kompie, na ktorym masz modem musisz wlaczyc UDOSTEPNIENIE POLACZENIA - poszukaj w pomocy Windowsa, jak to sie robi - ja nie pamietam, a sprawdzic nie moge bo teraz mam stale po LAN i tam nie ma udostepnienia.. Na drugim zas musisz w ustawieniach TCP/IP ustawic BRAMKE (wpisujesz tam IP kompa na ktorym jest modem) Pasuje jeszcze ustawic serwery DNS... - przepisz te z polaczenia w modemie No i chyba w sumie tyle.. Po restartach i polaczeniu sie przez modem, drugi komp powinien miec tez dostep do Netu... jesli masz Firewalla to niestety to juz wyzsza szkola jazdy - nie znam obslugi wiekszosci z nich - sam bedziesz musial kombinowac z tym... domyslnie firewall nie pozwoli kompowi nr 2 polaczyc sie z netem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2004 Ile można... ludzie... Przecież rozwiązanie znajdziesz w co drugim poście: erbs: użyj wreszcie tego co masz pod czaszką i zacznij od wyszukiwarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 7 Stycznia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2004 Szukałem... wiem że szukarka nie gryzie. Dziex za pomoc - spróbuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...