Skocz do zawartości
-=agent=-

Instalacja WINXP i zamykanie systemu = ZONK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

U rodziców w domu system "padł" przyjechałem sformatowałem dysk zainstalowałem całość systemu elegancko. Po pierwszym uruchamieniu przy wyłączaniu systemu pokazuje się komunikat " Trwa zamykanie systemu" i mozna iśc na długi spacer :P Komp zalicza zwiche :( Nie zostały zainstalowane żadne drivery. Reset kompa zainstalowałem wszystkie drivery i dalej to samo :( Co robić ?

Mój sprzęt :

AMD Athlon Xp 1700 @ 1900

Mobo Shutlle AK-32a

DDRAM 256 MB 333Mhz

GeForce 4 SE MX440

Seagate 40GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm..

na poczatek to mam prosbe, abys zmienil kolor czcionki, bo ta troche j***.. tzn daje po oczach

skoro bez zadnych sterow tak sie stalo, to pewnie cos ze sprzetem..

odlacz urzadzenia na PCI i IDE - zostaw dysk (mastera), grafike i zobacz, co sie bedzie dzialo

ewentualnie pamiec/dysk..

ten sprzet w poscie, to ten rodzicow?

jesli tak, to skrec go

moze reset ustawien bios?

moze sprobuj jeszcze raz system wrzucic.. czasami najglupsze/najdziwniejsze sposoby sa najlepszym rozwiazaniem - nie pytaj dlaczego, bo nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm..

ale w pierwszym Twoim poscie nadal jest czerwony - no i teraz xywki tez na czerwono... - jesli juz chcesz wyroznic fragment tekstu, to uzyj samego pogrubienia {B} a nie kolorow - na ciemno-szarym ten czerwony jest troszke denetwujacy..

a co do sprzetu to jesli po resecie ustawien biosu i odlaczeniu prawie wszystkich urzadzen nadal jest to samo, to sa 2 wyjscia, ktore mi przychodza do glowy:

- plyta (bios) nie jest kompatybilny z XP...

- dysk lub plyta moze byc walnieta

jesli mozesz, to sprobuj podlaczyn inny dysk (najlepiej innej firmy) i zainstaluj na nim system..

nic wiecej mi nie przychodzi do glowy, wiec jak ktos ma jakies pomysly, to niech pisze...

no bo zasilacz, to chyba nie... chociaz, kto wie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny problem na kompie u kolezanki...

Narazie [potrzebowala kompa do nauki] wylacza kompa tym przelecznikiem na zasilaczu. O dziwio kiedys nie miala takich problemow ani na XP ani na 98 SE.... :? W weekend zabiore jej znoff kompa i bede musial cos z tym zrobic... A myslice ze dzwiekowka bez sterow moze powodowac takie cos.. :?: Bo ma jakas nie typowa karte muzyczna do ktorej nie moglem na szybko sterow znalesc wiec narazie jest bez...

Aaaa system wrzucalem 2 razy i nic... i mam jeszcze pytanko czy cos sie moze stac przez to ze narazie wylacza kompa za pomoca tego przelacznika :?: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie... Spokojnie, tez to mialem.

Agent: Musiales zainstalowac system gdy w biosie kompa ACPI bylo na disabled. Przestawienie teraz tego nic nie da.

Trzeba zrobic tak: 1) Przestawic na enabled. 2) Format c: (niestety :D) 3) Instalka win'a.

Wtedy bedzie ok. Przestawienie ACPI bez ponownego formatu nic nie da!

Po tym moj problem zniknal i luzz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiales zainstalowac system gdy w biosie kompa ACPI bylo na disabled. Przestawienie teraz tego nic nie da.

To sie nazywa konsekwentnosc Windowsa..

I jakie to proste..

A ja juz mu proponowalem plyte do reklamacji dawac..

Ale zobaczymy, czy pomoze...

agent: nareszcie kolorki zmieniles :D

mafia35: dzieki za rozwiazanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wesoło jest... rozwiązanie samo w sobie mnie zaskoczyło. Zamknąłęm system i zwicha, wyłączyłem monitor (który zwykle sam przechodzi w tryb czuwania - przynajmniej u mnie ) pokręciło twardym dyskiem i się wyłączyło 8O 8O 8O 8O 8O :D:D:D:D:P Takie głupie że aż proste. Teraz już wszystko działa tak jak "normalnie" :P

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi