Jump to content

Jacek Chwasta

Użytkownik
  • Posts

    15
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Jacek Chwasta

  1. Wczoraj sprawdziłem dwa kable 19 pin to samo, podpięcie dp i hdmi tez nic nie daje dalej trup.

    Przełączenie z automatu na dp lub hdmi też nic.

    Poszukam jakiejś karty Nvidia i zobaczę co i jak. Ale myślę po tych wszystkich wpisach po necie że to wina karty.

    Zostaje grać/pracować przez hdmi. 

    Dziękuję wszystkim za pomoc 

  2. @_LynX_ ale zwarcie by musiało być w monitorze bo próbowałem 4 różna kable i firmowy hp i dell i ten który dostałem do monitora

    Podłączyłem HDMI i Dp  obraz się pojawił i wszystko spoko. Po wyłączeniu już się nie uruchomił. Musiałem odpiąć Dp.

    Kurde nie mam już pojęcia o co kaman 

    Karta była w drugim slocie to samo, już podejrzewam kartę że jest uszkodzona. 

  3. @Jacekk44 tak kombinowałem też tak przy czym karta ma jedną wtyczkę a  płyta główna ma 6+4 .

    Po próbie 4 kabli problem ten sam komp nawet nie uruchamia bios nic martwy.

    Pierwsze zdjęcie karta podłączona przez HDMI działa po wyłączeniu dioda gaśnie i świeci znów jak włączymy.

    Drugie zdjęcie pierwszy raz się uruchomi po wyłączeniu dioda na czerwono i już nie staruje nawet bios.

    Komp trup nieboszczyk. 

     

    IMG_2068.jpg

    IMG_2072.jpg

  4. Sprawa wygląda tak:

    Zrobiłem jak kolega @czapla_pl zaproponował i nic, niżej zdjęcia. Zapomniałem również napisać że jak wyłączę normalnie kompa to dioda na karcie robi się czerwona tak jak by był problem z zasilaniem i świeci się cały czas dioda na obudowie i tylko przy DP.

     

     

    m_merged.png

  5. @VanDall_PL Tak chyba nie dochodzi do wczytania UEfi.

    Kurde jak wyciągnę kartę z kompa wszystko śmiga tzn uruchamia się wiatraki na procku i obudowie działają. Ale z racji że procek nie ma grafy to nie wiem czy system wstaje. Czytałem gdzię i koleś miał ten sam problem że przez HDMI działa przez DP nie. Wysłał do serwisu i tam mu powiedzieli że karta pada. Nie bardzo w to wierzę bo na mojej starej konfiguracji wszystko śmiga.

    moja stara płyta Płyta główna MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL tu też jest UEFI

    Inny kabel to samo 

    inne gniazdko to samo 

    Mam jeszcze monitor drugi ale tam jest HDMI tylko więc nie sprawdzę 

  6. @Mr.TKarta działa ze starym zestawem czy jest DP czy hdmi nie ma problemu najmniejszego.

    @Banita Komp w ogóle się nie uruchamia muszę odłączyć zasilanie na 10s i startuje przy uśpieniu nie ma tego

    Zasilacz i płyta wymieniona na nową myślałem że, z nimi jest problem. Ale nie.

    Może karta jest walnięta ale czemu działa w starym a w nowym nie?

     

  7. @Mr.T tak przy pierwszym uruchomieniu działa więc zainstalowałem system. Zresetował się komp i działał e starą karta podpiętą.

    Karta jest podpięta cały czas kablem oznaczonym PCi  8 pinów. Bez podpiętej karty komp startuje normalnie ale nie wyświetla obrazu bo procek nie ma karty , jak podepnę znów kable zasilające i połączę z monitorem na hdmi też nie ma żadnego problemu.

  8. Witam

    Może ktoś z was miał podobny problem. Nabyłem drogą kupna nowy zasilacz płytę procka i ram i obudowę:)

    Wszystko spoko gdyby nie to że, po przełożeniu mojej starej karty XFX Radeon 580 , komp startuje tylko raz. Potem już nie reaguje na nic.

    Muszę go odłączyć z zasilania i znów wstaje. Jeśli jest w trybie uśpienia to zachowuje się normalnie.

    I teraz najlepsze jeśli monitor jest podłączony przez DP tak się dzieje jeśli przez HDMI nie ma najmniejszego problemu. Z początku myślałem że wina mobo ale wymienili na nową i nic.

    Zasilacz też wymieniony to samo. W starym kompie nie mam w ogóle żadnego problemu z tą kartą.

    Ma ktoś jakiś pomysł?

    Nowa konfiguracja:

    1 Obudowa do komputera SilentiumPCVentum VT4VTG 
    2 Chłodzenie procesora SilentiumPCFortis 3 140mm 
    3 ProcesoryIntel Core i5 Intel Core i5-10400F 
    4 Zasilaczdo komputera SilentiumPCVero L3 600W80 Plus Bronze szt.   w starej był Thermaltake 530w
    5 Płyta główna Socket 1200 ASRock Z490 Pro4 
    6 Dysk SSDKingston 250GBM.2 PCIe NVMe A2000
    7 PamięćRAMDDR4 HyperX16GB(2x8GB) 3200MHzCL16 Fury 

×
×
  • Create New...