Skocz do zawartości
liechmaster

raid 0 , jakie dyski?

Rekomendowane odpowiedzi

jo all

zastanawiam sie nad postawieniem raid'a 0 . jakie dyski proponujecie?

myslalem o 2x40gb baraccuda iv albo nad 2x40gb maxtor (ata 100 lub 133 jeszcze nie wiem)

podobno baraccudy zle znosza raida( gdzies na forum przeczytalem..)

a maxtory sa awaryjne, a i jeszcze jedno zalezy mi na CICHYCH dyskach. Czy ktos ma maxtora? tego 7200rpm . czy jest on w miare cichy?

czekam na opinie i ew. komentarze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reputacja Matrox'a sie poprawila od czasu zakupu Quantum Fireball. Na dzien dzisiejszy ich hd sa nawet OK, ale wczesniej to nie chcialbym Matrox'a nawet za darmo.

Po za tym sa (i beda) oni jedyna firma, ktora produkuje dyski ATA133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O barracudach IV pracujacych w raid 0 zapomnij - to totalne nieporozumienie....seagate sam przyznal, ze maja male problemy z wydajnoscia w raid 0.

Co do Maxtora to nie wiem jak sobie w poradzi ale sam mam jako 1 z dyskow Maxtora 40G pracujacego na ata133 i sprawuje sie wysmienicie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reputacja Matrox'a sie poprawila od czasu zakupu Quantum Fireball. Na dzien dzisiejszy ich hd sa nawet OK, ale wczesniej to nie chcialbym Matrox'a nawet za darmo.

Po za tym sa (i beda) oni jedyna firma, ktora produkuje dyski ATA133.

To Matrox produkuje dyski ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taaa a ja mam barracude 40 i tez w dalekiej przyszłości mam(hmm miałem?) zamiara na wpakowanie go w radia. fakt - jest cichy jak *&^%%%^, sam w sobie nawet wydajny jest ten dyzio - ale jak se z raidem poradzi to nie wiem, troche później zastanowiłem się na ch** mi raid? na razie barracuda mi styka - nie rozumiem troche ludzi którzy kupuja dwa idento dyski żeby je w radia wpakować. taniej chociaż kosztem wydajności, bedzie kupić jedną 80gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje Maxtora lub Wetern Digital

Seagate do raid 0 sie nie nadaje, a IBM przestaje dyski robić (a pozatym sie sypią) takze te raczej nie.

Jeszcze jak trafisz WD 8MB cache'u to full wypas :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tylko dodam na koniec, że mam Baracude U4 6GB, strasznie starą, 2 i pół roku i jak kiedyśtam podpiołem go razem z identycznym HDD kumpla pod RAIDa (tryb 0), to od tego czasu czasami zaczyna skrzeczeć :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...