Skocz do zawartości
didimos

Problem z ustawieniem szyny na 133MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój komputer to: Soltek SL-75KAV-X, Duron 800MHz, SDRam 256MB PC-133. Zmieniłem dziś procesor na Athlona XP1700+ (AXDA 1700DUT3C) i nie wiem dlaczego ale mam problem z ustawieniem szyny na 133MHz. Po ustawieniu mikro przełączników na płycie: 133Mhz i mnożnik domyślny, komputer się nie uruchamia. Podobnie było gdy mnożnik ustawiłem ręcznie x11. Maksymalnie szynę udało mi się ustawić na 105MHz przy mnożniku domyślnym – komputer uruchomił się. Częstotliwość pamięci ustawiłem ręcznie na 100MHz, która zwiększ się wraz ze wzrostem taktowania szyny. Może to tylko kwestia jakichś ustawień w biosie lub na płycie głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz według czego ustawiasz microprzełączniki? Mam tą płytę u brata w komputerze i działa na niej bez problemu Athlon XP 2400+. Problem był ponieważ te tabelki z ustawieniami przełączników dla poszczególnych FSB w przypadku mojej płyty były źle rozpisane. Inaczej były rozrysowane na płycie a jeszcze inaczej w instrukcji.. Weź to pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie napisałeś jakiego masz biosa. Jak jakiegoś starocia paroletniego to Wgraj nowy bios. powinno pomóc.

Mój bios:

Program: Unicore BIOS Agent Version 2.01

BIOS Date: 12/14/00

BIOS Type: Award Modular BIOS v6.00PGN

BIOS ID: 12/14/2000-8363-686B-6A6LMSN9C

BIOS evaluateuate: REV Q5

Chipset: VIA 82C305 rev 3

Superio: VIA 686 rev 64 found at port 7h

Będzie potrzebna aktualizacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz według czego ustawiasz microprzełączniki? Mam tą płytę u brata w komputerze i działa na niej bez problemu Athlon XP 2400+. Problem był ponieważ te tabelki z ustawieniami przełączników dla poszczególnych FSB w przypadku mojej płyty były źle rozpisane. Inaczej były rozrysowane na płycie a jeszcze inaczej w instrukcji.. Weź to pod uwagę.

Przełączniki ustawiam według instrukcji obsługi ściągniętej ze strony producenta i według opisów, które znajdują się na płycie głównej.

To w końcu, według czego ustawiłeś te przełączniki, że udało Ci się ustawić szynę 133MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 rzeczy mi nie leza na tym screenie:

- Name String - nie ma juz tam slowa 'XP' - u mnie na Palomino jest 'XP 1600+' - no ale to moze przez to, iz nie ma XP z takim taktowaniem wiec bierze go za zwyklego

- obsluga SSE - ja mam Supported

Radzilbym jednak upgrade biosu.

Wczesniej sprawdz napiecia i temperatury.

Jesli sie nie boisz na swoim zasilaczu, to sprobuj podjechac napiecie (tylko nie za duzo) i wtedy magistrala na 133.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...