PoGo Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Sprawa wygląda następująco. Mam 2x256 mb Kingston HyperX 400, oczywiście jeżdżą w dual. Ostatnio zauważyłem, że niestety 512 to trochę maławo jeżeli chodzi o gry (HL2, Doom3, FarCry...). Dlatego rozważam małe zmiany. Najlepiej byłoby wywalić stare kości i wsadzić 2x512. NIestety nie mam 1000zł :? Moje pytanie jest następujące: Czy jak wsadze następne 2x256 Kingston HyperX 400 to obydwie pary będą jeździć w dual? Czy moze lepiej kupic jedną kość 512, bo wzrost wydajności w dual jest niewiele większy(?) i mieć jeszcze jedną szyne na przyszłość? Czy może wiecie gdzie i jak by dało radę sprzedać w jakiejś rozsądnej cenie te pamiątki (wątpie żeby poszły na allegro patrzyłem na te aukcje i coś słabiutko schodzą pamiątki) wtedy bym był w stanie kupić te 2x512. Dzięki z góry za wszelkie info i porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Trzy czy cztery kości też będą chodzić w Dualu. Ja osobiście polece Ci zakup 512 w jednej kość, zawsze to wolny bank pamięci na przyszłość, a wydajność ta sama. Sam mam w jednej kość 512, a w poniedziałek/wtorek powinienem mieć 512 w jednej kości (Kingston HyperX 512 DDR 400 CL 2). Mam nadzieję, że będzie dobrze chodzić z moją starą kościąTwinmos Twister 512 DDR 433 CL2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 20 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2004 Trzy czy cztery kości też będą chodzić w Dualu.Że jak ? Jak mam 3 kości to dual tez chodzi 8O . Para działa synchronicznie, a ta trzecia kość działa asynchronicznie względem tej pary? 8O Napewno na intelu też tak jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 22 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2004 nie ma czegos takiego ze jedne kosci pracuja synchronicznie,a drugie asynchronicznie :]]] co do duala przy 2x256 + 1x512 to szczerze powiem ze watpie,ale niczego sobie nie dam uciac na podparcie tej teorii....jednak najlepszym wyjsciem byloby sprzedanie tych kostek 256 i zakup 2x512 na AMD dual to pic na wode,ale na Intelu to juz jednak roznica jest sporanie ma czegos takiego ze jedne kosci pracuja synchronicznie,a drugie asynchronicznie :]]] co do duala przy 2x256 + 1x512 to szczerze powiem ze watpie,ale niczego sobie nie dam uciac na podparcie tej teorii....jednak najlepszym wyjsciem byloby sprzedanie tych kostek 256 i zakup 2x512 na AMD dual to pic na wode,ale na Intelu to juz jednak roznica jest spora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 Dzieki za info. Tak myslalem. Watpie zebym byl w stanie to gdzies opchnac ale zobacze. Najwyzej kupie to 2x256... najwyzej nie bede mial slotów. A mam nadzieje ze wiecej niz 1GB ramu bedzie potrzebny jak juz bede zmienial procka i mobo, ale... w przyszlosci :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 23 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2004 ja mialem 3 kostki 256 i dalej teoretycznie pokazywalo mi duala nie probowalem nigdy 4... pozycz od jakiegos znajomego kosci najwyzej ustaw timingi na lzejsze zeby tamte kosci wyrobily i sprawdz jakas aida albo czymkolwiek innym .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniaq99 Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 PoGo, gdzies na tym forum czytalem, ze jak sie obsadzi 4 banki pamieci, to PAT przestaje dzialac. a widze, ze masz plytke na i875. wiec jeszcze jeden argument ze tym, zeby sprzedac stare i kupic nowe. mysle ze na hyperX 2 x 256 znajda sie chetni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 PoGo, gdzies na tym forum czytalem, ze jak sie obsadzi 4 banki pamieci, to PAT przestaje dzialac. a widze, ze masz plytke na i875. wiec jeszcze jeden argument ze tym, zeby sprzedac stare i kupic nowe. mysle ze na hyperX 2 x 256 znajda sie chetni.hmmm no 2x512 to idealne rozwiazanie tylko nie wiem czy mi finansowo styknie :roll: dzieki za wszystkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 dual chodzi zawsze, bez wzgledu na konfigurację memek - ja miałem już 512+ 2x256, 2x512+256, 3x256, 4x256, 256+512 (teraz :) ) i zawsze dual śmigał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Zanim kupisz spawdź, czy taki układ będzie działał, zwłaszcza jeżeli zamierzasz je póżniej podkręcać. Po obsadzeniu trzeciego banku miałem problem z OC, mimo że każda pojedyńczo i każda z każdą pamięcią we dwójkę działy bardzo ładnie. We trzy już nie było tak wesoło. Im więcej kości, tym większe zapotrzebowanie na prąd podawany przez mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Powiem wam, że chyba uda mi sie to 2x512 Znalazłem w ciekawej cenie 400 cl2 od Kingston. Mam nadzieje, że bede z nich równie zadowolony co z tych 2x256 (smigaja mi przy napieciu 2.5-2.6 v na 2-2-2-6). Btw jak to jest ze podkrecaniem szyny przy P4 ? fsb p[roca musi w góre isc ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 PoGo >> cos mi sie wydaje ze masz KHXy na BH-5. Czy to nie sa przypadkiem 3200 (bez literki A w oznaczeniu?)? Jesli tak to mozesz je sprzedac za niezla kase :D i kupic chocby giga Hynixow DT-D43. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...