Jarek Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 ja póki co nie mam zamiaru kręcić mojego Sapphire x800xl. zanim zastanowię się nad Silencerem, chciałbym sprawdzić regulację obrotów wiatraczka. ponoć można to zrobić za pomocą RivaTuner, ale ja tam nie znalazłem takiej opcji. ktoś wie i pomoże odszukać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Ziku no fakt, faktem umkneło mi to, ale jak takie oc to cąłkiem fajnie i karta wg mnie jest dobra za ta cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Recka HIS X800XL IceQ II: HIS Jednym słowem kupa kasy za przeciętnie podkręcającą sie kartę ( pamieci). W Polsce cena IceQ Turbo jak sie dowiedziałem to coś ok. 1500 zeta... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 his pokazuje na co go stac, podobnie było z kartami 9800pro iceq, drogie a słabo krecace sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 no znalazlem w Rivie moduł do regulowania obrotów wiatraka. fajna rzecz, podobnie jak monitoring obrotów i temperatur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 własnie w pronoksie pojawił sie x800 256ddr za 829+ vat oczywiscie :D w komputroniku pisze ze ta karta ma taktowanie 490(980), a sapphire 350(700) wydaje mi sie, ze sie pomylili z tym gigabyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 własnie w pronoksie pojawił sie x800 256ddr za 829+ vat oczywiscie :D w komputroniku pisze ze ta karta ma taktowanie 490(980), a sapphire 350(700) wydaje mi sie, ze sie pomylili z tym gigabyte 1314946[/snapback] Kto mi kupi jako firma w pronoxie? Bo indywidualnym nie chcą sprzedawac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie że karty X800Xl i X800 od Szafirka mają identyczne PCB, te same rdzenie, są obie na PCiE i może dałoby się coś odblkować w X8oo :D Fajnie by było mieć 16 Potoków za 800zł... hehe Wie ktoś coś o tym..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dawidsfuturx Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 no to idz do sklepu, coprawda zaplacisz 830+vat ale rzeczy z pronoksu sa ogolnie tanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie że karty X800Xl i X800 od Szafirka mają identyczne PCB, te same rdzenie, są obie na PCiE i może dałoby się coś odblkować w X8oo :D Fajnie by było mieć 16 Potoków za 800zł... hehe Wie ktoś coś o tym..? 1315445[/snapback] Własnie też się nad tym zastanawiam i każdego dnia otwierając serwisy dla o/clockerów mam nadzieję że właśnie opracowali jakiegoś softmoda X800-->X800 XL (w stylu X800 Pro VIVO--> X800 XT (PE)). Jeszcz nie znalazłem wiadomości że ktoś próbował i stwierdził że się NIE DA, tak więc ciągle jest nadzieja. A swoją drogą X800 nawet z 12 potokami to i tak świetna propozycja za tą cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Poyep Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 To może jakaś inicjatywa z tweaka?? Sporo nas na forum i może ma ktoś chwile wolnego czasu , płytke z PCI-E i w/w karte... hehe nie wstydźcie się ... będziecie sławni (a przy okazji pomożecie takim jak ja :D ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 Możnaby na przykład spróbować tym flashromem16p podgrać bios od XL. Jest ktoś odważny? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 1-2-3 Frytki! Krótko zwięźle i na temat. Szybka odpowiedz. Która karte brać Club3d 1390 zł z wysyłką Szafir 1299 + wysyłka Jeśli szafir to jakie chłodzenie na niego. Najlepiej jakis fanless. BiQuiet starczy na OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 7 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2005 http://forums.techpowerup.com/showthread.p...18&page=1&pp=10 Okazuje się że już od 3 tygodni starają się rozgryźć X800-->XL mod. Niestety nieskutecznie...jak na razie... Bierz Sapphire bo skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 (edytowane) 1-2-3 Frytki! Krótko zwięźle i na temat. Szybka odpowiedz. Która karte brać Club3d 1390 zł z wysyłką Szafir 1299 + wysyłka Jeśli szafir to jakie chłodzenie na niego. Najlepiej jakis fanless. BiQuiet starczy na OC? 1316342[/snapback] Skalkulowałem zyski i straty i wyszło, ze nie ma sensu płacić 100 zeta za molexa, który nic nie daje.... Tak więc bierz Sapphire :wink: Edytowane 8 Marca 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wampir Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Skalkulowałem zyski i straty i wyszło, ze nie ma sensu płacić 100 zeta za molexa, który nic nie daje.... Tak więc bierz Sapphire :wink: 1316500[/snapback] Hanu , napisz czy da sie zlamac na tej grafie 30K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczala Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Hanu , napisz czy da sie zlamac na tej grafie 30K 1317701[/snapback] Wg mnie nie, ze względu na rdzeń, no chyba że BARDZO mocny procesor :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Wg mnie nie, ze względu na rdzeń, no chyba że BARDZO mocny procesor :D 1317733[/snapback] ktoś już miał 480 na GPU także szansa jest... grunt to wysoko taktowany rdzeń i pamiątki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 8 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2005 Przyznam, ze nie widziałem na sieci wyniku większego niż 28800. Sprawa jest prosta - trzeba oprzeć się na tym co da proc-pamieć. Rdzeń wiadomo, tu nie pofikamy. Ale modzik na mem i myślę że 600 nie powinno być problemem. Z tego co zauwazyłem właśnie w przypadku XL większe korzysci daje bicie mem niż core. Chłopaki robili na X800Pro po 30k, a to w końcu 12 potoków ( choć rdzeń tam nieporównywalniw wyżej fika). Tu mamy z kolei przewagę potoków, choć niższy core. Mozna powiedziec wychodzi na równo, bo pamięci w końcu te same. Pytanie tylko co na to 3DMark2001... Nie wiem dlaczego, ale ORB nie rozpoznaje XL'a. Niby Futuremark obiecało wprowadzić go do listy, ale jak na razie cisza i nie wiadomo co w kategorii X800 Series jest XL, co PRO a co gołe X800... BTW - kartę dostałem dziś i nie miałem czasu by choc jednego "marka" odpalić. Jutro zapodam co i jak. Jeśli sie nie odezwę to znaczy, ze tragedia i nie uzyskałem nawet 28k... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Panowie, nie mam w AtiTool (0.0.23) --> Settings opcji "Fan Control". ktoś wie jak odblokować/uruchomić tę opcję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 ja juz sobie XL darowalem nie dosc ze trzeba czekac az laskawie wypuszcza wersje na AGP to jeszcze pewnie beda za nia chciali 1.4k dokladnie za 1430zl wykminilem sobie X800Pro ViVo od Club3d ...flash biosu i mamy XT :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 Tak btw kcialem tylko powiedziec ze w pcprojekcie maja tez msi i asusa na x800XL i msi jest dosc tani do tego ma vivo. Ja sie osobiscie juz "prawie" zdecydowalem na asusa, ma naprawde dobre i ciche chlodzenie rdzenia (miedz+heatpipe) wiec nietrzeba zadnych silencerow, jedyny minus taki ze tylnie kostki nie sa chlodzone,ale mam miedziaki revolteca w domu wiec to nieproblem :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2005 (edytowane) Dziwny wybór z tym Asusem...Przecież to maleństwo kosztuje prawie 1550 zeta czyli 300 setki więcej niż Sapphire, a jedynym plusem jest VIVO. Nawet dokupując do Sapphire Silencera/Zalmana i tak wychodzi góra 1350. Na dodatek Sapphire jest "wydajniej" zestrojony i w prawie każdym teście szybszy od Asusa. Asus Vs. Sapphire BTW - i znów nie miałem czasu "pokręcic". Jedynie szybkie testy na defaulcie: 3DMark2001 - 24000, 3DMark03 - 10800, 3DMark05 - 4940. Edytowane 9 Marca 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Blad, w incomie stoi 1097 netto. Zestrojenie to nic innego jak timingi ktore mozna przeciez zmienic A tak sie sklada ze karte wlasnie potrzebuje z vivo wiec szafir odpada(gdybym niepotrzebowal vivo to juz bym mial szafira ;). Wiec karta wychodzi mniej wiecej tyle samo co szafir+silencer a mam porzadne i ciche chlodzenie w zestawie wiec nieryzykuje utraty gwary.Mam tez cicha nadzieje na lepsza jakosc komponentow w asusie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Jak potrzebujesz VIVO to sprawa jest jasna i za taką cenę jak piszesz tylko łykać :D Te różnice w wydajności, oczywiście wynikają z timingów pamięci na karcie, a co do jakości komponentów to są raczej podobne. Było info, ze na razie nikt nie będzie robił własnych PCB i wszycho jest według referencyjnego modelu. Jedyna widoczna różnica to kolory laminatów: czerwone i indygo u Sapphire i miedziane u Asusa. A co do chłodznia, to chyba tylko lamka uszkodzi kartę podczas wymiany coolera. Zresztą jak sie wszystko dobrze wykona to za Chiny Ludowe nie kapnie sie nikt, ze karta mogła miec wymieniany cooler czy radiatory... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Zwykle tak, w 9800SE@pro powercolora wymienialem na silencera, karta padla sama z siebie (przedziwna sprawa, siedze sobie w desktopie, przegladam www, karta skrecona ponizej wartosci nominalnych i nagle czarny ekran ,komp dalej pracowal ale karta poprostu sobie odpuscila ;), Potem zamontowalem spowrotem fabryczne i niby all gudi, z tym ze na tych plastikowych kolkach z tylu byly lekkie slady majstrowania :( ,miekki plastik byl, to wzialem trochu kurzu z odkurzacza i dmuchnalem na karte ;-). Wygladala jak rasowo nieczyszczona z pol roku i niebylo juz widac ,karte przyjeli :). Ale poco sie mam meczyc jak niema takiej potrzeby :). Dla zainteresowanych swieza dostawa w incomie bedzie na przyszly tydzien, dzis niestety niezdazylem zamowic ;[.Istnieje za to szansa ze nowa dostawa bedzie nawet tansza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 A w pupe z tym XL. Dosyc mam latania po stronach i polowania a nigdzie nie ma. Co z tego ze w PCprojekt jest jak typ przez gg gadał ze mną tak jakby co 20 minut przychodził do kompa i odchodził odpowiadajac krótko i nieprecyzyjnie :E Sram na to. Kupiłem nowego 6800GT LeadTek'a na PCIE za 1400 zł i sobie poszaleje na P.S.3 Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 (edytowane) Ja kupowałem w pcprojekt i jakoś wszystko szybko poszło. Zamówiłem netem i jeszce tego samego dnia wyszła paczka i looz. Po co smęcić przez gg? Wysyłasz zamówienie i koniec. Ciekaw jestem czy masz gwarę na tego GT, bo nie widziałem niżej jak 1600. Pewnie z Allegro, sprowadzony z Niemiec. Sapphire x800xl też sa za 1100, ale bez gwary i faktury , mimo ,ze nowe. Powodzenia jak padnie.... Edytowane 10 Marca 2005 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 Gwarancja jest od typa z WebPro. Kojarzysz pewnie tego sprzedawce ;) Duzo kart sprzedaje na allegro. 2 lata mam. Powiedzmy ze zlapalem okazje ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziku Opublikowano 10 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2005 A ja właśnie założyłem ATI Silencera 4 na mojego X800, ładnie poskręcałem patrzę a tu... ZONK...4 kości pamięci (po 2 na każdej stronie) są przykryte radiatorami (jeśli można je tak nazwać) tylko do połowy. Pozostałe 4 pasują idealnie, tak samo GPU. Na benchmarku testowali tego Silencera na XL też od Sapphire i wszystko było cacy a X800 to przecież to samo PCB więc zupełnie nie rozumiem...i tak jest lepiej niż na defaultowym chłodzeniu ale jak już sie wyda te 90 zeta to chciałoby sie żeby wszystko pasowało itd. a tu nie dość że pamiątki wystają to jeszcze chce na miejsce kartę włożyc a tu...drugi ZONK...Silencer opiera się o wentyl na chipsecie i karta nie chce wejść do końca w port... całe szczęście że DFI dało jeszcze drugi PCI-E... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...