Skocz do zawartości
przeciwnik

1GB ramu i jaki plik wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 2x256 MB RAM.

Zrobilem osobna 1GB partycje na plik wymiany. Partycja jest umieszczona jako druga zaraz po sytemowej ktora jest wielkosci 5GB.

Powiem ze jest delikatnie lepiej niz jak mialem ten plik na tej samej partycji co system, imho pewnie dlatego ze nie jest on teraz zfragmentowany.

Dobrze ze ten temat powstal.

Dj swoja droga ciekawy artykol, z kad posiadasz wiedze na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DJ twój art. czytałem (dlatego też plik strony mam na całkowicie osobnej i pustej partycji). Ale z tego wynika żę jak zwał tak zwał - niejawny ukryty czy tam tajny, to jednak windows pomimo całkowitego wyłączenia stronicowania czymś próbuje to zastąpić. Nie chce tu nic udowadniać (nie jestem specjalistą od systemu), ale jak pokazuje pomimo wyłączenia, że użycie pliku wynosi ileś tam MB, to czymś go tam jest.

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przypomniałem sobie twój art. DJ o stronicowaniu niejawnym. No toć to samo co pisali wcześniej inni użytkownicy(ukryty, niejawny) z tym że nie ma konkretnego wydzielonego miejsca na przenoszenie danych. System zamiast tego jako plik strony wykorzystuje pliki oryginalne programów. Zostawiająć w pamięci fizycznej tylko znaczniki o nich. Dobrze zrozumiałem ? No czyli wszyscy mają racje ,problem wynikł tylko z nazewnictwa. Osobną kwestią jest teraz która forma jest wydajniejsza , ale to już każdy sobie oceni osobno wg własnych subiektywnych odczuć.

A moje pytanie nadal bez odpowiedzi: dlaczego pomimo ustawienia maxymalnego rozmiaru pliku na 512MB system przydziela 1,5GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu fiu, niezle temat odgrzeje... :D

Mam taki problem jak przedmowca sprzed ponad roku: przy 1GB RAMu, Windows ustawil sobie 1,5GB pliku stronicowania. Gdy zmienie jego max wielkosc na 1GB, lub przeniose na inna partycje niz c: - dla Windows nie robi to roznicy: po restarcie (probowalem juz nawet wywalac pagefile.sys bez uruchamiania WinXP) tworzy sobie plik wymiany na partycji c: o starej wielkosci 1,5GB (co ciekawe, w opcjach dot. wielkosci i umiejscowienia pliku wymiany jest napisane, ze moje zmiany zostaly wprowadzone, ale niestety znajdujac pagefile.sys nie ma on ani 1GB, ani nie znajduje sie w wybranej przeze mnie lokalizacji)

Bug Windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@lukecz Wyłącz Hibernację (prawoklik pulpit/właściwości /wygaszacz ekranu/zasilanie i tu Hibernacja

Następnie ustaw plik na Rozmiar niestandardowy i w obu okienkach daj tę samą wartość i kliknij przycisk Ustaw i OK ,restart kompa

Ktoś tu też głupoty wypisywał ,że plik mający stałą wartość nie może być na tej samej partycji ,może być w niczym to nie przeszkadza.Pamiętać należy o tym ,że jeżeli nasz system chce w plku wymiany zapisać powiedzmy 500 MB ,a przydzielone mamy tylko 512 to końcówkę będzie wolniej zgrywał z prostej przyczyny będzie miał mało miejsca w nim;podobnie jeżeli na którejś z patycji mamy b.mało miejsca to operacje na niej przeprowadzane są na niej dużo wolniej.

Sprawdzamy rozdrobnienie pliku wymiany w narzędziu Defragmentator Dysków,klikamy na C: i Analizuj ,następnie Wyświetl raport i tu mamy oprócz innych informacji tę

Fragmentacja pliku stronicowania

Rozmiar pliku stronicowania =x,xx GB

Całkowita liczba fragmentów powinien być 1 jak nie to ratuje nas PageDefrag http://www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html

przed użyciem PageDefrag należy skorzystać z narzędzia Defragmentator Dysków(ustawić bez pliku wymiany) dobrym rozwiązaniem jest PerfectDisk ,ale płatny,ten radzi sobie z plikiem wymiany w trybie Offline defragment,należy oczywiście wcześniej w opcjach danej partycji zaznaczyć Page File

Na świeżo postawionym systemie system automatycznie przydziela nam miejsce na plik wymiany dość blisko początku dysku,tak więc należy tylko odpowiednio pomniejszyć plki wymiany bez wcześniejszej defragmentacji.Na partycji powiedzmy 10GB nie będzie miało większego znaczenia czy ten plik będzie na początku czy na środku partycji,inaczej w większych.

Edytowane przez securite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi